70,361    121    2  

Britax: Prosjekt: L/L til L/V varmepumpe, Hyundai GWH12MB

 3,997     Oppland     0
Kjøpte nylig en Hyundai L/L varmepumpe på Netthandelen for en symbolsk sum. Jeg er egentlig ikke interessert i vifteovn på veggen, så tenkte jeg skulle bygge om denne og evt. bruke innedelen til viftekonvektor i garasjen.

Dette er en enkel ON/OFF pumpe,så selve ombyggingen er enkel elektrisk sett. Noe mer fundering angående kjølemedium-mengde og bytte av kondensator med den endring av volum dette medfører. Jeg vet ikke hvor stor betydning dette har, så eventuelle innspill er velkomne.

Planen er nå:
- Skille innedelen (kondensatoren) fra rørpakken.
- lodde rørpakken til en platevarmeveksler og vakumere dette på nytt
- lage en enkel styring med temperatur sensorer som starter og stopper pumpen og sirkulasjonspumpe(Atmel AVR) evt. kjøpe noe ferdig.
- sette en pumpe til å sirkulere vann mellom kondensator og øvre varmeveksler-spiral i dalatanken jeg har i kjelleren.
- koble til utedelen, som ikke er brukt, så kjølemediet skal fortsatt befinne seg der om jeg har forstått dette rett.

For dette trenger jeg en varmeveksler, pumpe og elektronikk. Samlet kostnad ca 2000kr, totalkostnad rundt 5-6000,- varmepumpen inkludert (vakumpumpe kommer utenom). Ebay er min venn når det gjelder varmeveksler i allefall,kjøpte nylig 2 små platevarmevekslere der for noen hundrelapper.
Noe tilsvarende denne http://www.dudadiesel.com/choose_item.php?id=HX2340


Jeg trenger noe varme i garasjen så tenkte bruke innedelen til dette,men sirkulere vann gjennom denne i stedenfor kjølemedium. Spørsmålet er hvor stor flow jeg får,men det er sannsynligvis mulig å lodde om noen av rørene (U bøyen) så jeg får flere små kanaler istedenfor 1, som så loddes sammen til ett større rør..
Siste redigering: Monday, September 23, 2013 2:38:26 PM av eirikBerntsen
Britax: Prosjekt: L/L til L/V varmepumpe, Hyundai GWH12MB - hyundai.jpg - Britax

   #1
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Har du sett varmevekslerene til jula? Intet mindre enn to parallelle kopperrør , kveilet sammen. Dette er en billig varmeveksler som jeg tror kan fungere bra.

Jeg har denne pumpen og er veldig fornøy. Pumpehuset og rør er godt idolert med glava. Husk da å lage drenshull til kompressorbunnpanne.

Har faktisk tenkt på dette artige prosjektet selv, men tiden strekker ikke til Smile
  (trådstarter)
   #2
 3,997     Oppland     0
Hørt rykter om den ja, men det tar noe mer plass..
Kan jo enkelt lage en motstrømsvarmeveksler ved å tre et 8mm rør inni et 15mm rør og lodde dette sammen med en T i hver ende og 15-8mm reduksjon. Har laget destillator til Biodiesel-anlegg basert på det prinsippet tidligere som fungerte greit.

Men det ser noe mer snertent ut med et lite skap med en platevarmeveksler, en sirkulasjonspumpe og litt elektronikk. Ikke er det så utrolig dyrt heller for denne varmeveksleren, men noe dyrere enn 2 kobberrør og noen koblinger selvsagt.
   #3
 2,302     Trondheim     0
Artig prosjekt, og du har tenkt gjennom masse her.
En sak du bør henssynta er hvor stort volum din nye "innedel" har i rør og vekslere.
Når du demonterer det hele på innedelen, og like fullt skal bruke det til vannvarme, fyll opp med vann og sjekk hvor stort volum det er i innedelsystemet. Gjør så en sjekk på hvor stort volum dine to vekslere har sammen med rørlengden du ender opp med.
Volumet i din nye "innedel" bør ende opp en plass på mellom 1,5dl pluss/minus det volumet det originale systemet har.
Har du for lite volum, legg til rør på retursiden. Har du for stort volum blir det værre. Da må det kretive tanker til, men sjekk først.
Med to vekslere som du tuner slik at all kondensering skjer i den ene og underkjøling i den andre får du en kjempeløsning. Andre ombygningsprosjeketer har lidd under at all kondensering/underkjøling skjer i en og samme veksler.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 3,997     Oppland     0
Ja, det var det som var det største spørsmålet akkurat nå, hvor stor kan forskjellen være før det får betydning.
Og hvilken betydning får for stort volum, eller for lite volum i praksis?


