PHJ
   #91
 43     OSLO     0
Dere som tror at vannbåren varme er dyrt tar feil. eller at dere har sjekket pris feil på sted.
Jeg vurdere selv å kjøpe meg hus og modernisere det med vannbåren varme.
Og det finne så mange andre alternativer enn gulvvarme.
Gulvvarme, Radiatorer, Varmelister, Varmekanal, Veggvarme, Konvektor.
Det er en grunn at det finnes så mange alternativer!!!
De skal brukes på rett sted!
Hvorfor legge gulvvarme i et varmt tregulv i andre etasje?
Jeg mener at Gulvvarme er et sekundærsystem slik at gulvet ikke skal være iskalt!
Det er tregt å regulere seg. slik at man ikke kan kjøre nattesenk.
og det varmer ikke opp kulderas fra vinduer.
Derfor bruker man de andre alternativene oppvarming!!!!

Husk at ikke alle som selger gulvvarme rør er ekspærter på varme.
Signatur

PHJ
   #92
 43     OSLO     0

Noen her som har erfaringer med bruk av vedfyring til oppvarming av vannet? Ser for meg en stor ovn som jeg bare kan "fylle" om morgenen, så holder den vannet varmt hele dagen.

Det beste alternativet er at man monterer en Vedfyrkjele mot en akkumulatortank.
Fyrkjelen brener kanskje kun i 2-4 timer men varmer opp en vanntank på ca 2-4000liter i normal store boliger, som magasinerer varmen (jo større jo bedre). en vedfyrt anlegg ligger på ca 60-150 000,- for eneboligere.
Er du vedbonde er dette det beste alternativet. men må du kjøpe veden til markedspris vil jeg si at dette er uaktuelt.

Varmepumpe er bra hvis du har et lavtemperatur system! (ikke 55-75 system som gamle radiatorer har) jo lavere tempratur jo mindre trenger kompressoren å jobbe. husk den skal kjøle ned til temperatur lavere enn det som er i bakken får å kunne hente opp energi. og så skal den øke den til den temperaturen du trenger i anlegget!!!!

Pelletsfyrkjele er et kjempe alternativ hvis du skal kaste ut den gamle oljekjelen. siden gamle oljefyringsanlegg ofte er et høytemperatur system og det kreves ikke så mye rørteknisk omstilling. ulempen er at pellet tar litt plass. 1000liter pellets = 300liter olje
og det lønner seg at man har stor nok silo slik at man kan ta for ca 1 år av gangen.
Jeg selv skal montere pelletsfyr. jeg kommer til å innstallere et lavtempratursystem med solfanger for varmtvann om sommeren

Flis er for storforbrukere!!! 50kW fyrkjele og oppover
Signatur
   #93
 81     0
Takk for svaret PHJ. Jeg planlegger en enebolig på ca 220 m2 over to etasjer. Ut fra de mange, informative og veldig interessante innleggene har jeg foreløpig kommet fram til det følgende:

Vannbåren gulvvarme eller eventuelt veggvarme (som jeg ikke hadde hørt om før i dag) -gir den beste komforten i forhold til kroppens opplevelse av varme. I tillegg har jeg opplevd vannbåren gulvvarme, and I like it.

Isoler huset godt, og bruk termofoto både innvendig og utvendig før alt tettes igjen for å sikre best kvalitet på isolasjonen.

I Underetasje (kjeller på bakkenivå) forstår jeg det er normalt å støpe rørene til vannbåren varme inn i det øverste laget med avrettningsmasse. Noen klager på at dette gir stor treghet i temperaturjusteringen, og det slår meg at det kanskje er mer hensiktsmessig å montere slissa XPS-plater eller sponplater med alu-reflektorer på samme måte som i første etasje. Hva tror dere?

