O_K
   #181
 431     0
Finnes ingen slik mulighet direkte, men PC'en kan vel snakke med pumpen via modbus, men jeg vet ikke om den kan sette parametere eller bare lese. Kan den sette parametere så går det jo ann å overkjøre varmekurven og sette f.eks. min temp. Jeg skulle gjerne ha gjort noe tilsvarende med en vindmåler, siden huset trekker litt og blir like kaldt ved -2C og vind som ved -10C og vindstille.

   #182
 3,535     0
OK, da har jeg gravd opp Modbus-dokumentasjonen som finnes fra Nibe, lest meg litt opp på RS-485 (det fysiske nivået som Nibe bruker for Modbus - så vidt jeg forstår er Modbus ikke "hardt" bundet til RS-485) og sett at du på DX kan få kjøpt USB-til-RS-485-adaptere for 20 kr inkludert frakt (fatter ikke hvordan de får det til!). Jeg sa ikke at 20-kroners adapteret var super-anbefalelsesverdig! Bare at du neppe ruinerer deg på å kjøpe et adapter.

Det ser tydelig ut på alt Nibe skriver som at du kan både lese og sette et reint forj... stort antall parametere. Du får dem på navn... og der stopper det. De gir deg ikke akkurat noen programmerings-håndbok!

For det første regner jeg med at du må vite en del om Modbus/RS-485 protokoller: RS-485 kan sies å være "en avansert serieport" (eller COM-port, som mange kaller det), men Modbus har f.eks. noen timing-krav som du må respektere. Det kan hende du finner en Modbus driver som tar seg av dette, men det har du ingen garanti for (det kan vel avhenge vel av hvilket adapter du kjøper).

For det andre at Nibe ikke gir deg særlig mye mer enn navnene på parametrene. Du vil nok forstå hva noen av dem er for ut fra navnet, men sammenhengen mellom verdier, gyldige verdiområder, ... Det er ikke noe som Nibe akkurat dytter på deg! Det blir vel å gå gjennom samtlige mulige innstillinger manuelt og lese ut verdiene, da kan du anta at å skrive samme verdier inn senere har samme effekt som å trykke på knappene. Forhåpentligvis!

Jeg antar at du får mer info om du kontakter dem direkte, men de vil at det skal være en såpass høy terskel at de som er mindre seriøse gir opp på veien. Det er ikke meningen at fjortisen på gutterommet skal ha nok info til å snu familiens varmesystem på hodet Smile

Jeg får litt asossiasjoner til da jeg i sin tid var på Norsk Data: De tilbød kundene muligheten for å legge inn sine egne maskininstruksjoner i CPUene. Jeg spurte en av de som arbeidet med dette (muligheten ble brukt internt) om hvor mange kunder som hadde benyttet seg av dette. "Nei, hittil har vi klart å prate alle bort fra det!" var svaret. Jeg mistenker at om jeg tar kontakt med dem vil de gjøre mye for å prate meg bort fra å mekke med slikt.

(Hvis det finnes noen her på forumet som faktisk har lest/skrevet verdier over Modbus er jeg interessert i å høre hvor vellykket det har vært og hva de har brukt av programvare etc!)

Jeg skal ihvertfall bestille med en Modbus-tilkobling når jeg legger inn ordre!
KE
  (trådstarter)
   #183
 3,667     Hordaland     0
Man kan sette alt av parametre via modbus, men hvis man er så avansert har man sikkert romtermostater også, og det er romtermostatene som må styre dette om man skal ta høyde for eksempelvis vær. Selv tror jeg ikke man vinner noe på det. Jeg har modbus interfacet til Nibe og kan lese og skrive det jeg vil.

Det man derimot kan på varmepumpen er å løfte offset på kurven, dette kan gjøres via modbus eller ett fast steg via dedikerte innganger på varmepumpen. Jeg har ett ønske om å la servoventilen som er mest åpen styre offset på varmepumpen slik at varmepumpen kan jobbe med lavest mulig turtemperatur.

Men dette ser foreløpig ut til å bli med drømmen når ikke varmepumpen klarer å regulere turtemperaturen engang.
Det er nesten som man blir fristet til å lage ekstern regulator som setter gradminuttene på pumpen...

