4,638
9
0
solfanger integrert i bygning - hva med fukt?
5,111
Sørnorge
0
Jeg har funnet endel bilder av hus hvor platesolfangeren er bygget helt inn i taket / veggen. Det ser unektelig stilig ut og det aner meg at denne typen montering også har en fordel av å fange opp litt varme som lekker fra huset på kalde dager. Men sperrer ikke en slik montering for luftingen som normalt skal være under takstein / panel? Og hvis så skjer, kommer vel også faren for fuktskader?
Også lurt litt men også lurt om de ikke blirmontert (i hverfall de på tak) at det er lufting under slik som når man legger tette takplater. Dvs. oppå lekter og sløyfer. Men jeg kan ta feil....
Når takstenene skal byttes her om noen år så blir det solfanger på alle hensiktsmessige flater.
Arbor panelplater
30mm luft
isola airguard
98mm stendere (de som bærer huset) med ny glava x33
73mm krysslekt med glava x33
48mm eller 73mm dobbelkryss med glava x33
en eller annen vindtetting som er sort (fanger varme) og tåler både sollys og varme
lekt, sortmalt, hvor rommet mellom lektene får noen solfangere, og kan fylles med flere solfangere etterhvert
polycarbonatplater som dekker hele veggen.
Der det er vinduer blir det da et ekstra lag på utsiden.
Tanken med denne oppbygningen er at hele veggen blir med å samle varme til solfangerene. Rommet i veggen blir godt isolert ved å ha hele veggisolasjonen i bakkant. Faren er at fukt samler seg på utsiden av vindsperra. Dette hulrommet må derfor ha lufting i topp og bunn. Men kanskje det trenger så mye lufting at hele varmeeffekten av veggen forsvinner?
Og hvordan vil resten av veggen reagere på de store temperatursvingingene som antagelig vil komme på utsiden?
Kanskje hele ideen er dødfødt.
Dette tror jeg blir en dårlig løsning. Solfangere er bygget for å fange kortbølget stråling fra sola, ikke varmestråling.
* Man kan fylle på med solfangere etterhvert som man ser at det har noe for seg og man vil ta seg råd til det, og kan altså fylle hele veggen med solfangere integrert i fasaden uten å måtte modifisere fasaden ved utvidelsene.
* Ettersom jeg har forstått er isolasjon en begrensende faktor ved platesolfangere. Rett og slett at noe av varmen lekker ut av fangeren slik at mindre varme går til vannet. Her blir det uten tvil nok isolasjon på den ene siden.
* Når varme som lekker ut sies å være et problem, må jo varme som strømmer til være en fordel. Altså, når hele veggen tar opp varme, og varmen stiger, og solfangeren står høyt opp på veggen, vil den få tilført endel ekstra energi.
* Veggen får et mye lavere varmetap. Varmen som lekker ut av veggen blir jo benyttet av solfangeren. Og kommer det en solskinnsdag i februar med utetemp på -20, vil jo veggen faktisk bidra til at varmetapet går motsatt vei.
* En så stor flate vil også kunne fange opp mye stråling som reflekteres i snøen.
* Jeg synes glassfasader er stilig. Her får man en slik på kjøpet. (Kanskje man burde hatt glass i steden for polycarbonat?)
Også er det sikkert en haug med ulemper....