#41
 1,015     Revetal     0
Jeg mener ikke at ulike produkter er så mye bedre eller dårligere. Kakkelovner er noe jeg også iblant anbefaler enkelte, og disse er jo absolutt helt suverene varmekilder til sitt bruk.

Der det derimot er lagt til rette for varme i gulv som kan varmestyres, eller som i ditt tilfelle, der det vil være kortvarige store effektbehov så er det en fordel å kunne få best mulig kontroll på hvor, når og hvordan varmen brukes. Det vil gi både langt mer effektiv drift i varmeanlegget, og samtidig god fyringskomfort.

Er det derimot en eldre dårlig isolert stue uten gulvvarme som trenger kontinuerlig varmetilførsel hele natten så ville en kakkelovn vært helt super siden den vil stå og avgi flere kw i mange timer etter fyring. Du kan heller ha nytte av å selv velge når og hvor du vil ha varme og således få mest igjen for veden du må fyre opp.

Her har du et utvalg av forskjellige peisovner for innbygging:
http://www.solvarming.no/Produkter/page22/page22.html
Signatur

  (trådstarter)
   #42
 221     tja     0
Skal ikke mase altfor mye mer om disse kakkelovnene, men grunnen til at jeg ser disse som bedre enn vanlig peisovn (med eller uten vannkappe) er den lave temperaturen på røken ut av pipa på ca 140 grader, som betyr at varmen stort sett, eller i svært høy grad, blir i huset. Da enten i kakkelovnen eller i det vannbårne systemet (akk.tanken)

Så en kakkelovn med vannkappe vil derfor avgi varme til vannet og tanken og ikke "holde på" varmen slik en konvensjonell kakkelovn gjør. Den vil derfor heller ikke bli ulidelig varmt å være i nærheten av etter litt fyring.

Men er det slik å forstå at peisovnene du anbefaler også har lav temp. på røykgassene ut av pipa? For om de ikke har det vil vel det bety at de er mindre effektive i forholdet ved inn/varme ut til huset?

Videre så nevnte jeg flere varmepumper. Tenkte da en til huset og en (Gullberg&Jansson varmepumpe, effektforhold 9,2/1,7KW pris under 20 000) direkte tilkoblet bassenget. Dette for å ha muligheten for "vanlig" oppvarming via el. for en billig penge. Men dette er et komfortspørsmål, som jeg gjør som en slags "luksus", rett og slett fordi det ikke er alltid en vil fyre i ovn.

ps. Huset vil bygges i mur, porebetong og/eller vanlig betong, og fyringsbehovet er derfor allerede redusert i forhold til trehus.

Jeg er også ute etter å ha separate varmesystemer for bassenget og huset.
   #43
 1,015     Revetal     0
Ja, kakkelovnene har helt suveren oppbygging, og har langt lavere røykgasstemperatur enn alle andre, både vedovner og vedkjeler.

Nå er ikke temperaturen ut det eneste som teller. Vel så viktig er hvor høy temperaturen har vært underveis i brennkammeret for å forbrent mest mulig av vedgassene. Derfor har f.eks en vedkjele selv med ca 200 grader ut i pipa likevel ca 90% virkningsgrad.

Når det gjelder peisinnsatsene konkret så har de mange tilvalgsmuligheter for å både øke forbrenning/virkningsgrad, og også for å justere hvor stor andel som skal til rommet.
Signatur
  (trådstarter)
   #44
 221     tja     0
Ja jeg kikket på peisovner (på din webside tror jeg) og likte vel egentlig den som kalles Mila, som tok vedlengder over 70 centimeter. Eneste jeg ikke likte med den var vel at det anbefales å "stormfyre for full pinne" for å få maks effekt her. Ellers lurer jeg på om den tåler en enkel stålpipe eller om innmuring (av peis og pipe) er eneste alternativ?

