#51
 5,608     0

Synker temperaturen i energibrønnen i perioden dette lille ekstra effektuttaket skjer men en kvart grad, en halv grad, ja endog en grad, spiller det marginal rolle om COP i denne perioden går ned med en tidel eller så når alternativet er å bruke en el-kolbe direkte.

Men du påsto at COP blir høgare!
Eg er heilt enig i at den kanskje kun blir mariginalt mindre, men iallefall ikkje høgare....


Jeg har en energimåler tilkoblet og den har +/-1% avvik. Jeg ser hva som skjer og min varmepumpe er ikke noe mer unik enn enhver annen pumpe.

Tipper energimålerer din kalkuerer effekten, og ikkje måler den. Kan du beskrive den litt nærmere, måleprinsipp og innkobling i anlegget? Ser den ikkje igjen på kurvene på anlegget ditt?

Forøvrig fin side du har laget, godt å sjå entusiaster i arbeid!

   #52
 3     Romerike     0
Hei!  Vurderer å hive ut gammel oljefyr å sette inn vann vann pumpe med jordsløyfe. Får forskjellige anbefalinger fra forskjellige leverandører/fabrikat ang. dimensjonering. Fra ca. 70% til nærmere 100%.. blir litt i villrede....

Dere som ha ctc eoheat.. er dere fornøyd med den?? Leverer den nok varmtvann til flere dusjer/boblebad???  Vil tru f.eks. 8.5 kW er lite effekt til å varme mye varmtvann.. Vil nok trenge en del el-tilskudd da. event. ekstra bereder??
   #53
 5,608     0
Som du ser fra diskusjonen er det ulike meinigar om dette, men det er iallefall mykje meir vanleg å dimensjonera opp mot 100% i dag enn tidlgere.
Eg trur nok programma til leverandørane legge på litt ekstra også, for å vera sikker....
Som det vert sagt her, at hvis pumpa er for lita,  vert det fort leverandøren sin feil.

Kven har du fått ulike berekningar fra?
   #54
 3,704     Ringerike     0
Velkommen til forumet
Sjekk om beregningene har samme dimensjonerende temperaturer, ofte der du finner foskjellen. Få de til å legge inn samme dimensjonerende temp forutsetninger. Har du radiatorer så vurder å sett inn viftekonvektor = les min tråd om dette.
Signatur
Tom
   #55
 1,545     Sørlandet     0

Tipper energimålerer din kalkuerer effekten, og ikkje måler den. Kan du beskrive den litt nærmere, måleprinsipp og innkobling i anlegget? Ser den ikkje igjen på kurvene på anlegget ditt?

Energimåleren er en type som er vanlig i fjernvarmeanlegg. Den måler gjennomstrømningsvolum og den måler temperatur i forkant av kompressor og i etterkant av kompressor med 2 tempsensorer som er kalibrert med hverandre. Det betyr at selv energimengden kan måles veldig nøyatig selv om ikke temperaturen er på hundredelen nøyaktig fordi den baserer sin nøyaktighet på temperaturforskjellen mellom inn og ut.

Sensorene er koblet direkte i vannstrømmen og medfører dessverre at man må kappe røret for å montere den av tempsensorene som ikke er en del av selve volummåleren. Viser effekt som kWh, viser volum, viser max, min, middel, månedseffekt, for de siste 13 måneder, største og minste volummengde pr tidsenhet, momentan, dag, uke månded år, totalt osv. Temp inn og ut selvfølgelig også. Alle mulige ting en fjernvarmeanleggseier er interessert i å vite. Og det passer bra for en eier av varmepumpe også.
Signatur
   #56
 741     Det glade Sørland!     0
Tom,

hva heter denne måleren? Og hva koster noe slik?
Signatur
Tom
   #57
 1,545     Sørlandet     0

Dere som ha ctc eoheat.. er dere fornøyd med den?? Leverer den nok varmtvann til flere dusjer/boblebad???  Vil tru f.eks. 8.5 kW er lite effekt til å varme mye varmtvann.. Vil nok trenge en del el-tilskudd da. event. ekstra bereder??

Ecoheat er ikke god på å lage tappevarmtvann med høy temperatur. Imidlertid er den god på å lage tappevarmtvann med god virkningsgrad, da varmtvannet fås ved å bruke en kamrørsspiral i akktanken der kaldt vann kommer inn i den ene enden og varmt tappevann ut i den andre. Ingen vekselventil eller dobbeltmantlet bereder.

Den krever nesten alltid en varmtvannsbereder i serie med kamrørsspiralen. Da gir den imidlertid nesten ubegrensede mengder varmtvann. Jeg har en 200 liter varmtvannsbereder i serie med kamrørsspiralen og den bruker 1250 kWh ekstra i året. En god varmepumpe hadde gjort samme jobben for 400 kWh. Kunne like gjerne ha hatt en 50 liters bereder med et 2kW element.

