11,458
21
1
Erfaring med ASVsolar?
646
Ølen
0
Noen som har erfaring med ASVsolar?
De har vanlige solfangere og argumenterer noe voldsomt at dette er best.. (noe alle selgere såklart gjør )
Hadde egentlig tenkt å bruke vacumrør, men liker tanken på å bruke fangerne istedenfor taksten. Da vil det ikke bli så dominant liksom..
Greit å høre andres synspunkter og forhåpentlig noen som sitter på erfaringer her
De har vanlige solfangere og argumenterer noe voldsomt at dette er best.. (noe alle selgere såklart gjør )
Hadde egentlig tenkt å bruke vacumrør, men liker tanken på å bruke fangerne istedenfor taksten. Da vil det ikke bli så dominant liksom..
Greit å høre andres synspunkter og forhåpentlig noen som sitter på erfaringer her
Jeg har prøvd å etterlyse dette fra platesolfangerleverandører, vi har en til med Catch Solar her på forumet som heller ikke klarer å komme med reelle måledata.
(Tipset er refleksjon og utstråling/varmetap fra platefangere uten at de vil komme med ekte data blir det ikke noe salg er min innstilling).
Sertifisering er det de henviser til, men det er langt mellom et sertifikat og et praktisk måleresultat fra en norsk installasjon (eller 10).
Noen jeg kikka på vacumrør fant jeg ut av vvs-eksperten.dk selger dem til ok priser.. Har sendt dem en mail også for å forhøre meg litt..
prisen for 30rør er 5250kr.. 9600kr billigere enn bettum.. Men om effekten er lik? det vet ikke jeg..
De trekker også fra den danske momsen ved eksport..
Et startanlegg må være rimelig i innkjøp for at jeg skal handle noe, så kan jeg eventuelt bygge ut etter en stund når jeg faktisk vet hvordan det funker.. (såsant jeg får målt reell effekt fra anlegget på en ordentlig måte)
http://www.sintef.no/upload/Byggforsk/Publikasjoner/SB_prosjektrapport_22.pdf
Videre, har du tenkt å begynne i det små og bygge ut senere så er det vakumrør som gjelder. Gevinsten med plane med å unnlate takstein faller ut om du skal bygge trinnvis,
Det at det ikke finnes (I allefall lett tilgjengelig) virkelige tall på plan produksjon skaper spekulasjon om at det kanskje ikke står så bra til?
Det var en rapport fra et større anlegg med plan fanger fra en skole/folkeskole på nettet, men jeg finner den ikke igjen. Der var tallene skuffende dårlig.
Når så mye vann skal draines tilbake i tank (150liter +- ) så mister jeg en god del av tanken, og øverste coil mister varmemediet når solfangere er i drift.. Dette vil føre til mindre forvarming av tappevann..
En løsning med vann i tanken for varmepumpe/peis/gulvvarme og coil til solfanger og tappevann virker som en mer praktisk løsning.
Til gjengjeld finner jeg lite info om effekt hos leverandører av vacumrør heller.
Bettum har feks ikke oppgitt noen forventet effekt.. Ja det kan være misvisende, men sålenge orutsetninger er godt forklart synes jeg det er greit med noen tall..
Spørs om jeg ikke må ta en biltur til danmark og skaffe meg vacumrør der..
Skal etterhvert legge om takskiferen (fore på 10cm for ekstra isolasjon + nytt undertak m/membran og lekter) og tenker på å dekke en viss andel av det sørvendte taket (45 grader vinkel) med solfangere, til å erstatte takskifer. Her er ASV den eneste aktøren som har skikkelige bilder og monteringsanvisninger tilgjenglig, men jeg er noe skeptisk til produktet. Å kombinere takskifer med noe tilsvarende polycarbonat (brusflaske plast) gjør meg litt skeptisk. Tenker da på at man har lysdemping i plastmaterialet/refleksjon i dette, samt falming over tid. Det hele virker litt "garasjemekk" - tror kanskje felleskjøpfangeren til dkt850 i Trondheim yter like bra. Og den ga omtrent ingenting sammenlignet med vacuum-rørene fra Kina.
