(trådstarter)
   #11
 269     0
Du trenger som sagt 4000L akkumulator til en vedkjel, du vil ikke ønske å dumpe varmen ukontrollert ut i dammen

Ja du har rett. Eg har sjekka tilbudet eg fekk og det er 4000 liter som er satt i tilbudet Smile

KE
   #12
 3,667     Hordaland     0
Hvis du bruker 1155 og separat tank med coil er det varmepumpen som tar seg av oppvarming av tappevann uten bruk av elkolbe, skal du ha 1255 med egen tank blir det kun forvarming med varmepumpe og elkolbe i den seriekoblede tanken. Be gjerne om prinsipptegning og legg ut her. Å varme tappevann med elkolbe er en dårlig løsning.
Med ekstra tank kan du nok fylle badekaret raskere, men gå for 1155 og tank med coil!
Med fiskedammen din, skal du da legge varmesløyfer i bunnen av dammen eller hvordan ser du for deg oppvarmingen? Du vil ikke bare støpe inn rør i bunn og varme som ett vanlig gulv? Mye rør der så klarer du deg med lav temp. Vet ikke hvor kaldt det blir hos deg eller hvor stor overflate det er men jeg ville nå bare lagt opp varmen på en måte som henter ut varmen samtidig som varmepumpen leverer varme til boligen.
Så kan du heller vurdere vedkjele eller annet i ettertid om effekten blir for lav. Solvarme er også effektivt når du skal bruke så lave temperaturer.
Nibe bruker gradminutter, en dårlig form for regulering av inverterpumpe. Ikke regn med at pumpen gjør som du forventer. Det står side opp og ned hvordan dette fungerer og ikke på nibe tråden. Jeg ville montert termostater på våtrommene også, med gulv føler, også ville jeg brukt fiskedammen som bypass. Du kan alltids koble bort termostaten på badet, men du får den ikke ettermontert med gulvføler!
Nibe anbefaller alltid bypass, for eksempel åpne sløyfer på badene. Dette skyldes den elendige regulatoren dies. Hvis du derimot har termostat på badene så har du mulighet til å bruke høyere turtemp uten at baderomsgulvene blir foe varme. Om sommeren er det slettes ikke sikkert at du ønsker varme gulv på badet.
Hvis nibe/abk har utarbeidet forslag er det bare å legge ut prinsippskjema her så er det mange som kan vurdere dette.
  (trådstarter)
   #13
 269     0
Eg har fått to skisser:
Den eine er F1255 ( om det blir denne så blir det S1255) og uten vedkjele.
Den andre skissen er med vedkjele, men er veldig dårlig oppløsning på bildet så spørs om dere ser noko. Legger desse to ut i egen tråd.

Fiskedam: Det eg tenkte var å bruke varmeveksler. Dvs vannet fra fiskedammen blir sendt gjennom varmeveksler før det går tilbake til dammen. Fra varmeveksler til akkumulatortank bruker eg vanlig sirkulasjonspumpe.
Har tenkt tanken om å støpe rør i gulvet i dammen, men usikker på kva som blir mest effektivt. Gulvet blir 5X6 meter. Det er gjerne en fordel å få varmen heilt ned, slik at den kan varme oppover. Bruker eg varmeveksler slik eg først nemnte her så vil varmen bli sendt inn i toppen av dammen.

Her blir veldig kaldt, og lite sol på vår/høst.

KE
   #16
 3,667     Hordaland     0
Hvis du skal bygge denne fiskedammen fra null så kan du jo bygge den som ett basseng hvor du isolerer først og støper inn rør i gulv og vegger sammen med armeringen. Da vil du få ut mer effekt jo mer rør du har der, legg gjerne mange sløyfer i parallell istedet for en lang sløyfe, da blir der mindre motstand for sirkulasjonspumpen og du får mindre forskjell på tur og retur temp. Med en slik løsning slipper du også filtre som går tett som følge av mye sirkulasjon. Men du må vel ha ett filter uansett for å rense dammen så ville nå laget til begge deler. Rør i veggene er en liten utgift! Tenk også på hva som skjer om du får lekkasje i rørene, for eksempelbi varmeveksleren. Du vil neppe at fiskedammen skal tømmes gjennom kjelleren din så du ønsker ikke bassengvann sirkulerende inne i boligen.
På tegningen din ser jeg bare 1255 uten ekstra tappevannstank, ser derimot en akkumulatortank foervarme. Om du skal støpe ned rør i boligen er akkumulatortank en vits. I sommersesongen har varmepumpene fra nibe utfordring om effektuttaket blir lavt. For 12kw er minimumseffekt levert cirka 2500w før den stanser.
  (trådstarter)
   #17
 269     0
Takk for godt tips. Har jobbet i heile dag med grunnarbeid på dammen. Har lagt ned rør til varme i gulvet i første omgang.
Då kan dette gå på eit lukket system.
Saken er at om vinteren stopper en all sirkulasjon i dammen. Dermed vil varmeveksler heller ikkje kunne levere varme.

Med rør i bunn så kan eg varme litt gjennom vinteren, så det tipset var genialt. Enkelt, men eg hadde ikkje tenkt på det.

Sjølve rensesystemet til dammen er 100% lukket system. Eg bygger eit lite bygg utenfor huset som skal ha renseanlegget til dammen, og evt vedkjel, så lekkasje der er ikkje krise.

Nibe pumpen:
På skissen så er det rett at der er ingen ekstra vv tank. VV tanken står oppsummert i tilbudet eg har fått.
Boligen har 3 etasjer men kun i kjelleren det er betonggulv, + bad, vaskerom og wc i de andre etasjene.