For O_K kunne du satt slik offset når det blåser over en viss hastighet over tid.
   #184
 407     0
Ang tempjustering i huset så opplever jeg utetemp giver kombinert med innegiver for å korrigere for sol/vind/fyring etc som en rimelig god regulering. Ligger stort sett innenfor +-0.5 grader (bortsett når det kommer mye sol) Jeg kjører for tiden uten termostater, men skal inn med det på noen rom ihertfall. Blir 29 grader på badet når det er kaldt ute...

Forøvrig så opplever jeg ikke styringen slik du gjør KE. Den er riktig nok litt treg, men gir ikke så mye på at det går langt over beregnet temp. Hvis gm er veldig på - siden, så kan den gjerne gå 2-3 grader over en stund.
Den greier også stort sett å bremse ned igjen.
Generelt så kan jeg vel si at alle dagene med sol i vinter så har den stoppet en gang mellom 12-16 pga at vi har mye vinduer mot sør og vest.
Men hvorfor den ligger på feks 25hz når ekstern giver er over beregnet temp og den nærmer seg 0 gm og stopp er for meg helt uforståelig.
Det plager ikke meg særlig at den stopper en gang i blant, men det burde vært helt unødvendig. En PID til 200kr på ebay hadde løst denne oppgaven.

Generelt sett er jeg veldig fornøyd med VP. Cop på 4.2 samlet sett i vinter og det med ofte -1 inn. Laget 14000kwt siden begynnelsen av oktober og i vinter har det jo vært mildt...
KE
  (trådstarter)
   #185
 3,667     Hordaland     1
Din pumpe har nok mer å jobbe med så den har bedre vilkår for å regulere, men jeg ser også at din pumpe går over beregnet temperatur og reduserer frekvensen for sent. Jeg tror du vil se det samme som meg når våren kommer og pumpen skal produsere mindre. Pumpen burde klare å regulere tanktemperaturen ganske jevnt og regulerer frekvense direkte på avviket (med PID).
   #186
 3,535     0
Man kan sette alt av parametre via modbus, men hvis man er så avansert har man sikkert romtermostater også, og det er romtermostatene som må styre dette om man skal ta høyde for eksempelvis vær. Selv tror jeg ikke man vinner noe på det. Jeg har modbus interfacet til Nibe og kan lese og skrive det jeg vil.

Heller ikke romtermostatene vet at ute-temperaturen vil falle med 18-20 grader de neste fire timene Smile Også denne vinteren har vi opplev noen dramatisk brå temperaturskifter!

Jeg vet ikke hvor mye man vinner på det. Mye av det som fortelles i denne tråden antyder at default-logikken kan være noe ymse, for å si det høflig. For mitt vedkommende vil det også være å koordinere med andre energikilder - det kan hende default-logikken vil handtere det uten noen direkte koordinering, men jeg er slett ikke sikker. Og må jeg til men noen slags styring, kan jeg like gjerne være forberedt på å hente forhåndsvarsler fra yr.no også!

Hvordan bruker du Modbus-styringen? Har du et en standard PC med et RS-485-grensesnitt? Av hvilken type? Hvilken programvare - noe standard? Egen-skrevet? Bruker du ferdige drivere som handterer timing og framing og formater og sånt? Jeg ser på Nibe-dokumentasjonen at å lese en og en parameter kan ta evigheter, men at du kan pakke sammen diverse i en pakke, og at det da går mye fortere - har du noen erfaring med det?

Eller har du Modbus-linja fra VPen pugget inn i et "ferdigsydd" smarthus-system av noe slag? I så fall: Har du der full mulighet for f.eks. å hente inn værvarsler og bruke det til styring?

Har du fått mer informasjon fra Nibe enn tabellene over parametere med datatype og R/W og lite annet?

Og er det ellers ting man bør vite om, rundt Modbus-tilkoblingen, som kan gi problemer, eller "går det greit" når man setter i gang?
KE
  (trådstarter)
   #187
 3,667     Hordaland     0
Nei romtermostatene vet ikke hva slags vær det blir den heller, det jeg ville frem til var at jeg ville konsenstrert meg om termostatene istedet for varmepumpen om du ønsker å "legge skulderen mot" kommede scenarier. Det samme kan du gjøre når noen setter på platetoppen. Hvorvidt du kommer til å vinne noe på det er en annen sak. Jeg ville ikke blandet varmepumpen inn i slik regulering.