Catch har et produkt som ser meget bra ut, men stort sett er det kun fremtidsvisjoner å hente derfra. Har derfor vært i kontakt med oppfinneren, men egentlig uten å ha landet på noe. Kunne gjerne tenkt meg som prøvekanin for dette patentet. Om det ikke funker, så ser det ihvertfall ikke ille ut. Det "tapet" er jeg villig til å ta. Snø/nedsnøen er uansett et svært sjeldent problem her i Rogaland, så jeg er ikke så redd for det problemet. Men når man stort sett blir henvist til å fylle ut et regneark, som har svært begrensede redigeringsmuligheter - mister jeg som kunde fort interessen. Jeg er ingen solnerd, ikke enda. Har stort sett helt andre interesser og gjøremål å fylle tiden min med... Men tanken om å få gratis energi er besnærende!
Vacuumrør er dessverre uaktuelt, da jeg ønsker å integrere dette i taket/erstatte skifertakstein. Mulig jeg monterer dette opp når garasjen skal bygges ny om X antall år.
Slik ser mitt omtrentlige kostnadsoverslag ut:
20m2 Catch fanger 60.000,-
20m2 takstein -20.000,- *
Enova -10.000,-
Nettokostnad: 30.000,-
* Byggmester anslo at han la ca 4m2 takskifer per arbeidsdag. 500,-/time*8 timer = 4000,- /dag. 20m2/4=5 dager * 4000,- = 20.000,-
I tillegg vil det koste noen timer for å montere selve solfangerne + lage beslag og diverse for disse. Rørdeler mm. Mesteparten av dette kan jeg nok gjøre som egeninnsats, men dog.
Er i dialog med Bettum, da jeg ønsker Dalatanken - den ser rett og slett ut som en mye bedre løsning enn eksempelvis den som ASV tilbyr. Dog er ASV sin rektangulær, slik at det blir bedre plassutnyttelse i teknisk rom vs disponibelt gulvareal. Men sjiktning og spiraler for varming av forbruksvann virker rett og slett mye mer gjennomtenkt hos Bettum/Dalatanken. Hvordan denne eventuelt kan kombineres med en fanger fra Catch er jeg noe mer usikker på; Catch nevner noe om at fangeren deres kan stå trykksatt - Eventuelt bruke egen "draintank." Litt igjen på planlegningsstadiet her, for å si det slik...
Hvordan blir effektbehovet for sirkulasjonspumpa på en drainback? Vil anta at det kreves vesentlig mer energi å pumpe vann opp i en 8-10 meter høy væskesøyle kontra et trykksatt system hvor man får drahjelp i form av hevert-effekten?
Tar meg gjerne en tur til solfangstens land, jeg. Tyskland. Tipper de ligger minst et tiår foran oss her i fossil-land når set gjelder alternative energikilder og passivhus. Og til halve prisen?
Eg kjøpte roth fangere (tyske). De leverer med beslag for integrering i tak. monterte de sjøl, ingen problem. Tok ca en dag. Monteringsanvisningen forklarte alt, inkl hvordan spikerslag/lektene skulle være. integrasjonen ble fin (syns eg )
Prisen var ganske ok, panelene er jo ikke så dyre i seg selv
Har du noen bilder?
Hei.
Det var topp om du kunne komme med noen verdier på din drift av plan fanger.
Det som skal til er noe logging/nedtegning av temperatur i akktank gjennom en dag med produksjon, og helst lite forbruk av varmvann. (Eller med notat om forbruk av varmvann). Videre om du får målt temperaturdifferansen på tur/retur fra fanger.
Forøvrig, de siste tre dager har mine vakumrør sanket 8 kWt/dag, og enda til er solen bak noen trekroner i perioder.
Solen er borte bak et fjell her en periode på vinteren, så det kombinert med at vi nettopp har flyttet inn førte til at solfangerene ble flyttet ned på prioriteringslisten.
Kommer tilbake med måledata så fort eg har noe
her