32,546    31    11  

Oppvarming av strømløs hytte

 5,111     Sørnorge     1
Jeg håper noen kan bidra med noen ideer for faderns hytte.
Det er et gammelt tømmerhus på 60m2 med en antydning til isolasjon med mose og avispapir. Antatt oppført rundt 1850. Den er i praksis ubrukelig i kalde helger fordi man så vidt rekker å varme den opp før helgen er over. Nåværende oppvarming er med åpen peis. Hytta er strømløs.

Utfordringen er å kunne gjøre denne mer brukendes vinterstid.

Den ligger ved et vann som er rimelig dypt (minst 20m). Jeg kan ikke forestille meg at vannet fryser helt til bunns.

Plassen har gode solforhold fra soloppgang til ca kl 19. Den er godt beskyttet mot de fleste vindretninger, bortsett fra sørøstlig vind. Værdata fra en målestasjon noen kilometer unna tyder på at gjennomsnittlig solinnstråling i januar ligger på ca 300Wh/m2 horisontal flate.

Noen muligheter som har slått meg:
1) solfanger varmer akk.tank. Solceller driver pumper for fangerkretsen og lader batteri. En dag eller to før man skal på hytta kan man ringe til en styringsboks som drives av batteriet og kjøre igang sirkulasjon for gulvvarme. (Det er krypkjeller under halve hytta slik at man kan henge opp rør for gulvvarme og isolere på undersiden.)

2) Vann-vann-vann varmepumpe, utnytte at sjøen ikke fryser til bunns og legge kollektorslange i sjøen. Pumpa må da drives av batteri som igjen lades av solceller. Til dette er det vel like greit med direkte kontinuerlig oppvarming, uten akk.tank?

3) Solceller driver pumpe som sirkulerer gass/frostvæske direkte mellom gulvrør og sjøbunn. Evt med batteribackup for å holde sirkulasjonen noen dager uten sol. Her er det kanskje også en mulighet for at naturlig sirkulasjon vil bidra til å gjøre pumpejobben ekstra lite energikrevende? Dette gir vel oppvarmingspotensial opp mot 0 grader med minimalt tilført energi, som er et langt bedre utgangspunkt enn -20 når man kommer og skal fyre opp peisen.

4) Solceller lader batteri. En kontroller kan ringes opp og starte direkte elektrisk oppvarming drevet av batteri.

5) Vedfyringsautomat. En kontroller kan ringes opp og fjerstartes. Den sørger for å fyre opp ved, og mate på nye vedstykker etter behov. Materen og kontroller drives av batteri som lades av solceller og/eller av varmen fra den brennende veden.

Vil noe av dette kunne være gjennomførbart? Evt kombinere flere av disse? Andre muligheter? Hvilke dimmensjoner blir det snakk om? Havner man på solceller større enn hytta og batteri i el-bil-størrelse uansett løsning?


Erfaringer fra en (tilsynelatende) tilsvarende hytte med strøm er at 3kW elektrisk varme klarer å holde innetemp ca 30 grader over utetemp.

   #1
 2,264     0
Den enkle løsningen her er vel en gassovn med gsm?
Den trenger sikkert 12v fra ei solcelle.

   #2
 1,151     Akershus     0
Det høres ut som det du trenger er mye effekt over relativt kort tid for oppvarming når du trenger og ikke lavere temp over lengere tid.

Er da enig med type løsning som Storfe speiler, tror det er løsningen som gir mer effekt for pengene. Eneste er da selvfølgelig forbruk på gassflasker.
Men tatt alternative investeringskostnader på de andre prosjektene så tror jeg du kan varme hytta mange ganger med gass!
   #3
 24,032     Akershus     0
Finnes muligens fjernstyrbare oljeovner også.

Ville kviet meg veldig for alt det vannet og kompleksiteten i forslagene dine.
Signatur
   #4
 10,486     Akershus     2
Støtter forslaget om gassovn.

Hvordan er forresten muligheten for å få inn en ordentlig vedovn? Fyring i åpen peis har jeg drevet med noen år, og som du sier så tar det fryktelig lang tid (og enormt mye ved) å få noe i nærheten av varme. Den sluker også enorme mengder luft, som gjør at det trekker inn kaldt over alt, og det blir liksom aldri varmt.
Signatur
   #5
 24,032     Akershus     0
Ville også vurdert ny ovn. Kanskje noe som kan bygges inn i peisen? Helst med mulighet for fyringsluft utenfra. Dette bør om mulig være valgbart slik at en kan fyre med inneluft under oppvarming. Da vil ovnen samtidig fungere som ventilator.
Signatur
TSt
   #6
 13,730     1
Vær oppmerksom på at gassovn avgir mye fuktighet (vann)  slik at en bør ha "eksos" ut. Men på gassovner er det godkjent med "pipe" gjennom vegg.