Ellers var det absolutt en svært pen ovn, som hadde passet fint inn i huset. Litt vel mye strålevarme men det tror jeg går greit der den skal plasseres (i en del av huset  med høyt under tak)
   #45
 1,015     Revetal     0
Ja disse kan bli skikkelig stilige, og ikke minst får de plass til mye og stor ved i slengen, en kunde testet med en 80 liters sekk og den fikk akkurat plass! Derimot er vel ikke det som er normal fyring, og de gir jo ikke mer varme enn hva som legges inn heller. Opplever at de fleste fyrer mest for kosens skyld og legger inn nok til at det blir fine flammer å stirre på. Det er også bedre å fyre på en måte at veden brenner skikkelig og at varmen faktisk rekker å bli vekslet over til vann før den blåser ut i pipa.

Angående strålevarme så kan disse peisene utstyres med dobbelt glass. Da blir overflatetemperaturene og samtidig varmen til rommet lavere. Det gir også litt bedre forbrenning ved at innerglasset blir varmere. Selve "System-glasset" dette kalles gir også peisen en mer moderne "look". Isolasjonskappe bør også velges rundt vannkappedelen av ovnen. I tillegg kan det velges vanlig sidehengslet dør, eller med heiseluke hvor døra skyves rett opp. Vermiculittplater eller keramikk til brennkammeret har vi også levert som standard for best forbrenning/virkningsgrad.

Røykgasstemperaturene på disse er i utgangspunktet nokså høye, men de kan utstyres med en ekstra røykgassveksler på røykuttaket og da er makseffekten fort nærmere 30kW også på disse.

Du skal ha flere varmekilder, og akkurat når det gjelder peisovner er disse først og fremst et møbel og hygge i stua. Anbefaler derfor som regel oss teknologifrelste menn å heller la fruen i huset velge hva hun synes vil passe best inn og blir mest praktisk fremfor de tekniske detaljene.
En peis skal først og fremst være kos og hygge, å bruke disse som "fyrkjele" blir du drittlei av til slutt likevel :)
Signatur
  (trådstarter)
   #46
 221     tja     0
Er det en god eller dårlig idé å ha mest mulig adskilte systemer for varming av hus kontra basseng. Ser jo for meg at det enkelte ganger kan være behov for å varme basseng (kun) mens andre ganger vil det motsatte være tilfelle.

Bassenget vil også i perioder sikkert ha behov for ekstra "trøkk" i oppvarmingen. Tenker gjerne da på kalde vår, sommer og høstdager med 10-12 pluss som vil suge varmen ut av bassenget.

Vet det er en regel at en ikke får varmet et basseng til mer enn 10 grader over lufttemperaturen, med mindre en har ekstreme systemer, men kunne i det minste tenkt meg et basseng som klarer å vedlikeholde varmen om ikke det klarer å varme det.

Som sagt vil bassenget og stampen være adskilt her, så i de mest ekstreme kuldeperiodene vil jeg i det minste fremdeles ha muligheten for skikkelig varm stamp, selv om bassenget kanskje kan krype mot null.
   #47
 1,015     Revetal     0
Jeg anbefaler alt koblet mot tanken som selve "hjertet" i anlegget. Alle varmekilder lever sitt eget liv mot denne. På uttakssiden vil du tilsvarende hente ut varme separat til hus, basseng og VV styrt etter behov.
Signatur

  (trådstarter)
   #48
 221     tja     0
Ser for meg at det er et problem å ha alt i en "pakke", siden bassengvannet inneholder klor mens vann til dusj og annet ikke har klor. Men du har vel en fiffig løsning på det problemet også? Takker for innspill så langt, godt for meg å få ryddet opp i egne "geniale" løsninger hehe
   #49
 282     0
vannet i de ulike distribusjonssystemene for varme blandes ikke. De veksler varme mot varmelageret via varmevekslere / spiraler.

Smile
  (trådstarter)
   #50
 221     tja     0
Tenkte kanskje det ble et betydelig effekttap ved å sende alt til en sentral først for deretter å sende varmen tilbake til gulvvarme, stamp,basseng etc, fremfor å montere varmepumpe mm direkte til bassengvannet?

Dessuten er det jo bassenget som er den største "bekymringen" ang oppvarming. Og slike huset bygges er det også bassenget som vil ligge lengst bort fra sentralen.