Kva er forventa levetid på røyr til vbv, lagt i golvet? Kva er forventa levetid på varmefolie lagt under golv?
I dagnes hus har me relativt spinkelt med isolering. Huset er frå 1950 og vintrane her er lange og kalde. Etter innflytting har me gjort enkelte grep me trudde var/rekna som sikre energitiltak: Skifta ytterdør, kjellardør terassedør, skifta 8 vindu i kjellar (frå byggeår), isolert etasjeskille kjellar/etg. betre, isolert ca 1/2 kjellarveggane, instalert luft/luft varmepumpa. Me bruker fortsatt ALT for mykje straum, sjølv om varmen og komforten er langt betre.
Varmefolien i kjellaren blei valgt fordi eg gjorde om ein uinnreda del av kjellaren til kjellarstove. Kom etterkvart til å tenkja på at det ville bli golvkaldt. Derfor stod valet mellom varmefolie eller panelomnae e.l. - enkelt val. Har ikkje nattsenking i kjellaren, der er det konstant litt lavare temperatur enn 1.etg. Bygde forresten eit rote/oppbevaring/gjesterom til i kjellaren. Der la eg ikkje varmefolie, fordi eg var blakk. Det angrar eg på no. Der er det grisekaldt.
Både folie og vbv har den fordelen at det ikkje trengs ei pumpe som bles luft i rommet, eller omnar i rommet. Dette likar eg særs godt. Trur nok og begge delar er bra for straumforbruket, då eg fint kan leva (foretrekker) litt lavare romtemp. når golvet er varmt.
Men alt i alt har me invester (for oss) relativt mykje i tiltak som skal redusera straumforbruket, utan å få så stor effekt som me håpa på, sjølv om komforten er betre. Derfor tenkjer eg at ved evt. nytt hus, der det kanskje må gjeras større rehab jobb, så ønskjer eg å tenkja energieffektivisering (samt komfort) frå starten. Derfor prøver eg å bli klok på kva tiltak ein bør gå i gang med først. Prøver jo og vurdera dette opp mot investering til isolering osv.
Det første eg kom til å tenkja på som lur investering var ein skikkeleg god vedomn. Då tenkjer eg på ein med bra storleik, og som kan magasinera varme på eit eller anna vis, slik at denne bidrar mest mogleg til oppvarming, og ikkje kun er for auga sin del. Dersom eg har eit vbv system, kan eg då investera i vedomn med vatnkappe, kopla denne til ein akkumulatortank, tanken rett innpå tanken til vbv systemet, og så er det tipp topp tomlane opp?
Kan ikke svare deg på levetiden, da forventet levetid og levetid er 2 vidt forskjellige ting, avhengig av forhold og bruk. Et tynt varmeelement har jeg i utgangspunktet ikke særlig tro på vil vare kjempelenge, da varme og tynne materialer ikke er noen god kombinasjon.
Mht varmefolie i kjeller, hvor godt er det isolert på undersiden? Varme i kjellergulv er som regel en effektslukende affære. Det skal isoleres godt under slikt for at ikke varmen skal forsvinne til de underjordiske.
I kjellaren no er det kun fukstperra og 6mm depron rett på avretta betonggolv. Dette er jo eit varmesluk utan like, og som eg rekna med. Pga lav takhøgd, ikkje orka grava ut meir i kjellar osv osv, vart noko anna uaktuelt. Kjellaren var i utganspunktet uoppvarma og kun brukt til boder, med unntak av ein panelomn på eit lite vaskerom. På det kaldaste, kunne det vera minusgrader i somme rom i kjellaren. Varmefolien sørgjer no for litt jamnare temperatur, på plussida av gradestokken.
Årsforbruket har eg ikkje heilt oversikt over, men med 5 000kw/h i desember fekk eg litt bakoversveis. Dette er ikkje normalt, så eg prøver å bli klok på kva det skuldast. Misstenker det er kombinasjon av at fruen er ein frostpinne, og ekstra oppvarming og straumforbruk ifm litt oppussing, maling, vinduskifting osv.
Skal lesa av målaren på fredag, så er spent på forbruket i januar. Eg vil tippa det kjem på rett under 100kw/h i døgnet.
Jeg ville vurdert å kutte ut gulvvarme i kjeller og heller montert varmepumpe. Om det er mulig å åpne opp mot første etasje vil du kunne fordele varmen mellom etasjene.
Gulvvarme i kjeller uten meget god isolasjon i gulv, gavner bare fyren med horn lenger ned.
