#72
 181     Akershus     0
Anbefalt lesning:Denne saken er fra NVE sine Energidager for et par år siden. Mye av det de skriver har blitt realiteter nå.

Problemet de forsøker å løse er at vannbåren varme er 2-3 ganger mer kostbart enn elektrisk, slik som enkelte her påpeker. Elektrisk på sin side legger klare begrensinger på bruk av alternative energikilder. Løsningen er forenklede systemer.

http://www.nve.no/Global/Seminar%20og%20foredrag/Energidagene%202012/Sesjon%208/5%20NVE%20Energidager%20Gronli_1610.pdf
   #73
 181     Akershus     0

Rødkleiv kan du beskrive hva ditt forenklede vannbåren varme anlegg består av? Tror ikke jeg har fått det med meg men ser du varmt omtaler at dette er å anbefale i nye boliger?


Tror jeg har beskrevet det lenger opp i tråden.
Nibe 470 avtrekkspumpe med gulvvarme og en viftekonvektor. Nibe enheten er vel en slags "alt i ett boks" med en minivarmepumpe, el kolbe som backup, vannbasert batteri for oppvarming av tilluft, tappevann og oppvarming av gulv.
   #74
 352     0
Link?
Forenklede systemer etter det jeg kjenner til er fast temp ut uten romregulering pr rom. Sløyfe går først via radiator i stue og deretter ned i gulv for gulvvarme. Enkelt og prismessig gunstig. Har du det aånn hjemme Rødkleiv?
Signatur
   #76
 181     Akershus     0
Link til NVE manglet, men er lagt til nå.

Det du beskriver PassivPluss er enda mer forenklet enn det jeg har.
Mitt anlegg har utekonpensasjon, en "master innetermostat" og individuelle romtermostater. Hvert rom har egen varmesløyfe, i stua er det vel to sløyfer (en indre og en ytre mot vegg).
Forenklingen består av enkelte rom er koblet på samme termostat (begge bad f.eks). Termostatene er trådløse, så det er enkelt å utvide. Hovedårsaken til at det kalles foreenklet, er at Nibe enheten opererer på svært lav effekt. Tror varmepumpe kun trekker 650w hvis jeg ikke tar feil. I tillegg er jo alt av komponenter samlet i en boks uten svære tanker og andre ting som tradisjonellee anlegg har.



   #77
 2,018     Strømmen     0
Føler at denne tråden egentlig snart bør ta en ende, og at Rødkleiv
bør ta sine finurlige avtrekkspumper og viftekonvektorer og alt annet
som svært få forstår noe av, og flytte de til en dertil egnet tråd, der
spesielt interesserte kan diskutere videre...
Det hersker ingen tvil etter dette at det desidert beste alternativ for
oppvarming av eneboliger, basert på investering, drift og komfort,
er luft/luft varmepumpe supplert med en eller flere ildsteder, og
varmefolie som grunnvarme, da har man dekket opp for alternative
varmekilder, og har en meget økonomisk komfortabel gulvvarme,
som er enkel å styre, har god nattsenkning, og minimalt vedlikehold..
Varmeveksler er jo en selvfølge, og må installeres i alle hus..
Luft/luft varmepumpe gir også i reversert bruk kaldluft om sommeren.   
Signatur

   #78
 181     Akershus     0
Tråden beviser at den trenger å leve videre når noen påstår at alle hus må ha varmeveksler.

Det er mulig enkelte ikke forstår/vil forstå hva som er standardløsningen i nye hus. Samme løsning finnes i hundrevis av hus i Norge, tusenvis i Sverige osv. Men hvis alt som er nytt er vanskelig og finlurlig, ja da er dette også det.

Hvis man skal ByggeBolig, så innebærer det nødvendigvis at man må forholde seg til nye ting.
Skal man bare FlikkePåGammelBolig kan man sikkert leve i fortiden...

   #79
 262     midt i landet     0
For å komme litt tilbake til hva det koster å installere vbv vil jeg gjerne dele vår erfaring:

  • Vi skulle renovere et gammelt hus, og fikk tilbud på vbv med l/v varmepumpe alt inkludert til 260 000 kr sommeren 2013.

  • Nå har vi endt opp med å bygge nytt, og i den sammenheng fikk vi pris fra samme rørlegger på 170 000 kr. Samme system, ca samme grunnflate, men støpt i gulv, ikke lagt i spon.



Det er med andre ord store forskjeller på pris avhengig av hvilke løsninger man går for. Vi har gjort en forenklet sammenligning, og ved å se bort fra lånekostnader og sette 15 års levetid har vi kommet fram til følgende alternative energikostnader per år over 15-års perioden:

  • strømoppvarming (varmekabler ca 50 m2) kombinert med panelovner: 25000 kr/år

  • strømoppvarming med varmekabler og to l/l varmepumper: 23500 kr/år

  • vannbåren varme med l/v: 17700 kr/år



I dette l/v systemet er det vannbåren varme i alle gulv i første etasje, kurs opp til bad i andre etasje og kurs opp til loftstue som senere kan påkobles viftekonvektor dersom vi finner behov for det.

Så - hos oss er det økonomi i å velge vannbåren varme med l/v varmepumpe. I tillegg kommer miljøaspektet med å bruke mindre strøm, tryggheten i å ha et fleksibelt varmesystem og komforten med gulvvarme. Pluss at vi slipper l/l vp innedelen. Jeg er derfor ikke i tvil.  Smile
Signatur
   #80
 223     0
Vi skal bygge til våren, og har fått tilbud på vannbåren varme med l/v-varmepumpe. Vi fikk prisen 190 000 (inkl mva). Dette er for 250 kvadratmeter over to plan med 13 soner (termostater).

Jeg synes ikke det er noen upris i det hele tatt, og har slått helt fra meg folie/varmekabel...