Varmepumpa har ikke like god virkningsgrad som de beste. Oppgitt med COP=3 ved 0 inn og 50 ut. De beste har vel 3,3 eller så med samme sammeligningsgrunnlag. På den annen side er den mye rimeligere enn de dyreste. Den er også veldig enkelt oppbygget med minimalt med komponenter som man kan regne med må byttes i varmepumpens levetid.

Kompressor, varmevekslere og sirkulasjonspumper kommer i en kompakt enhet som svært enkelt kan byttes og som har en akseptabel pris. Man løsner 4 skruer, skrur av 2 hurtigkoblinger med kuleventil til resten av anlegget og skrur av koblingen av de 2 rørene til energibrønnen. Vi snakker om under en times service for en komplett ny kompressorinnmat. Så enkelt at pumpa kan leveres i 2 deler og kjapt monteres på stedet.

Den shunter ut vannet, så temperaturen blir jevn og fin uten brå overganger slik som pumper med vekselventil har.

Og så angir de effekten til pumpa ihht standard slik at du faktisk får den effekten du tror du får og ikke mye lavere.

Hr man 400V TN nett kan man kjøpe en 7,5 kW pumpe i Sverige for omlag 40.000 norske kroner inkludert moms. De fleste nyere byggefelt i Norge har 400V TN installasjon.
http://www.vvsonnet.se/markvarmepumpar-ctc-c-688_328_329.html



Varmepumpe dimensjonering - ecoheat4.jpg - Tom
Signatur

Tom
   #58
 1,545     Sørlandet     0

Tom,

hva heter denne måleren? Og hva koster noe slik?

Actaris CF Echo II energimåler.
Kjøpt i nettbutikken til varmepumpsforum.com for 2225 svenske kroner. Omlag 1800 + 100 kroner i frakt. Pris i Norge er omlag 6-7.000 hos rørleggermafiaen.
http://www.varmepumpsforum.com/catalog/index.php?cPath=25

Vannvittig nyttig. For det første ser man at varmepumpa leverer det den skal og har man en separat strømmåler kan man beregne nøyaktig virkningsgrad. Eventuelle feil og redusert ytelse vil man kunne oppdage øyeblikkelig. I tillegg ser man enkelt hva pumpa leverer når den går på full effekt kontinuerlig og hva den leverer vår og høst og hvordan virkningsgraden endre seg. I tillegg all mulig statistikk over energileveranse pr måned og totalt. Dessverre har den bare 13 måneders minne, så man bør gidde å skrive ned tallene en gang i blant. Innebygget batteribackup og i tillegg direkte tilkobling til 230V.
Signatur
   #59
 3     Romerike     0
takk Tom!!!  Virker som du veit hva du snakker om....  Hadde du valgt Ctc en gang til??  samme størrelse?  Hvis du tapper varmtvann kontinuerlig , da vil vel etterhvert akk. tank bli kald? eller greier vp å holde temp oppe..??? fungerer det med sjiktning slik at det holder seg varmt i toppen , eller bruker den el. stadig vekk for å holde tempen oppe her..

skal varme opp ca 230 m2 eldre hus. Men etterisoleret og nye vinduer. Har mest radiatorer fra 67 (trenger ca 55 grader ved 25-30 minuys ute. Har noe golvvarme- blir mer etterhvert. Vurderer også viftekonvektor for å kunne senke tur-temp. = bedre års-cop. ettersom  jeg har to systemer (golv/rad) må jeg kjøre med to forskjellige tur.temp. Vurderer fler alteranitver her synspunkter??

Ctc mener jeg skal greie meg med 8,5 kw  (vil trenge noe tiulskudd) 
Ivt mener 11 kw( lite tilskudd)).

Hva mener dere som har erfaring)))  bruker ca 4500l olje til oppvarming nå(kald vinter)..
Tom
   #60
 1,545     Sørlandet     0
For min del har jeg ikke brukt en eneste kWh i tillskuddsvarme med unntak av de nevnte kWh til varmtvannsberederen.

Når man tapper varmtvann i et slikt system, får man mye mer varmtvann ut hvis man tapper sakte, type 10 liter i minuttet. Omlag forbruket til en vanlig dusj. Etter 20 minutter dus, har man fortsatt varmtvann og etter 20 minutter pause har man på ny varmet opp akktanken. med en liten bereder i serie, får man plutselig nesten ubegrensede mengder varmtvann. Jeg får vel noe slikt som 1000 liter med 40 graders varmtvann i timen med en 200 liter VVB med 2kW element i kombinasjon med 7,5kW varmepumpe. Nok til et fotballlag eller 6 tenåringsjenter.

Noen varmepumper varmer varmtvannet veldig effektivt. For min del ble det bortkastede penger fordi varmepumpa mi bruker 75% eller mer av energiproduksjonen til å varme huset. Har man et meget høyt forbruk av tappevann, bør man regne på merkostnaden for en mer effektiv varmepumpe.
Signatur