Hos min mor la vi vbv i 1992, har bytta sirkulasjonspumpe og overtemptermostat / varmeelement siden da........Altså bare ytre komponenter.... Vet ikke levetid på folie, men nabohuset ( bygd par år etterpå) har to ødelagte varmekabler (stue og kjøkken)....... Som er dyrt å fikse.....Dette kan jo være feil/ dårlig fabrikat også, men det hjelper ikke huseier som sitter med kaldt gulv........
Tror folie er best til rehabilitering av gamle gulv evt med ødelagte varmekabler......
Signatur
"Den viktigste livsvisdom må vi oppdage med våre egne øyne" (Nansen)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode (gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Dette er en tråd som kommer tilbake gang på gang, og det er bra, siden slike tråder er med på å skape litt liv her på BB.. Som nevnt kan man ikke sammenligne varmefolie og varmekabel, kabel er en tung magasinert varmekilde, som er vanskelig å økonomisere, og som primært brukes til våtrom, eller andre steder der man skal ha flis over. Elektrisk gulvvarme generelt kan heller ikke byttes ut men en varmepumpe, men det kan med fordel suppleres med en varmepumpe, for å gjøre det ekstra energiøkonomisk... Varmefolie i den form den legges i dag, rett under parkett og laminat, har jeg solgt siden 1998, og har ikke hatt en reklamasjon.
Signatur
Skrev i 10 år om led belysning og gulvvarme for elby, skriver fra 01.01.2020 kun som privatperson .
Elby på'n igjen. Men faktisk enig med mange poenger... skulle jeg bygd nytt hus, hadde jeg klart meg med en enkel funkiskloss på 100-130m2 med 3-4 soverom. Og det hadde blitt folie/nedstøpt kabel. Alt har med størrelse. Prater vi 170-200m2...eller mere, Hadde jeg kjørt vbv. Hvis man fyrer selv disse nye husene kun på varmekabler og har 23 grader i snitt, så blir det faktisk litt strømregninger ut av det...kjenner et par som merker at det kosta mere enn de trodde. Klart kaster de noen kubber i peisen, så kan regnestykket endre seg..
Men til grunnen til at jeg har vbv i mitt hus fra 70 tallet, og skal vel ha luft/vann etterhvert. Det er rett og slett rimligere enn å etterisolere alt og er morsommere å jobbe med enn glava :-p. Og ikke like lett å gjøre det heller... Samt 3 lags vinduer gir meg ikke varme i gulvet
Og jegsyns at de dyre merkene på luft vann er meget overpriset, fordi jeg nekter å tro de funker bra stort lenger enn 10-12 år... Leser alt for mye problemer på svensk varmepumpe forum. Så jeg må kjøpe noe som spares inn på 5 år, og da går grensa på maks 60-70k...helst mindre.
Jeg er enig i at man skal se på hva ting koster over år. Jeg har heller ingen tro på at kostbare luft/vann varmepumper varer inn i himmelen, er i allefall skeptisk til det.
Men....det går da an å legge sløyfer for vannbåren varme uten å ha kostbar installasjon av allverdens leamikk? Man kan i første omgang bruke en el.kolbe. Legger du rør, kan du velge og vrake uansett hva som kommer av/på tilbud. Går oljeprisen ytterligere ned vil olje være rimeligere enn strøm, går gassprisen ned....., gifter du deg med dattera til en skogeier, kan du fyre med gratis ved, kommer det en varmepumpe på markedet med knallgaranti og knall cop...hogger naboen ned de jævla trærne som skygger, kan du sette opp solpaneler og få tilnærmet gratis varme...
Med varmekabel i gulvet fyrer du kun med elektrisk, den vil aldri bli rimeligere, uansett tilgang på vann/strøm, fordi nettleia kun går oppover, fordi el.avgiftene kun går oppover....Legger statkraft enda en overføringskabel, går strømmen enda mere opp. Det er kun få vintere siden strømmen kostet rundt 15 kroner kw i Trøndelag
Jeg har varmekabel på badet, har hatt det i snart 40 år. Bundet til elektrisitet. Har varmekabel i underetasjen, strømsluker de luxe, er erstattet av en økonomisk varmepumpe til kr.4995,-.
I resten av huset bruker jeg kun varmepumpe og har aldri savnet varme i gulv noengang. Jeg har heldigvis vedovner i tillegg så jeg ikke er bundet hvis strømmen blir borte. Hadde jeg bygget idag, hadde jeg antagelig slengt ned rør for vannbåren varme i alle gulv. Er ganske fascinert av muligheten for solvarme, men mest for at jeg da hadde hatt valgfriheten. Det hadde jeg aldri fått med varmekabel eller folie.
