#81
 61     0
Tella:
Setter du på styringssystem på eloppvarming reduserer du fra ca 20-30% energiforbruket. Dersom vi tar middlen blir dette ca 6000kwh. Da har du redusert dette til 19.000kwh.

Videre så koster anlegget ditt sikkert mye mer så kommer det ekstra renter på lånet ditt. Dersom vi sier at dette koster deg ca 5000-8000kr ekstra i gjennomsnitt per år så begynner anlegget ditt å koste noe. Nå har du heller ikke noe varme i 2 etg så her kommer det helt sikkert en ekstra investeringskostnad når vinteren kommer.

EDIT: Etter 15år så blir det sikkert en investering i ny varmepumpe, som da koster 60.000kr. Nytt lån og mere renter. Så betaler du det neste 15årene med det ekstra rentekostnadene og de originale rentene du hadde fra første lån.

StianJ:
190.000kr med vbv i alle det 250m2 er rimelig. Har du fått med alt da? Og er det vbv i alle det 250m2?
Jeg mener personlig at det ikke trenger gulvvarme i alle rom i et hus. Soverom etc ville jeg brukt panelovner fordi dette regulerer varmen raskest og er billig investering.

   #82
 358     Rælingen     0

Føler at denne tråden egentlig snart bør ta en ende, og at Rødkleiv
bør ta sine finurlige avtrekkspumper og viftekonvektorer og alt annet
som svært få forstår noe av, og flytte de til en dertil egnet tråd, der
spesielt interesserte kan diskutere videre...
Det hersker ingen tvil etter dette at det desidert beste alternativ for
oppvarming av eneboliger, basert på investering, drift og komfort,
er luft/luft varmepumpe supplert med en eller flere ildsteder, og
varmefolie som grunnvarme, da har man dekket opp for alternative
varmekilder, og har en meget økonomisk komfortabel gulvvarme,
som er enkel å styre, har god nattsenkning, og minimalt vedlikehold..
Varmeveksler er jo en selvfølge, og må installeres i alle hus..
Luft/luft varmepumpe gir også i reversert bruk kaldluft om sommeren. 


Har avtrekksvarmepumpe selv koblet til vannbåren gulvvarme. Er veldig likt oppbygget som Rødkleiv sitt egentlig. Disse leveres som standardleveranse hos nesten samtlige husprodusenter i Sverige og er et gjennomprøvd system. Finurlig? Javel? Samtidig er jeg usikker på om de kan defineres som forenklet VBV. Fordelen, som jeg heller vil kalle det etter snart 3 år med min IVT pumpe, er at man får en enhet med varmepumpe, elkolbe, ventilasjon med gjennvinning, varmtvann og vannbåren varme i ett der alt styres enkelt fra innebygd styringssentral til en ok penge, og som gir en grei besparing. Det er vel ingen andre som gir alt dette enn avtrekkspumpene?

Prisen som Rødkleiv viser til stemmer bra den. Vurderer å bytte min om få år og har hentet inn priser på disse. Ulempen med de billigste er at de er forholdsvis svake, kun 2 kw, men duger bra i f.eks lavenergi eller passivhus. Flere leverer nå kraftigere på opptil 6,5 kw som koster opp mot 100000. Har erfaring med både varmekabler og avtrekkspumpe. Hadde jeg skulle bygget nytt i dag hadde det blitt avtrekkspumpe, uten å nøle.
   #83
 262     midt i landet     0
Tommas - ja, du har rett i at jeg kunne investert i et styringssystem og at rentekostnader kommer i tillegg. Du har ikke rett i at jeg har tenkt å nedbetale over 25 år. For å utdype regnestykket noe:

Prisen for styringssystemet samt panelovner har jeg ikke med i regnestykket, men kanskje en total investeringskostnad på 15 000 kr (minimum). Dersom jeg skal legge på rentekostnader for investeringen i vbv-systemet må jeg også gjøre det på varmekablene og panelovnene som er alternativet, si ca 2500 kr årlig på 15 år, pluss ca 1000 kr i året i investeringskostnad. Dvs totalt 22 500 kr.

Årlig rentekostnad for vbv-systemet på 5000 kr over 15 år høres riktig ut (gitt at det ikke nedbetales enda raskere), dvs inntil 24 000 kr per år.

Summa summarum vil det være litt rimeligere for meg å gå for strøm i den første 15-års perioden. Den neste perioden må jeg investere i ny pumpe, men har da mye lavere investeringskostnad, og det blir opplagt mye rimeligere.
Signatur
   #84
 181     Akershus     0
Det er mye å ta tak i denne tråden.

Tommas: det er rimelig drøyt å påstå at besparelsen for styringssystem på elektrisk varme er "fra ca 20-30%". Rundt 15% hadde jeg kjøpt, kanskje noe mer i spesielle tilfeller. Way off!

Tommas igjen: når du ikke engang har hørt om diskonteringsrente, så forteller det meg at jeg neppe skal overlate beregningene av hva som er lønnsomt eller ei til deg. Her er du LANGT utenfor comfortsonen din og det synes!

   #85
 223     0
Tommas: Nå fant jeg tilbudet for å sjekke. Det var visst hele 1. etasje, men bare bad i 2. etasje. Ellers var det komplett med alt. Mitsubishi-pumpe.