Jeg har ett modbus-knx interface, eksempelvis henter jeg utetemperatur fra varmepumpen og sender det til knx bryterene mine slik at man får opp utetemp på displayet.
Jeg har ingen logikk knyttet opp mot varmepumpen per i dag, jeg bare monitorerer via program som kom med interfacet. Planen er å bruke verdien av servoventilen som er mest åpen og sette ett offset på kurven, da kan man i teorien fjerne hele utekompenseringen og la boligens varmebehov bestemme turtemperaturen. Jeg ønsker ikke at varmepumpen skal være så smart egentlig, den skal bare lage den temperaturen jeg ber den om, helst jevnt!

Man kan forhåndsdefinere opp til 20 register som kan leses på en gang, skal man ha flere verdier ut vil man måtte lese dette en ette en. Modbus er med andre ord ikke noe hurtigtog, det er en treg bus.
Du kan finne endel informasjon om modbus i modbus softwaren til nibe, se under modbus interfacet. Når du starter programmet vil du finne endel parametre. Ellers er google en god venn også.

Det som er greit å vite om modbus er at det er en master som spør slavene om informasjon eller skriver til slavene. Det betyr at masteren samler inn til ett overordnet system som nyttigjør dataene, eksempelvis ett smarthus. To slaver kan ikke snakke med hverandre. For eksempel om man skulle styrt en ekstern pumpe sitt turtall likt som den interne må en master lese verdien på den interne og deretter skrive verdien til den eksterne, både pumpen og varmepumpen er slaver.

O_K
   #188
 431     0
Det å jusetere offsett på kurven via modbus er en god ide, da kan jo det meste brukes som input, alt fra vind til værmelding. Liker også tanken på at kursen som er mest åpen kan bestemme dette, men det er ikke mulig med mitt system i dag. Jeg skal kjøre openhab2 på hele huset etterhvert, og der er det en modul for NIBE / RS485 (modbus), så jeg skal nok få kontroll etterhvert.

Det store probleme med at pumpen regulerer dårlig plager meg. Som pusseopp er inne på så hadde en hvilken som helst pid kunnet regulere dette bedre, jeg har faktisk problemer med å se hvordan NIBE har klart å få til en såpass dårlig regulering på et så nytt produkt. Hos meg jobber pumpen mot 200L buffertank, ikke veldig mye, men den gir en brukbar treghet som skulle gjøre det fullt mulig å regulere effektivt uten å overskyte med 4-5C.

O_K
   #189
 431     0
Ang varmtvann som vi har diskutert her tidligere. Er det noen som har sett på hva som skjer hvis man justerer temp-grenser for comfort fra 60C til 50C, vil andre parametere i comfort profilen fortsatt gjøre at kompressoren er mer aggressiv og jobber hardere? Jeg har VVB i serie pga at vinterstid så trenger jeg at pumpen prioriterer huset så jeg ønsker ikke at den skal bruke el-tilskudd, men at den skal smelle til med i alle fall 8-12kW varemeeffekt når varmtvannstemp faller ned under 40C.
KE
  (trådstarter)
   #190
 3,667     Hordaland     0
Det var faktisk i Openhabforumet jeg fant oversikt over alle modbus parametrene så der der er det nok mange muligheter.

Jeg har også problemer med dette og mener å se samme trenden på pusseopp sin graf (grafen var vanskelig å lese nøyaktig). Eksempelvis slo pumpen min seg på i natt etter en liten pause. Temperaturen i tanken lå 2,5 grad for lavt når den slå seg på. Etter nesten 2 timer med 20Hz var temperaturen kommet opp i 1,5 grad under beregnet, pumpen burde dratt på for lenge siden spør du meg. Men så, etter nesten 2 timer gir den på helt opp i 36Hz og tanktemp stiger 4,5 grad den neste timen før den igjen legger seg på 20Hz. Nå synker temperaturen i tanken rolig mens gradminuttene fortsatt teller oppover. I neste reguleringsrundt begynner temperatur å bli jevn og god og frekvensvariasjonen lavere. Men gradminuttene er farlig nært null selv om det er tydelig at temperaturen synker ved 20Hz.
Jeg skulle bare ønske at den kunne tatt hensyn til avviket mellom beregnet temperatur og målt temperatur med en gang. Jeg leker med tanken om å lese av de to verdiene via modbus og på bakgrunn av avviket sette gradminuttene via modbus. Kanskje det ville fått pumpen til å regulerer bedre?

Angående varmtvann kan du bruke høyere effekt ved varmtvannsproduksjon for å korte ned tiden pumpen bruker på varmtvannet.