791    15    1  

Drivhus med gulvet som varmemagasin

 268     Nesodden     0
Jeg skal snart støpe såle for ett drivhus på 25m2

Så har jeg fått en lur ide, som det kunne være morsomt å høre hva folket her tenker om.

Jeg har nemlig fått det for meg at jeg skal legge inn rør i denne sålen slik at jeg siden kan leke meg med å flytte rundt på varmen. Ser for meg en sirkulasjonspumpe og noe som ligner en bil-radiator med vifte oppunder taket. Da kan jeg kjøre varme fra luften ned i gulvet når sola steker (hente kjøling), og på kalde netter så kan jeg hente varmen opp fra sålen igjen. 

Regulerings algoritmene for dette må vel bli helt custom på en liten RaspberyPi eller noe, men den biten er jeg komfortable med.

Men hva med den grunnleggende energi-fysikken?
Magefølelsen sier meg at det skal gå an å magasinere en del varme i ~3m2 betong.
Temperaturforskjellen vil ikke være så stor alltid, og det taler vel for å legge tett med grove rør.
Men når bruker jeg mer energi på å pumpe vannet rundt, en det jeg vinner i form av varme?

Det er noen morsomme utfordringer her, og jeg har en følelse av at det finnes folk her som har dette mye mer "på fingerspissene" en jeg.

Kom med dommen folkens! Smile
Signatur

   #1
 3,535     0
Ville det ikke være bedre å mure opp en vanntank? Per kilo har vann nesten fem ganger varmekapasiteten til betong, men betong har egenvekt på 2,3 eller derover, så per kubikkmeter blir faktoren "bare" to. Men å overføre varmen til/fra vann synes betydelig enklere og mer effektiv.

Så lenge du ikke finregner på tredje desimal kan du til hoderegning-anslag anta at én grad endring i én kubikkmeter vann utgjør én kilowatt-time. Røfft en halv kWt per grad per kubikk for betong. Skal det bli noe ut av det, må du klare å heve temperaturen med en del grader.

Jeg tror ikke du klarer å fange opp så mye varme fra varmlufta oppunder taket at det gir noe sus i serken. Lufta er ikke mye varmere, og har "null" varmekapasitet, sammenlignet med f.eks. vann: Pr kilo er varmekapsiteten firedelen av for vann, men pr kubikkmeter sier min hoderegning at foholdet ligger i området 1:3000 eller litt over det.

Det du eventuelt kunne gjøre var å snekre deg noen enkle solfangere: Lave kasser med glasslokk, mattsvarte innvendig, med en plastslange i sikksakk under glasset. Så legger du disse kassene opp mot mønet midt på sommeren, slik at de skygger litt. (Eller, hvis du ikke vil hindre lyset, sett kassene på bakken, 40-45 grader på skrå, rett mot sør - litt brattere tidlig vår og sen høst.) Da kan du klare å samle litt varme som monner noe.

I teorien kan du hente inn opptil en kilowatt per kvadratmeter solfanger når sola skinner klart, men med enkel hjemmesnekret løsning bør du vel ikke forvente mer enn halvparten. Og vel å merke: Når sola skinner. Kanskje 4-5 kWt per kvm solfanger på en skyfri midtsommersdag. Halvdelen av det i mars-april - det er vel da du har mest behov for å holde oppe nattetemperaturen i drivhuset.

Bottom line: Å prøve å fange varme fra lufta og lagre i betong blir for smått. Antagelig knapt merkbart. Selv hel-enkle hjemmesnekrede solfangere og lagring i vann vil gi deg et betydlig høyere varmeutbytte.
   #2
 3,535     0
Tilleggs-kommentar:

Du kunne forsåvidt ha vann"tanken" integrert i betong-golvet: Legger du rør på 12-15 cm diameter side-om-side i hele det 25 kvadrateter store golvet ditt, og fyller dem med vann, har du en vanntank på rundt 3 kubikkmeter - om det er den kapasiteten du vi ha. Får solfangerne varmet vannet med ti grader, har du 30 kWt å ta av til å holde nattekulden ute. Legg i så fall godt med leca under rørene, så ikke varmen går rett ned i bakken!

Med litt størrelse på solfangerne kan du få hevet temperaturen betydelig mer, men jeg har null peiling på hvor stort varmetapet er fra et 25 kvm drivhus. Magefølelsen min sier at 30 kWt per natt hjelper bra på. Men igjen: Det er dersom det var nok sol den dagen.
   #3
 10,486     Akershus     0
Hørtes unødvendig komplisert ut, egentlig. Vi har belegningsstein i vårt drivhus, helt uten isolasjon eller noe under. Det fanger mye varme i løpet av dagen, og avgir tydeligvis en god del når det blir kjøligere. Løsningen med vann og rør og greier er sikkert litt morsom, men jeg tror egentlig ikke det har så mye for seg.

Skulle du allikevel lage til noe sånt, så er jo styringen ganske enkel. Sirkulasjon gjennom radiator, og vifte starter når det er over en viss temperatur i drivhuset, forutsatt at gulvet ikke er enda varmere.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 268     Nesodden     0
Takk for gode tanker @keal

Jeg har vært inne på dette med vannmagasin, men det er ikke aktuelt i denne sammenheng.
I en ideell verden hadde jeg fått plass til en kubikk eller to nede i fyllingen vi måtte lage, men det gikk litt for fort. Eller kanskje enda bedre, 50m korrugert plastrør noe som er en velprøvd løsning for "geotermiske drivhus".