Så beklager litt misvisende post innledningsvis. Men for meg handler dette også om at jeg skal bruke varmepumpen til kjøling via konvektorer. Det oppnår jeg ikke med varmefolie - og å ha en l/l-varmepumpe som skal gå et par uker i året kun for kjøling synes jeg blir litt rart. Dessuten ser jeg for meg kjøling i hvert fall i to rom.

Uansett, folk har forskjellige behov og ønsker (og økonomi). Synes denne diskusjonen har blitt vel religiøs :)

   #86
 21     0
Hei, tenke å si litt om min erfaring angående vbv.

Jeg driver å bygge nytt hus og legger vbv i alle rom, L-v pumpe og styrings system blir knx med temperatur måler i alle soner / rom (temp styring opp og ned blir via padde / iphone osv).  Så kan man si slik, hvorfor investere i dette, ser man på det økonimiske så kom jeg fram til at det lønner seg ikke, men ser man på komforten og hva man ender opp med så er det et par ting som for min del veier veldig opp.

1. Jeg slipper å se noen synlige panel ovn som samler støv, begrense møbleringen osv, alt av varme kilde er skult.
2. Jeg slipper å se på en L-L innerdel som lager lyd og blåser luft rundt omkring.
3. Jeg slipper å ha pipe, vbv blir sett som alternativ energi kilde 2, + jeg slipper å få badstue i huset når man engang skal fyre opp i den (ikke kjøpe air-con slik som naboen har for å kunne fyre i peisen for kosen sin del). Når dette Stavanger så blir jo ikke akkurat spesielt kaldt på vinteren.
4. Jeg kjøre felles styring system med resten, ikke et for lys, ett for vbv, ett for ventilasjonen osv, lønsomt nei, kult ja vist.

Under alt priseringen så kan man da fjerne et par ting som man ellers må ha, så blir det jo ikke så fryktelig dyrt, men dyrere blir det uansett (alt er relativ ifra person til person)

Men det mange glemmer med prisingen av vbv, spesielt hvor man ikke støper det inn er at:
1. Legger man varme i loft stue men ikke i resten av 2 etasje så vil man få høyde forskjell på gulv, hva veier da opp, legger trinlyd/esp plater i hele 2 etasje eller andre plater slik at det blir samme høyde på alle gulv, uansett mer kostnad for man uansett om man kun legger det i 1 rom (da blir ikke de andre rom så veldig dyre å få vbv inn uansett om man trenger det eller ei). Bad i 2 etasje blir jo støpt uansett og man har som regel nedsenket gulv der, skal man ha det andre plasser hvor man skal ha vbv under parkett!
2. Andre ting slik jeg forstod det, i etasje skilleren så må man også ha isolasjon fordi man har varme i gulvet over, ikke krav som standard men har man varme i gulv så må man.
3. Så er det jo også mer prosjekterings arbeid med å beregne høyden på etasjen slik at høydene på vindu, trapp osv blir riktig.

Så mitt poeng er at prisen du får på vbv ifra din leverandør er ikke den fulle kostnaden, da snekkere også må gjøre sitt for å tillpasse alt det andre rundt dette, spesielt hvis man ikke har 1 plan på en betong plate.

Jeg gikk ikke for vbv for det økonomiske, men for alt det andre det gir meg...

/Fredrik

   #87
 247     0

Varme er varme uansett om det er vbv eller ikke. Skulle vært artig å visst hvorfor oppvarmingen økte med 30 %. Mer utlufting?


Varme er varme uansett? Det koster å fyre opp vannbåren varme med strøm. Naboen som hadde et litt eldre hus en meg hadde det samme systemet som meg, men han hadde innstalert fjellvarme.  Selv han brukte 23.000 kWh. Man kan så klart fyre med pellets eller bruke gass som i de fleste tilfeller er ennå dyrere.
Vannbåren varme er dyrere i dag en vanlige panelovner.
Når det kryper over -25 i flere uker som det er her om vinteren koster det med vannbåren varme.

   #89
 919     Norge     0


Vannbåren varme er dyrere i dag en vanlige panelovner.
Når det kryper over -25 i flere uker som det er her om vinteren koster det med vannbåren varme.

Dokumenter disse påstandene.

Med el kolben er vbv som kabler. Kan aldri bli dyrere siden det er strøm som brukes på begge system.  Om en har varmepumpe er det kun idiotisk å påstå det blir dyrere med vbv og alle til og med de som snakker varmest om varmekabler forstår at strømregningen blir lavere da.

Men enig med de over som vil runde av denne diskusjonen.  Det viktigste er vel å tenke godt gjennom dette og dersom en har 0 teknisk innsikt vil nok kabler være lurt da jeg antar noe justeringer og tilpasninger vil være nødvendig på vbv.
   #90
 584     Midt-Norge     0
Runde av diskusjonen?  :o

Strømprisen er politisk styrt i den forstand at de folkevalgte gir rammene for hvordan markedet skal fungere og kontrolleres. Regulering/deregulering og avgifter er stikkord her.

Myndighetene i USA kan egentlig ikke bare skylde på Enron for herjingene i California. Det var systemfeil fra myndighetene side, og skitten spill og opportunisme fra Enrons side.