Du mener jeg bør ha en egen veksler for underkjøling? Regner med du da mener en IHX (se bilde under)?
Hvor stor bør den i så tilfelle være og hvor stor effekt har dette? Jeg vet det kan øke COP,men det går på bekostning av effekt om jeg har forstått det riktig.
Jeg vil prøve å holde dette enkelt, men nå er jo ikke det å lage en IHX vanskelig, men jeg har ikke kjennskap til hvordan man dimensjonerer denne, så da blir det litt plunder.
Prosjekt: L/L til L/V varmepumpe, Hyundai GWH12MB - SCHX liten.png - Britax
   #5
 2,302     Trondheim     0
Hei.
Med tanke på underkjølingen så forklarte jeg ikke godt nok.
Du får til det med dine to vekslere uten å lage noe eget system, og underkjøling reduserer i det her tilfellet ikke effekten for du skal ta ut effekt. Tror du tenker på SGHX der det handler om å overføre effekt fra det ene "siden" til den andre "siden".
Sett vekslerne i serie med hverandre, og få så kaldt vann som mulig gjennom den veksler som er "sist".  Altså, den veksler som kjølemediet kommer til først tar du ut kondenseringsenergien, derfra går mediet til veklser to som væskefase og kjøles ytterligere ned.
Prosjekt: L/L til L/V varmepumpe, Hyundai GWH12MB - britax_heat.jpg - dkt850
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 3,997     Oppland     0
Aah, mulig eg har vært noe uklar også, jeg har kjøpt 2 varmevekslere tidligere,men disse er til et annet prosjekt, jeg vil kjøpe en ny til dette prosjektet.

Prinsippet med å kjøre kjølemediet og vannet i motsatt retning av hverandre er greit. Men 1 større veksler gjør vel samme nytten som 2 små?

Det var SGHX jeg siktet til i innlegget over ja.


Edit: der var det kommet bilde ja :D
Ahaa, da skjønnte jeg det, egentlig motsatt av hva jeg tenkte da.
Men da gjør kanskje 2 vekslere en bedre jobb enn 1stor?
   #7
 2,302     Trondheim     0
Hei.
Det er enklere å optimere med to vekslere. Utløpet på v2=underkjølingsveksler kan godt gå inn på v1=kondenseringskjøler, eller du har de separat.
En stor veksler kan sikkert gå men du får kan hende ikke kaldt nok vann inn. Om tur fra Dalatanken din er på 40 grader får du ikke ned temp på kjølemedier til kanskje mer enn 44-45 grader. Med en ekstra kjøler som har returen fra garasje eller en "varmevegg" løsning http://www.asvsolar.no/component/content/article/148?lang= så får du sikret en optimal drift.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 3,997     Oppland     0
Ahaa, da skjønte jeg det.

Skal tenke litt mer på denne løsningen.
"Problemet" akkurat nå er at jeg vil ha varmen inn på tanken..ikke spre den rundt på forskjellige plasser. Men jeg skjønner jo godt hvorfor en slik løsning er bedre.
   #9
 2,302     Trondheim     0
Får du mikket noe så energi kan avgis til solvarmekreten i Dalatanken?
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 3,997     Oppland     0
Det er helt sikkert mulig, men det skaper flere utfordringer og hever kostnadene..
Da må jeg ha noe form for styring som sikrer at ikke solvarmen begynner å sirkulere vannet gjennom varmepumpen og omvendt.