#31
 1,015     Revetal     0

17.5 KW er jo 17.5 KW da enten det er elektrisk eller vedfyring eller noe annet. Ikke?!?! ???

Og jeg tror nok en annen vedovn med mindre tank ville brukt lenger tid på å varme samme mengde vann, (med mindre den produserte 17.5 KW)

Og det er jo nettopp det å varme store mengder vann som er poenget, siden en stamp minimum er oppi flere tusen liter som skal varmes. Og når jeg både ønsker kosen med en peis og varming av vann er vel kakkelovnene de mest effektive?


Ja effekt er effekt, og det finnes peisovner som gir opptil 30kW. Energimengde er derimot noe annet, og om du trenger 50kwt/døgn for å ha det varmt i stampen din, så får du det også selv med noe som gir 5kw i 10 timer. Derfor trenger nødvendigvis ikke vedovn og solvarmeanlegg å dimensjoneres likt. Sola jobber av seg selv hele dagen, mens jeg tipper du helst vil kunne fyre hardt kortest mulig tid for å ikke skifte jobb til vaktmester i egen bolig ;)

Kakkelovnene er absolutt veldig effektive målt i brutto virkningsgrad. Derimot tør jeg påstå at du har et rimelig stort systemtap i det som ikke regnes med. En stor masseovn som ikke varmen kan styres på er like lite effektivt som å ikke kunne skru ned varmen på andre varmekilder. Mye av veden du har fyret opp går altså ikke til å varme bassenget, men varmer også lysthuset hele natten etter at du har sluttet å fyre. Du har dermed en stor treghet i starten for å komme igang med å varme stampen, og deretter mye overskuddsvarme som blir tilnærmet rent tap på natten. Hvor effektivt hadde det vært å ikke kunne skru av en panelovn før minst 10 timer etter at den er satt på?
Signatur

  (trådstarter)
   #32
 221     tja     0
Joda er mye riktig i det du skriver, men mener allikevel en kakkelovn er det som passer mitt behov best, da i kombinasjon med (flere) andre løsninger. Problemet med en 5KW ovn som kan varme vannet på 10 timer er nettopp det at det tar 10 timer. Så da velger jeg heller en som gir meg 17,5KW, og får varmet vannet langt fortere. I det minste i stampen.

For straight oppvarming velger jeg sikkert en løsning som er "overkill", siden jeg vil ha BÅDE solfanger og kakkelovn, og gjerne en varmepumpe i tillegg som under optimale forhold gir 9.2KW (Forbruk 1.7KW). Grunnen er vårt fantastiske klima. For her er det fullt mulig å få både 2 og 3 uker med overskyet vær på rappen, og varmetapet under disse ukene vil det ta altfor lang tid å "reparere" når skaden først er skjedd. Nemlig at bassenget er blitt iskaldt.

Så da er det greit å vedlikeholde denne varmen på andre måter. En kakkelovn er da et passende alternativ, siden den også gir noe strålevarme i vinterhagen, for i overskyet vær er tempen ute gjerne 12-15 grader her på sommeren.

Og når solen her i landet (endelig) varmer som verst er ingen av delene nødvendige, ikke engang solfangeren.

Men som sagt så er det et valg utifra hvordan jeg ønsker at bassenget skal brukes, for brukes skal det. Og bruken skal være behagelig hele tiden, ikke bare i finvær.




   #33
 1,015     Revetal     0
Ja, fornuftige kombinasjonsløsninger er det jeg anbefaler alle å legge opp til. Angående effekt så var det ment ift solvarme, ikke vedovnen.
Den bør i ditt tilfelle gjerne være så kraftig og rask som mulig så du får varmet opp bassenget fort når du ønsker å bruke det. Derfor hadde jeg i ditt tilfelle anbefalt den kraftigste på 30kW.

Har levert nokså mange sånne trippelkombinasjoner etterhvert som du skisserer, og det er akkurat slik du beskriver det som gjør det både komfortabelt og energieffektivt.

Det er et MEN! Det er ekstra viktig ved kombinasjon av disse varmekildene at fokuset først og fremst rettes mot tanken, hvordan denne er bygget opp, hvordan de forskjellige varmekildene kobles inn i systemet, og ikke minst hvordan varme og varmtvann hentes ut av tanken. Her er det både mye å hente, og tilsvarende masse å tape om det ikke gjøres mest mulig optimalt. Det er lett at varmekildene jobber mot hvernadre ved feil oppbygging, men blir det gjort på en måte som sikrer hver enkelt varmekilde best mulig virkningsgrad, og at disse ikke konkurrerer med hverandre har du et anlegg med ekstremt god drift, utbytte og samlet virkningsgrad Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 221     tja     0
Ser den at jeg må ha en stooooor akkumulatortank, får vel grave ned en gammel meieribil i hagen hehe. Men har lurt på å legge den (støpe) under terassen (mellom basseng og hus), for på den måten også, om mulig, å få litt oppvarming eller "gulvvarme" av terassen. Kan være greit på kalde sommerkvelder det...
   #35
 1,015     Revetal     0
Nei, du trenger ikke så voldsomt stor akkumulatortank for toppene til bassenget, og de kaldeste dagene tar du samtidig som du fyrer. Overskudd fra sol vil jo også bare dumpes i bassenget fremfor å stappes ned under terrassen.