Det med solfangere er kanskje mere aktuelt på sikt, spesielt om om jeg kan komme opp med en smart plassbesparende løsning som ikke blir til hinder for de andre funksjonene som tross alt er de viktigste for et drivhus. Tanken med å bruke solfanger som skygge er veldig god.

Men i første omgang tenker jeg mer på dette som en "varme mur" på steroider.
Det virker som folk er storfornøyde bare med virkningen av en hel-mur bakvegg i drivhuset, eller et drivhus som er delvis nedgravd. Bare det utvider sesongen og jevner ut døgnet. Det å kunne flytte varmen med vannrør må jo være et stort sprang videre fra slike passive løsninger, og så er det forholdsvis enkelt og robust.

Jeg har vært i tvil om dette med å isolere sålen, men i og med at vi har en frostsikker fylling på fjell, så er tanken nå at vi bare skal isolere utsiden av den 60cm kneveggen som skal være rundt. Jeg tenker da faktisk på hele fyllingen og fjellet under som vårt magasin. På den måten er det kanskje bedre å tenke på det som en konstant kilde til vann med "jord temperatur", la oss si 10c.

Så det er derfor jeg formulerte det som å "hente kulde" og å "hente varme". Man kunne vel også si at hensikten er å virke som et effektivt "anker" for temperaturen, ikke nødvendigvis å ha full kontroll på hver eneste kilojoule som kommer og går Smile Om man så kan heve temperaturen i bakken noen grader over sommeren, så er det bare en bonus.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 268     Nesodden     0
Løsningen med vann og rør og greier er sikkert litt morsom


Det er jo faktisk det som er mye av poenget her Smile

Jeg skal ta den lille kostnaden og merarbeidet med rør nå, og så kan jeg eksperimentere med dette siden når jeg har lyst og tid. Jeg skal lage et lite isolert "maskinrom" på rundt 60x60cm utenfor kneveggen på et hjørne hvor det ikke er i veien. Jeg har konto hos Br. Dahl og diverse kasser med gamle rørdeler stående, og jeg har tid til å vente på det jeg måtte trenge fra Finn.no, så "mekanikken" blir bare hyggelig å pusle med.

Det slår meg forresten at jeg må huske på å legge inn et par rør til temperaturfølere i sålen!
Signatur
   #6
 562     Nord-Jæren     0
Kjør på, sier jeg!

En fordel med å lagre varme i betong, kontra vann, er at betongen er "død". Dersom varmelageret blir liggende lenge med temperatur 20 - 40 grader vil det gro alskens ulumskheter i vann, mens betongen er problemfri i så måte. Får heller ikke problemer med frost om vinteren med betong (så lenge vekslevannet har glykol), og da kan du trekke to varmevekslerør inn i f.eks. oppvarmet garasje for å kjøle ølen din også Smile

Om du har plantekassene hevet fra gulvet, kan det være en idé med solfanger på sørvendte "fronter" (tenk at plantekassen er en kjøkkenbenk). Du kan jo alternativt male betongen svart (eller ha i svart pigment når du støper øverste 2 cm av sålen), men da er ulempen at gulvet kan bli *veldig* varmt i gangsonene så du må ordne med noe plastikkfliser (i lysest mulig farge) e.l. til å gå på (se bilde under).
  (trådstarter)
   #7
 268     Nesodden     1
da er ulempen at gulvet kan bli *veldig* varmt


Hm.. du har noen gode poenger der.
Nå er dette i utgangspunktet Fruens drømmeprosjekt så estetikken er viktig og flisene på gulvet er udiskutable, og forsåvidt også innkjøpt allerede Smile Fargen på alt annet kommer nok til matche flisene tenker jeg.

Akkurat formatet på plantekassene blir vel til underveis. Antagelig bøtter og kasser og denslags i år, og mere fast neste år. Tror det mest realistiske er lette svarte paneler av noe slag som kan pakkes ned, eller stå på bakveggen eller tjene som skygge eller solfanger alt etter sesongen. Dessuten tenker vi å bygge et midlertidig mindre "avlukke" om vinteren for å overvintre planter frostfritt. (med tilskudd av elektrisk varme) Noen slike paneler kunne kanskje inngå i den konstruksjonen også.

Men om det skulle bli *veldig* varmt noen dager i året, så har vi faktisk noen fliser liggende som ligner på den du viser. Det er ikke det største problemet vi har i dette landet får å si det slik Wink
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 268     Nesodden     0
Men hva med dimensjon og CC på rør?
Har noen innspill på det på disse premissene?
Signatur
pwb
   #10
 2,256     Ski     0
Litt mer avansert, men samme tankegang på å flytte varmen så den kan brukes senere.
Skulle jeg lagd en billigløsning så ville jeg gravd ut og fylt opp med store steiner under gulvet også blåst varmluft ned ved hjelp av en enkel flyttbar AC som man snart får kasta etter seg på elkjøp/power siden sessongen er over.

https://www.aftenposten.no/viten/i/pV8JW/klimakupp-i-troendersk-veksthus