Varmefolien i kjellaren trekker rundt sånn cirka omtrent 1,3kw på full pupp. Så den er nok ikkje største straumsyndaren her i huset. Den vart lagt mest på grunn av at eg ikkje skulle angra etterpå, grei pris, kjekt å prøva. Sjølv om det ikkje er effektiv varme, er ikkje golva grisekalde når eg skal sjå ein film, det går an å halda minimums temp, og det går fort frå 0 til lunk i golvet.
Luft/luft varmepumpe er vurdert der, men nedprioritert i første omgang. Har dette i 1.etg.
Det eg sit å funderer på no er kva prioriteringar eg bør gjera når denne gamle sjåen evt. vert byta i ein anna gamal sjå.
Det er mykje å vurdera: Vbv, folie, vedomn, vedomn med vatnkappe, masomn, luft/vatn, luft/luft, isolering, balansert ventilasjon, akkumulatortank, varmegjenvinning vatn, varmegjenvinning luft, styring osv i det uendelege.
Men vbv og system for dette verkar veldig interessant.
Kva er forventa levetid på varmefolie lagt under golv?
I dagnes hus har me relativt spinkelt med isolering. Huset er frå 1950 og vintrane her er lange og kalde. Etter innflytting har me gjort enkelte grep me trudde var/rekna som sikre energitiltak: Skifta ytterdør, kjellardør terassedør, skifta 8 vindu i kjellar (frå byggeår), isolert etasjeskille kjellar/etg. betre, isolert ca 1/2 kjellarveggane, instalert luft/luft varmepumpa. Me bruker fortsatt ALT for mykje straum, sjølv om varmen og komforten er langt betre.
Varmefolien i kjellaren blei valgt fordi eg gjorde om ein uinnreda del av kjellaren til kjellarstove. Kom etterkvart til å tenkja på at det ville bli golvkaldt. Derfor stod valet mellom varmefolie eller panelomnae e.l. - enkelt val. Har ikkje nattsenking i kjellaren, der er det konstant litt lavare temperatur enn 1.etg. Bygde forresten eit rote/oppbevaring/gjesterom til i kjellaren. Der la eg ikkje varmefolie, fordi eg var blakk. Det angrar eg på no. Der er det grisekaldt.
Både folie og vbv har den fordelen at det ikkje trengs ei pumpe som bles luft i rommet, eller omnar i rommet. Dette likar eg særs godt. Trur nok og begge delar er bra for straumforbruket, då eg fint kan leva (foretrekker) litt lavare romtemp. når golvet er varmt.
Men alt i alt har me invester (for oss) relativt mykje i tiltak som skal redusera straumforbruket, utan å få så stor effekt som me håpa på, sjølv om komforten er betre. Derfor tenkjer eg at ved evt. nytt hus, der det kanskje må gjeras større rehab jobb, så ønskjer eg å tenkja energieffektivisering (samt komfort) frå starten. Derfor prøver eg å bli klok på kva tiltak ein bør gå i gang med først. Prøver jo og vurdera dette opp mot investering til isolering osv.
Det første eg kom til å tenkja på som lur investering var ein skikkeleg god vedomn. Då tenkjer eg på ein med bra storleik, og som kan magasinera varme på eit eller anna vis, slik at denne bidrar mest mogleg til oppvarming, og ikkje kun er for auga sin del. Dersom eg har eit vbv system, kan eg då investera i vedomn med vatnkappe, kopla denne til ein akkumulatortank, tanken rett innpå tanken til vbv systemet, og så er det tipp topp tomlane opp?
Mht varmefolie i kjeller, hvor godt er det isolert på undersiden? Varme i kjellergulv er som regel en effektslukende affære. Det skal isoleres godt under slikt for at ikke varmen skal forsvinne til de underjordiske.
Hvor stort er huset og hvor stort forbruk har du?
Årsforbruket har eg ikkje heilt oversikt over, men med 5 000kw/h i desember fekk eg litt bakoversveis. Dette er ikkje normalt, så eg prøver å bli klok på kva det skuldast. Misstenker det er kombinasjon av at fruen er ein frostpinne, og ekstra oppvarming og straumforbruk ifm litt oppussing, maling, vinduskifting osv.
Skal lesa av målaren på fredag, så er spent på forbruket i januar. Eg vil tippa det kjem på rett under 100kw/h i døgnet.
