#191
 3,535     0
Jeg leker med tanken om å lese av de to verdiene via modbus og på bakgrunn av avviket sette gradminuttene via modbus.

Å "sette gradminuttene" i seg selv er vel ganske meningsløst - gradminuttene er beregnet som et integral av temperaturavviket over en viss tid (avvik * tidsperiod). Du kan ikke komme utenfra og fortelle logikken at den avleste et annet temperaturavvik enn den faktisk gjorde, eller at avviket varte kortere eller lengre enn det gjorde.

Det du vel mener er at du vil at logikken ikke skal bruke gradmiuttene direkete; du vil erstatte styringsparameteren 'gradminutter' med en annen verdi, som du gir til logikken. Din erstatningsverdi kan gjerne være basert på gradminuttene, med f.eks. et tillegg eller en multiplikasjonsfaktor. Men selve gradminuttene får du ikke justert. Det er som utetemperaturen; du kan ikke sette ned utetemperaturen for å styre pumpa.

Kanskje jeg er litt for mye pedant/kverulant her - men jeg er ikke sikker: Skal vi forstå hvordan pumpa styres, og ønsker å påvirke styringen, er det essensielt å forstå hva som er gitt av uforanderlige avlesinger (f.eks. gradminutter), eller beregnet på grunnlag av flere ulike verdier, og hva som faktisk kan endres. Kanskje den som snakker om å endre gradminuttene tenker at 'selvsagt skjønner alle det ikke er selve gradminuttene som endres!' - men styringen er så kompleks at du kan ikke regne med at alle skjønner det, og blir forvirret.

KE
  (trådstarter)
   #192
 3,667     Hordaland     0
Tanken min er å la ekstern logikk kalkulere "gradminutter" og sende ny gradminuttverdi til varmepumpen. Den nye verdien trenger ikke å være beregent slik nibe gjør det. Da vil pumpen regulere som før men med ett annet gradminutt som utgangspunkt.
O_K
   #193
 431     0
Hvis det går ann å sette parameteren "grademinutter" med modbus til den verdien man ønsker så er jeg enig i at det ikke lenger teknisk sett er "grademinutter", men parameteren vil fortsatt hete det i parameter-listen, og det vil være styringssignalet til logikken.

Tanken om å modifisere grademinutter har slått meg også, særlig det å sette den til "0" hver gang pumpen f.eks. kommer 1 grad over på vei opp eller en grad under ønsket temp på vei ned, for å unngå at den overregulerer, altså nulle grademinuttene i et forsøk på å dempe reguleringen litt.

Utfordringen her er å vite at pumpen kun styrer etter grademinutter, og ingen ting annet. Hvis vi er sikre på at den gjør det, så vil vi kunne bruke modifiserte grademinutter til å styre pumpen som vi ønsker ved å lage en tabell med kompressorfrekvens som funksjon av grademinutter. Fordelen med å gjøre det slik er at vårt inngrep for å overstyre pumpen vil bli nullet over tid hvis f.eks. PC slutter å virke så vil ikke lengere grademinutter bli manipulert, og grademinutter fortsette og telle seg opp / ned automatisk og pumpen kommer etterhvert tilbake til sin engen (dårlige) regulering.

Det å derimot endre kompressorfrekvens, om det i det hele tatt er mulig, vil kunne være veldig skummelt hvis PC / program som regulerer løper løpsk, men samtidig gi veldig stor mulighet til å tune reguleringen slik at pumpen holder seg der vi ønsker det.
KE
  (trådstarter)
   #194
 3,667     Hordaland     0
Man kan fint sette gradminutter via modbus, det fine er at varmepumpen lever videre som om ingentign har hendt om den eksterne logikken takker for seg.

Du kan sette makstemperatur på pumpen, da vil den stoppe med en gang og sette gradminutt til null. Edit: Litt upresist skrevet, man setter maks over beregnet og pumpen stopper om den temperaturen oppnås.