Ang akkumulatortank så må eg sei at eg fortsatt ikkje heilt har skjønt dette.
La oss sei eg har en tank attmed 1255 som er 200 liter. Då er det vel en sirkulasjonspumpe der som varmer huset (og alltid bad osv). Når temp synker i denne tanken, vil ikkje då pumpen starte å varme opp tanken igjen, eller misforstår eg noko vesentlig?

HSt
   #18
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Du trenger Stor akkumulator for vedkjel for den må kunne ta all energi fra en oppfyring

Har en bekjent som har dette derfor jeg visste at 4000L ofte er volumet som normalt trengs
KE
   #19
 3,667     Hordaland     0
Nibe pumpen:
På skissen så er det rett at der er ingen ekstra vv tank. VV tanken står oppsummert i tilbudet eg har fått.
Boligen har 3 etasjer men kun i kjelleren det er betonggulv, + bad, vaskerom og wc i de andre etasjene.

Ang akkumulatortank så må eg sei at eg fortsatt ikkje heilt har skjønt dette.
La oss sei eg har en tank attmed 1255 som er 200 liter. Då er det vel en sirkulasjonspumpe der som varmer huset (og alltid bad osv). Når temp synker i denne tanken, vil ikkje då pumpen starte å varme opp tanken igjen, eller misforstår eg noko vesentlig?

Nå er det slik at Nibe ikke vil fortelle sine kunder hvordan varmepumpen regulerer. Men vi kunder gjør oss noen erfaringer. Det som er klinkende klart med Nibe er at den ikke starter og stopper fordi temperatur er nådd minimum eller maksimum. Pumpen teller gradminutter, en gradminutt er en grad i ett minutt. La oss si at du har en beregnet turtemperatur på 35 grader. Hvis vi går ut ifra at temperaturen er 36 grader og pumpen er stanset så vil den ha 1 grad for høy temperatur, den vil da hvert minutt øke gradminutter med 1 grad. Sånn kan den klatre opp til +100. Når temp synker under 35 vil den telle nedover, typisk start og default er -60. Så for at den skal gå fra +100 til -60 så må man ha hatt ett underskudd på 160 gradminutter før den starter. Ved -60 gradminutter så starter pumpen. Som regel lunker den på lav frekvens en stund før den plutselig kjører opp frekvensen og temperaturen stiger. Av og til så fort at den ikke rekker å justere ned frekvensen før den når gm=0 og stanser. Så er det på an igjen. Hvis du ikke forstår dette så fortvil ikke, vi andre som har hatt Nibe varmepumper forstår heller ikke hvorfor Nibe har valgt denne løsningen.
Man skulle tro man satte en minimumstemperatur hvor pumpen starter, og en maks temp hvor den starter, gjerne utekompensert. Også kunne den reguler pådrag på tempavvik. Men Nibe tvilholder på sin gamle reguleringsmodell som fungerer dårlig. Du må regne med noen rare stunt fra varmepumpen din når du velger Nibe.
For at Nibe varmepumpe skal fungere greit anbefaller de å ikke ha romtermostater på baderom, ikke bruke temperaturføler i akkumulatortank og egentlig helst ikke noe som helst som påvirker flow i boligen. Nibe vil gjerne at man tilpasser boligen til varmepumpens begrensninger. Ser man eksempelvis på Thermia så har de en bedre, enklere og forståelig modell der man bruker temperaturaavvik for å avgjøre start, stopp og frekvens. Det er veldig enkelt dette hvis man ikke hadde så stolte folk i utviklingsteamet i Sverige.

Det er flere måter å koble akkumulatortanker på, det kan kobles som volumforstørrer i serie med tur, og i parallell. VEd parallell kan man ha 2, 3 og 4 rørs, egen sirkulasjonspumpe fra tank kan også brukes.
Det du skal vite med varmepumper, uavhengig av modell er at man oppnår best økonomi jo mindre man skal løfte temperaturen. En bergvarmepumpe med 6 grader inn bruker mindre strøm for å produsere 10kw med 30 grader sammenlignet med 10kw 40 grader, selv om effekten er den samme. Vi snakker da gjerne om en forskjell på 5-10% besparelse på strømutgiftene. De som bruker høytemperatur radiatorer får enda dårligere effektivitet fra varmepumpen. Med gulvvarme får man ned temperaturen, velg parkettunderlag med omhu så du ikke isolerer for godt, da må temperaturen opp.
  (trådstarter)
   #20
 269     0
Takk for grundig forklaring.
Eg må innrømme at eg ikkje heilt skjønte dette - eg falt av etterkvart.

Eg har idag en gammel IVT bergvarmepumpe. Den fungerer med start/stopp etter temperatur. Er med uteføler og romtemp. Våtrom går uten stans. Dette fungerer egentlig greit. Eineste er at varmtvann løsningen suger strøm. Der er ekstern bereder med dobbelmantlet eller noko, litt usikker på namnet.

I forhold til valget her så har eg i alle år vore bestemt på å bruke Nibe som pumpe i neste hus, men er litt i tvil no då.. Smile Så lenge ting fungerer så er det greit for meg, det viktigeste er at det er god kvalitet på utstyret.
Dersom den ikkje går på temperatur, vil det då bli problem om en setter inn vedkjele, med egen akkumulatortank som kobles mot varmepumpen sin akkumulatortank? Poenget med det ville vere å varme vannet i akkumulatortanken slik at varmepumpen ikkje trengte starter. Då må det gjerne vere egen sirkulasjonpumpe mellom akkumulatortanken inne og mot gulvene i huset?
Eg ser ikkje forran meg at bergvarmepumpen vil klare å holde lunk i dammen ute, så en må iallefall planlegge for at en går inn med vedkjel. (Jada veit det er litt galskap - men dammen er like masse galskap Tongue )