#21
 1,214     Norge     0
Om du skal ha en utendørs tank vil det vel kreve en hel del isolering!! Tanken må dessuten tåle trykket i anlegget, iallefall viss du har lukket ekspansjon på anlegget. Snakk med arne bergli om vedfyring mot akkumulator tank, dette kan han iallefall!

Enkel logistikk med tanke på vedhandtering er iallefall viktig!


http://www.baxi.se/visa_produkttyp.asp?typ=1



http://www.arnebergli.no/
Signatur

   #22
 51     Valdres     0
Enig i at du skal snakke med noen som har greie på dette. Jeg er bare amatør i dette, men har et par meninger som jeg vil dele:
En 50 kW kjele (eks. Atmos 50GSX som bla.a. SGP og Arne Bergli selger, jeg vurderte en slik en selv) har vel fort 200 liter vedmagasin. Den varmer da 3000 liter fra 40-90 C på et fullt innlegg. For at systemet skal være fleksibelt og behaglig å operere, mener jeg at du til en slik kjele bør ha minst 1000 liter til med akkumulatorvolum (blant annet for å ikke trenge å vente på helt kald tank før du fyrer på nytt)
Ville være meget kritisk til å grave ned en tank i bakken både med hensyn på vedlikehold, tilgjengelighet, mulighet til å koble på flere kurser etter hvert, og ikke minst varmetapet du vil få. Har du tanken inne i kjelleren vil varmetapet fra tanken komme til nytte som oppvarming av kjelleren.
   #23
 5,608     0

1. Er det samme krav til " godkjenning " av vedkjeler som vanlige vedovner ?

Tenker du på reintbrenning? Kravet er vel kun at feier godkjenner den.


2. Er det som med vedovner noe man kan installere selv, og få godkjent av feiermester ?

Under 46kW trur eg det er det som vanlig vedovn (ikkje søknad, godkjenning av feier), over må den stå i brannecelle, usikker på om det krever søknad og ansvarsrett.
   #24
 3,210     Vestlandet     0
Flis er jo også et godt alternativ. Litt mer arbeid for å lage brenselet, men lettere å drifte.
  (trådstarter)
   #25
 1,076     1484     0
Nei, flis er ikke noe alternativ.
Ved eller pellets.

At tanken gravd ned ute trenger isolasjon er åpenbart, men glava, rockwool og jacofoam er ganske bllig målt mot hva en sånn akkumulator koster. Ikke minst i tapt innnvendig areal, skal jeg ha 3500l vanntanker inne, tar de MYE plass...
Signatur
   #26
 441     Sandnes     0
Dårlig løsning å grave ned ute pga du ikke får nyttiggjort varmetapet.
Bruker du en gammel oljetank på feks 3000 liter som du får gratis bør du bruke varmrevekslerspiraler siden en slik tank ikke kan trykksettes uten videre.
Selv er jeg inne på tanken å støpe en akkumulatortank i betong. Har ikke helt funnet utav hva som er den beste løsningen å få den vantett på innsiden.
Signatur
   #27
 231     Sør-Trøndelag     0
Flere som tenker på varmelager i bakken.. Smile Jeg har tenkt å bygge 1 eller 2 stk (ca 1500 liter hver) under kjellergulvet, men har ikke fått tenkt gjennom alle problemstillingene enda.

Hadde også tenkt plasstøpt betong. For å få den vanntett har jeg tenkt på 2-komponent epoksy eller å kle den med glassfiber (som males).

   #28
 441     Sandnes     0

Flere som tenker på varmelager i bakken.. Smile Jeg har tenkt å bygge 1 eller 2 stk (ca 1500 liter hver) under kjellergulvet, men har ikke fått tenkt gjennom alle problemstillingene enda.

Hadde også tenkt plasstøpt betong. For å få den vanntett har jeg tenkt på 2-komponent epoksy eller å kle den med glassfiber (som males).


Tank under kjellergulvet kan være en god løsning, da går store deler av varmetapet fra tanken inn i huset.

2-komponent epoxy kan nok tåle vann på 100C, men bindemiddelet i glassfiber tåler ikke den temperaturen i utgangspunktet. Jeg spurte en leverandør av glassfibertanker, og de hadde en begrensning på 70C eller hva det var. Skal du ha høyere temperature blir de mer spesialiserte og dyrere produkter.
Den billigste lineren er muligens tynnplater i rustfritt stål til å ha på innsiden av en plasstøpt betongtank
Signatur
   #29
 51     Valdres     0
3000 liter akkumulatortank fra Strömsnäs med diameter 134 cm, 20 200 sek
5000 liter akkumulatortank fra Strömsnäs med diameter 180 cm, 32 600 sek
Tillegg til diameter: ca. 2x30 cm isolasjon, dvs total diameter på 2 meter/2,40 meter. Disse prisene er på tom tank, eventuelt tappevannsspiraler/solslinge eller bereder kommer i tillegg. Skal selvsagt ha plass til det, men blir nok billigere enn å grave ned en tank, eventuelt betongstøpe en.
Disse tankene tåler driftstrykk på 1,5 bar.
Firkantete tanker tåler ofte ikke mer enn 1 bar(frittstående), da må man få noen til å regne på om dette holder som trykk for å få vann på øverste punkt i systemet.
Noen tanker som selges skal tåle inntil 3 eller 6 bar - disse blir fryktelig dyre og unødvendig solide for et privathus hvor 1,5 bar oftest holder som systemtrykk.
Selv måtte jeg dele inn i tre tanker på 1500+1800+1800. Mål på den isolerte kassa blir da om lag 3,80x1,60
  (trådstarter)
   #30
 1,076     1484     0
1 bar = 10m vertikal høyde fra tankens bunn til øverste punkt på varmesystemet.
Problemfritt for de fleste systemer. Ellers mye bra info.
Jeg syns tankener unødig dyre, en nedgravd brukt ståltank utendørs bør kunne gjøres for 5-7-9000kr, og da i str. 5000l om jeg ønsker det...
Selvsagt " noe mer tap, " men også 20-25 000kr besparelse ift å kjøpe tanker å bruke innendørs...
Signatur