Jeg har ikke forsøkt å sette kompressoren direkte, men det finnes parametre som heter "manuell frekvens" og litt annet så jeg regner med det er mulig, det er ikke noe jeg vil forsøke med det første.
   #195
 3,535     0
Det ser faktisk ut som (i Modbus40_Alarmlist.pdf) som at ID=43005, "Degree Minutes" er skrivbar! Det kan jo være for å kunne åpne for slik KE beskriver: At den verdien man forer inn er et integral over tid av avviket fra ønsket temperatur, men fra en annen sensor enn den som brukes intert i VPen.

Det er også en ID=47206 "DM start heating", med kommentar: "The value the degree minutes needed to be reached for the pump to start heating", også den både lesbar og skrivbar, og tilsvarende for 47209 "DM between add. steps", "The number of degree minutes between start of each electric add step" - hva nå enn det er i praksis. Og du har 48072: "DM diff start add.", eller "The value below the last compressor step the degree minutes needed to be reached for the pump to start electric addition". Jeg antar det sier noe til de som har praktisk erfaring med pumpa. (MIn gjetting er at "for the pump to start electric addition" betyr noe sånt som "før el-kassett kobles inn", og den forrige, "eadh electric add step", henviser til ulike effektnivåer i el-kassetten, men dette er gjetting fra min side.)

Dette er tatt ut fra tabellen. Om det er tilgjengelig i samtlige modeller av samtlige Nibe-VPer er en annen sak.
KE
  (trådstarter)
   #196
 3,667     Hordaland     0
Jeg satte gradminutt til null nå fra pcen, pumpen stanset. Vi trenger ikke å spekulere i om dette virker Wink
Men vi kan godt spekulere i hva vi kan bruke det til!
O_K
   #197
 431     2
Dette var veldig gode nyheter! Det burde ikke ta mye prøving og feiling for å finne sammenheng mellom GM og frekvens til kompressor, og på den måten lage et effektivt styringssystem for pumpen. Så fort sammenhengene blir rimelig tydlige så er det fort gjort å lage noen linjer kode som modifiserer GM til å styre pumpen mer avansert.

Jeg skal få bestillt meg en rs485 kabel så jeg kan begynne å teste litt her også.

   #198
 46     Sandefjord     0
Jeg må bare få skyte inn fra en som følger ivrig med: tusen takk for at dere er så genuint interessert og faktisk tar steget i å prøve ut disse teoriene! Det er iallefall svært interessant lesning for en som planlegger å investere i inverterpumpa, men som var litt skuffet over å høre at originalinnstillinger ikke var så optimale som man kunne forvente seg av en moderne pumpe.
T1
   #199
 686     0
Regulering av kompressorfrekvens ut fra gradminutter er vel en grei nok metode, men for ytterpunktene blir det litt for enkelt. Det at varmepumpen kan finne på å bruke el-tilskudd før kompressoren er makset ut er helt ubegripelig. Fabrikkinnstillingen på 400 gradminutter for innslag av el-tilskudd skjer jo lenge før kompressoren er i nærheten av å yte maks.

Trolig kunne man også kjørt frekvensen helt ned til laveste tillatte frekvensen når gradminutter nærmer seg 0 og man har vært på oppadgående kurve en stund.

Fikk bare sett på et begrenset datasett, men hos meg ser det ut til at kompressorfrekvens = -(gradminutter -170) / 6,64. (Ikke helt nøyaktigte verdier dette, men godt nok.)

Eksempelvis
-1 gradminutter gir frekvens 25 Hz
-150 gradminutter gir frekvens 48 Hz
-300 gradminutter gir frekvens 70 Hz

Samsvarer dette med reguleringen hos dere andre også?
KE
  (trådstarter)
   #200
 3,667     Hordaland     0
Samsvarer dette med reguleringen hos dere andre også?

Nei, på min 12kW pumpe klarer jeg ikke å se noe direkte sammenheng i frekvens og gradminutt.
Etter hva jeg har skjønt skal den regulere med en annen hastighet når gradminuttene har sunket til ett visst nivå (avhengig av innstillte verdi), men jeg synes den starter reguleringen (øker fra 20Hz) ved forskjellig GM.
Det er to ting som irriterer meg med reguleringen, det ene er at frekvensøkningen kommer for sent, det andre er at reduseringen av frekvens kommer for sent. Samme sak i bunn og grunn.