Gulvvarme på terrassen er absolutt svært så behagelig på våre kalde grillkvelder, men legg det heller som en egen sløyfe du kan styre etter behov. Bør være lukket krets med frostvæske, men da kan du samtidig smelte snø om du ikke gidder måk på vinteren. Forøvrig en luksusløsning også i oppkjørselen Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #36
 221     tja     0
Hvilken dimensjon (Optimal KW) ville du hatt på et solanlegg i en slik trippel-kombinasjon som jeg beskriver, og hva ville prisen blitt? (Kun deler, eks. montasje) Har 200 kvm flatt tak til disp.

Ellers er det vel et problem å benytte bassengvannet som varmes og deretter lagres sammen med lagring av varmtvann (i felles tank) for huset for øvrig? Er det noen brukbare løsninger på det? To akkutanker rett og slett?
   #37
 1,015     Revetal     0
Som tidligere nevnt så dimensjonerer jeg ikke etter effekt på sol, fordi dette er det værgudene som bestemmer fra dag til dag. Derimot så vet vi jo hva de gir av energimengde i snitt over året og perioder. Derfor har du en romslig akkumulator som tar vare på varmen fra gode til dårlige dager. Bassenget ditt er jo også en slags akkumulator så når tanken er varm nok så går alt overskudd hit. Har bassenget blitt noen grader varmere så holder den temperaturen seg godt noen dager om ikke varmetap/fordamping er for stort.

I ditt tilfelle kan derfor like gjerne våre standard teknikktanker på 750 liter være godt nok. Ønsker du å ha større volum med opplagret energi for å kunne pøse ut høy effekt derfra uten å måtte fyre blir dette mer en komfortsak.

Å vite hvor mye energi du faktisk trenger i ditt nye hus, og de planene/ønskene du har ellers for basseng, utevarme etc er ikke lett å beregne, men det høres ut til at det kan fort bli rimelig voldsomme mengder. Et sted mellom 50 og 100.000kWt/år høres ut som rimelig realistisk å forvente.

Et eksempel på en passende solvarmepakke for deg vil kanskje være noe som dette: http://www.flexiheat.no/Tilbud/page19/page19.html

750 liters godt isolert teknikktank kommer på ca 20.000,-
Regn med ca det samme til alt av annet nødvendig eller praktisk utstyr som ekspansjonskar, ventiler etc etc.

Vedovn på 30 kW med diverse tilleggsvalg for å gi optimal drift og virkningsgrad, pumpegruppe etc kommer på ca 30.000,-

Luft/Vann varmepumpe på 10kW med tilbehør ca 40.000,-

En komplett og samlet styring for alle varmekildene og shuntregulering med utetemp, dag-/nattsenking etc inkludert alle følere, fjernjustering, datatilkobling/-styring, energimålere etc ca 15000,-

lav-energi Pumpegrupper, varmevekslere til basseng og utevarme, shuntautomatikk etc etc ca 15.000,-

Samlet sett er du nok da på ca 250.000,-
Signatur

  (trådstarter)
   #38
 221     tja     0
Takker for (fyldig) svar. Men synes det begynner å koste mer enn det smaker når tallene går fort opp i 250 000. Snakker fort en halv mill da for hele kombinasjonen eller "pakken" min.

Som huset mitt er tenkt blir det en 1.etg på 200 kvm (+vinterhage på ca 30kvm) 2. etg blir en del med soverom og bad på ca 100 kvm og en ekstern leil på ca 100 kvm, (hvor jeg ikke skal betale for oppvarming, men likefullt skal planlegge det rimeligste alternativet) Huset i seg selv blir nybygg og dermed isolert godt som noe, både i glass og vegger...

Hva med varmepumper, vil ikke kost/effekt-talllene på disse bli bedre enn på en (dyr) solfangerpakke. Virkningsgraden på disse fungerer godt i vestlandsklima siden det er sjelden vi har lange perioder under 0 grader her. Og under 0 grader er det uansett dags for å fyre i kakkelovnene. Så lurer på om ikke flere varmepumper skulle gjort susen. Og til en billigere penge?
   #39
 1,015     Revetal     0
Det er tatt med en kraftig nok varmepumpe i massevis til å drifte et nytt hus så å overdimensjonere denne eller kjøpe flere vil ikke gi noe mer besparelser, kun økt el-forbruk.

Tok med alt du trenger til både varmeanlegg, basseng, vv, styringer og ellers produkter du trenger uavhengig av varmekilde.

Selve solpakken på drøyt 100000,- er ikke halvparten engang av denne pakken og med hva den dytter inn av energi i året er det spart inn på 5 år. Deretter er det tilnærmet gratis og vedlikeholdsfritt i hvertfall 20 år. Det vil aldri en VP eller flere være...

Du vurderte jo allerede 2 kakkelovner á kr 60.000,- ++ mens to peisovner + solpakke blir således ikke mer enn 50.000,- ekstra.

Hvor kommer de neste 250.000 inn til totalkost halv million?

Vil også understreke at dette var et omtrentlig oppsett utifra det lille som er nevnt av planer. Når jeg gir forslag/tilbud på varmeanlegg så tar jeg alltid en lang samtale med hver enkelt for å få vite mest mulig om alle planer, ønsker, idéer, behov osv.
Hvordan selve huset med vannbåren varme bør gjøres for optimalt utbytte av spesielt sol og VP har vi også svært gode produkter til. På dette feltet er lavest mulige turtemperaturer veldig viktig for å få høyest mulig deknings- og virkningsgrad fra sol.
Signatur
  (trådstarter)
   #40
 221     tja     0
Sorry da har jeg ikke lest nøye nok. Men da koker dette for meg ned til peisovn kontra kakkel. Hvorfor mener du "vanlig" vedovn er bedre eller like godt som kakkelovn? Og hvilken vedovn er det du mener gir 30KW?