Gulvvarme i kjeller uten meget god isolasjon i gulv, gavner bare fyren med horn lenger ned.
Vet ikke levetid på folie, men nabohuset ( bygd par år etterpå) har to ødelagte varmekabler (stue og kjøkken)....... Som er dyrt å fikse.....Dette kan jo være feil/ dårlig fabrikat også, men det hjelper ikke huseier som sitter med kaldt gulv........
Tror folie er best til rehabilitering av gamle gulv evt med ødelagte varmekabler......
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
slike tråder er med på å skape litt liv her på BB..
Som nevnt kan man ikke sammenligne varmefolie og varmekabel, kabel
er en tung magasinert varmekilde, som er vanskelig å økonomisere, og
som primært brukes til våtrom, eller andre steder der man skal ha flis over.
Elektrisk gulvvarme generelt kan heller ikke byttes ut men en varmepumpe,
men det kan med fordel suppleres med en varmepumpe, for å gjøre det
ekstra energiøkonomisk...
Varmefolie i den form den legges i dag, rett under parkett og laminat, har
jeg solgt siden 1998, og har ikke hatt en reklamasjon.
Alt har med størrelse.
Prater vi 170-200m2...eller mere, Hadde jeg kjørt vbv. Hvis man fyrer selv disse nye husene kun på varmekabler og har 23 grader i snitt, så blir det faktisk litt strømregninger ut av det...kjenner et par som merker at det kosta mere enn de trodde. Klart kaster de noen kubber i peisen, så kan regnestykket endre seg..
Men til grunnen til at jeg har vbv i mitt hus fra 70 tallet, og skal vel ha luft/vann
etterhvert. Det er rett og slett rimligere enn å etterisolere alt og er morsommere å jobbe med enn glava :-p. Og ikke like lett å gjøre det heller... Samt 3 lags vinduer gir meg ikke varme i gulvet
Og jegsyns at de dyre merkene på luft vann er meget overpriset, fordi jeg nekter å tro de funker bra stort lenger enn 10-12 år... Leser alt for mye problemer på svensk varmepumpe forum. Så jeg må kjøpe noe som spares inn på 5 år, og da går grensa på maks 60-70k...helst mindre.
Men....det går da an å legge sløyfer for vannbåren varme uten å ha kostbar installasjon av allverdens leamikk? Man kan i første omgang bruke en el.kolbe. Legger du rør, kan du velge og vrake uansett hva som kommer av/på tilbud. Går oljeprisen ytterligere ned vil olje være rimeligere enn strøm, går gassprisen ned....., gifter du deg med dattera til en skogeier, kan du fyre med gratis ved, kommer det en varmepumpe på markedet med knallgaranti og knall cop...hogger naboen ned de jævla trærne som skygger, kan du sette opp solpaneler og få tilnærmet gratis varme...
Med varmekabel i gulvet fyrer du kun med elektrisk, den vil aldri bli rimeligere, uansett tilgang på vann/strøm, fordi nettleia kun går oppover, fordi el.avgiftene kun går oppover....Legger statkraft enda en overføringskabel, går strømmen enda mere opp. Det er kun få vintere siden strømmen kostet rundt 15 kroner kw i Trøndelag
Jeg har varmekabel på badet, har hatt det i snart 40 år. Bundet til elektrisitet. Har varmekabel i underetasjen, strømsluker de luxe, er erstattet av en økonomisk varmepumpe til kr.4995,-.
I resten av huset bruker jeg kun varmepumpe og har aldri savnet varme i gulv noengang. Jeg har heldigvis vedovner i tillegg så jeg ikke er bundet hvis strømmen blir borte. Hadde jeg bygget idag, hadde jeg antagelig slengt ned rør for vannbåren varme i alle gulv. Er ganske fascinert av muligheten for solvarme, men mest for at jeg da hadde hatt valgfriheten. Det hadde jeg aldri fått med varmekabel eller folie.
Luft/luft varmepumpe er vurdert der, men nedprioritert i første omgang. Har dette i 1.etg.
Det eg sit å funderer på no er kva prioriteringar eg bør gjera når denne gamle sjåen evt. vert byta i ein anna gamal sjå.
Det er mykje å vurdera:
Vbv, folie, vedomn, vedomn med vatnkappe, masomn, luft/vatn, luft/luft, isolering, balansert ventilasjon, akkumulatortank, varmegjenvinning vatn, varmegjenvinning luft, styring osv i det uendelege.
Men vbv og system for dette verkar veldig interessant.