Pellets ovn er også en mulighet. Men en må huske på at standby effekten er for stor på lokale styringer på ovnene så fjernstyringen må først slå på ovnen for deretter å starte ovnen.
Har laget liknende løsning for fjernoppstart av strømaggregat ved at fjernstyring først slår på styrestrøm og deretter starter aggregatet. (Styringer for autostart er ofte laget for nødstørmsformål og er derfor ikke optimalisert for lav standby belastning siden en der her strøm tilgjengelig hele tiden enten fra nett eller fra aggregat). 
Et strømaggregat (helst med diesel for å slippe chocke problematikk) er derfor også en løsning med bruk av f.eks. en eller to litt store vifteovn til oppvarming. Varmepumpe løsninger er vanskeligere siden de representerer en stor startstrøm for et aggregat.  (Batteridrift av slikt er utenkelig pga medgått effekt).  Men en bør ligge litt for seg selv med en slik løsning siden det neppe blir helt støyfritt.

Men som KjellG skriver, en lukket ovn vil nok være første en bør se på, åpne løsninger drar inn fryktelig mye kald luft.
  (trådstarter)
   #7
 5,111     Sørnorge     0
Ulempen med gass er at den må bæres. Det er rimelig bratt ned fjellet slik at truger er eneste fremkomstmiddel om det er snø og isen ikke er trygg. Pellets har samme ulempe. Det går greit nå, men jeg tipper det ikke tar mange år før gamlingen blir en smule dårligere til beins. Sommerstid fungerer kano som frakteskute.
Vedforsyningen på tomten vokser fortere enn vi klarer å fyre.

Jeg vil primært finne en løsning som ikke innebærer at gamlingen skal bære tunge ting langt. Det er greit å bære tunge ting et par ganger når man kan ha med folk, men om han skal være avhengig av å ha med folk for annethvert besøk blir det i meste laget.

Alle dingser som kan styres av et rele er innenfor hva jeg kan lage telefonstyring til. Vi er dermed ikke begrenset til hva som finnes av kontrollere.

Grunnen til at peisen ikke er byttet ut er at vi ikke har funnet noen ovn som vil klare å bevare stilen. En ovn som kan settes inn i peisen hørtes ut som en veldig smart løsning. Hvor finner jeg mer info om dette?
Transport av en ovn vil antagelig innebære bygging av en tømmerflåte og padle den over vannet.

   #8
 10,486     Akershus     0
HER er vår løsning. Denne ble laget på 90-tallet, dessverre like før det ble snakk om rentbrennende ovner. Den sluker fortsatt greit med ved, men det er mye bedre enn det var. Lufteventilene oppe og nede trekker inn luft, som varmes bak ovnen og kommer ut oppe. Ved å vippe om spjeldet, kan det trekkes luft til denne oppvarmingen under gulvet i stedet. Forbrenningsluften kommer fortsatt fra rommet, så den trekker en del luft inn.


Når det gjelder gass, så trenger du ikke veldig mange liter for å få varmet opp hytta nok til at det er grei lunk når du kommer frem. Komposittflasker er relativt enkle å drasse med seg. Vi bruker noen sånne portable gassovner, som gjerne brukes når vi kommer frem og litt om morgenen. De varmer fort opp, og det går lenge mellom hvert bytte av tank. Bare vær obs på at kompositt fungerer litt dårlig hvis det er skikkelig kaldt, da greier de ikke ta til seg nok varme fra lufta til å kondensere fort nok.
Signatur
   #9
 42     Vestlandet     1
Hei, jeg tror ikke du får noe kosteffektiv oppvarming utenom gass.
Jeg ser at gassdrevne varmepumper er i introduksjonsfasen, de vil nok være dyre nå i begynnelsen, men blir vel rimeligere. Da kan du eventuellt få nytte av disse.
Videre ser jeg at Frodes anbefaler stråleovn på gass. Husk at om du bruker slike er disse kun ment å nyttes til kortvarig oppvarming. Det er regler om hvilken romstørrelse du kan nytte slik i ( større enn 15 m3) Den slipper avgassen som består av vanndamp og CO2.
CO 2 er ikke fullverdig til pusting, faktisk vil dere bli sakte forgiftet om dere ikke har god lufting etter bruk. Som et supplement til peis vil disse være meget bra, men husk lufting.
Vanndampen fra disse vil være godt for treverket faktisk. Du kan eventuellt kjøpe deg en gassradiator. Denne krever et eget avgassrør ut gjennom veggen og tar ikke luft fra rommet. Den gir god effekt og bruker ikke mer enn ca. 0,36 kg gass pr. kW. Du kan då den med pilotflamme og termostat slik at du ikke trenger noen form for el.
Du kan også forsøke å forøke effektiviteten fra din nåværende peis. En venn av meg gjorde det ved å ta stålrør ø30 og bøyde som en stor U som ble liggende med ene enden ut av peisen nede og andre enden av U en oppe ut av toppen på peisen. Han lagde fire slike rør og sveiste disse sammen. Denne firearmede rørkonstruksjonen lå da slik at rørene kom inn i flammene og glørne. Han fikk en god skorsteinsvirkning hvr kald luft ble sugd inn nede og gjennom oppvarming ble den ført ut i topprøret og bodro til mer varme i stua.
Ikke noen varig løsning for deg, men som et midlertidig tiltak kanskje?

Jobert
   #10
 24,032     Akershus     1
Energi i propan:  13kWh/ kg gass. http://energilink.tu.no/leksikon/propan.aspx

24*5*3 / 13 = 28 kg/døgn

Du bruker 28 kg gass ved  kontinuerlig 5 kW i 3 døgn.

Trolig vil du ønske mer de første timene og mindre når hytta er varm. 2 stk 11kg flasker/weekend?
Signatur