I første etasje mener mange at jeg ikke burde ha vannbåren varme i det hele tatt fordi gulvet her vil være mye varmere enn kjelleren (conduction). Da kan jeg kanskje gå ned et hakk på varmepumpe, samt at jeg sparer halvparten i rør, sensorer og reflektorer. Samtidig er hovedetasjen vår i første etasje. Der har vi stue, kjøkken og foreldresoverommet.

Det ser ut som prisen ikke trenger å være så høy som noen mener (150k-250k). Prisene hos TopVVS ser jo bra ut. Det kan virke som jeg kan komme i mål med alt bortsett fra varmekilde til rundt 30 000,- En grei 6500kw luft til vann varmepumpe ser ut til å koste rundt 30 000. En 6000kw varmekolbe  som ekstravarme for veldig kalde dager, og jeg skulle være i boks?

Monterer jeg det meste selv, stemmer det da at jeg skal kunne komme i mål til ca 70 000?

e18
   #94
 571     Rogaland     0
Vannbåren varme med kun elektrisitet som kilde... Er det noe å tenke på dersom man ikke ser for seg at man har råd til varmepumpe i nærmeste fremtid?
   #95
 476     0
Jeg bygger hus på 411m2 og har fått pris på 92000 kun for materiell til gulvvarme. Dette er 2 etasjer med innstøpt samt en 3.etasje som legges i varmefordelingsplater.
Varmepumpen og borrehull kommer i tillegg.
   #96
 3,387     0
Vannbåren gulvvarme er uaktuelt for meg. Håpløst å regulere. Om natten når det er kaldt fyres anlegget opp maksimalt for å holde tempen og så om formiddagen når sola kommer inn gjennom vinduene så er fremdeles gulvet like varmt og det fortsetter å avgi varme i flere timer. Da blir det ubehagelig varmt i huset.

Utpå ettermiddagen takker sola for seg og forvinner og da er gulvet kaldt og det tar flere timer å varme det opp og det blir ubehagelig kaldt i huset frem til gulvet er varmet opp igjen.

Desto større masse i gulvet desto værre blir det. Innstøpte rør er håpløst.

Om 15 til 20 år vil ingen boliger bli bygget med vannbåren varme i gulvet og det vil bli sett på som en ulempe i de boligene der det finnes.

Dette er akurat som vannsenger. Alle skulle ha det og det var løsningen på alle søvnproblemer og hvor mange vannsenger selges det i Norge i dag tror dere??

Tenk litt på den.

   #97
 5,410     Langhus     0
Har du erfaring fra noen moderne anlegg med tanke på for varmt/for kaldt??
Signatur

   #98
 9,677     Kysten     0
Aasg: tror du har rett i det du skriver om treghet. Du har erfaring med annen montering av vannbårent enn i gulv? Jeg tror det blir mer rett i dagens hus. Denne diskusjonen kommer jo opp til stadighet her på forumet, og det er nok ikke mange tilhengere av denne oppfattningen. Da vi kjøpte tomten vår var jeg egentlig innstillt på gulvvarme, men hadde lite kunskap om det. Jeg har lest og diskutert annen måte å montere det på som jeg mener er mer flexibelt. Har en tregulv i huset tror jeg det er greit å unngå varme fra gulv. Under flis er det nok en fordel å ha varmen i gulvet, da blir det jo gjerne på begrensete flater også. Problemet er på høst og vår når utetemp varierer hurtig og betongen er treg med å svinge i temperatur. Å drive å lufte for å holde temperaturen nede er uaktuelt.
   #99
 3,997     Oppland     0
Det er derfor det finnes styresystemer som tarhensyn til solinnstråling og utetemp.
Så slipper man disse problemene som nevnes her.

At gulvvarme vil bli sett på som en ulempe i fremtiden har jeg ikke tro på overhodet.
Det er så mye komfort, og om det er bygget opp riktig, energibesparende kontra radiatorer/ovner.
Men klart, om man bygger i betong og ikke har styresystem som er satt opp riktig, så vil det ikke fungere optimalt.
Men det blir som å fylle parafin på dieselmotoren og klage over at den går dårlig.