2,520    23    4  

Hjelp til å forstå det vannbårne systemet

 167     0
Hei,

Vi har kjøpt et hus med vannbåren varme i kjelleren, men nå som det begynner å bli kaldere ute merker jeg at gulvene ikke blir skikkelig varme. Systemet består av 6 soner med trådløse romfølere og aktuerte ventiler av merket Danfoss.
Jeg har kontrollert at den trådløse kommunikasjonen fungerer.

Jeg begynte så å kikke litt nærmere på det vannbårne systemet, men forstår det bare delvis. Legger ved et bilde:
Hjelp til å forstå det vannbårne systemet - Skjermbilde 2018-09-14 kl. 22.02.59.png - chrlod

Turen kommer fra elektrisk varmtvannsbereder.
Den går så til en reguleringsventil, har denne egentlig noen funksjon?
Jeg antar så at vannet går gjennom pumpa som driver sirkuleringen i systemet, og videre til fordeleren/turmanifold hvor reguleringsventilene sitter som justerer hver av de 6 sonene.
Vannet går så gjennom gulvsløyfene og opp til returmanifold. Her er det noen kontrollglass som angir hvor mye som strømmer i hver sløyfe/sone.
Jeg antar videre at vannet går i retur tilbake til varmtvannsberederen for oppvarming.

Jeg har tre ting jeg lurer på:
1. Jeg ser at det er en forbindelse mellom tur og retur (merket med spørsmålstegn på bildet). Brukes denne til å blande ønsket temperatur på turvannet, eller har den en annen funksjon? Hva er det evt. som regulerer denne strømningen?

2. Det er en termostat etter pumpa. Denne er merket Campini TS 53, og er festet rundt røret med en fjør. Jeg både ser fra den elektriske koblingen og merker at ved å justere på denne så starter/stopper sirkulasjonspumpa. Denne sto innstilt på 40 grader, og når jeg satte den til 50 grader startet pumpa, og jeg kjente på tur, retur og de forskjellige sonene at de ganske raskt ble merkbart varmere. Hva bør denne være innstilt på? Hva er egentlig hensikten denne termostaten? Ser ut som den stopper sirkulasjonspumpa når eg gitt temperatur er nådd, men hva er hensikten med det?

3. Burde kobberrørene vert isolerte?
Hjelp til å forstå det vannbårne systemet - Skjermbilde 2018-09-14 kl. 22.02.59.png - chrlod

   #1
 1,696     Trondheim     0
Hei

Du sier at gulvene ikke blir ordentlig varme. Betyr det at det er kalt i huset eller bare at gulvene ikke er så varme som du forventer?
Gulvvarme virker over et stort område, og jeg tror det er vanlig at gulvene ikke kjennes spesielt varme ut. Hos oss er de i alle fall vesentlig kaldere enn det gulv med varmekabler gjerne er. Ikke brennheite, men har en behagelig lunk.

For det andre er det vanlig at det er noe luft i ett nytt system. Luft vil medføre at gulvene blir kalde.
Vanligvis kan du lufte systemet ved å åpne opp på det høyeste punktet (luften vil samle seg der).

Kopperrørene kan du gjerne isolere. Det gir mindre varmetap ut i rommet - men det har nok ingen betydning i forhold til at det ikke blir så varmt som du ønsker i gulvene.
Signatur
   #2
 61     0
Er det noe pumpe på kretsen bort til varmtvannsberederen ?
Mange slike shuntgrupper har behov for egen pumpe på tilførselskretsen.

Termostaten på sirkulasjonspumpa har ingen hensikt.

   #3
 24,032     Akershus     1
På meg virker dette meningsløst.

Gitt at alle kretser står pip åpne og roper på varmt vann. Sirkpumpa står fordi røret ved «Termostat er varmt. Etter en stund blir røret kaldt siden det ikke går vann. Termostaten starter pumpa og røret ved termostaten varmes opp. Etter kort tid er røret varmt og termostaten stopper sirkpumpa. Og slik går du dagan.

Hvor kommer varm vann fra? På mystisk vis finner «Regulering at det bør slippes på varmt vann, men er det en sirkpumpe til? Med kun denne ene sirkpumpa vil det være litt tilfeldig om en får med varmt vann fra primærkretsen. Hvilken temperatur måler «Regulering ? Vanligvis er det et tynt rør fra øvre venstre hjørne over pumpa til termostatventilen Regulering.

Kort sagt: ? (men jeg er amatør)
Signatur
   #4
 5,608     1
Mange shuntgrupper fungerer fint med kun 1 pumpe, de vil suge frå varmekilden og pumpe tilbake returvatn, men eg vart i tvil om denne, 2 veisventil krever som regel 2 pumper. Har ein 3 veisventil kan ein normalt kjøre med 1 pumpe.
Den burde vore et kapilærrør (tynt metallrør) fra over pumpe og ned på ventilen ("Regulering?)
1 på tegning) er bypass
  (trådstarter)
   #5
 167     0
Takk for mange svar. Bortsett fra de trådløse mottakerne som styrer soneventilene er det inget annet utstyr enn det som vises på bildet.
Jeg kan melde at alle 6 sonene fungerte ypperlig og nådde sine innstilte temperaturer morgenen etter at jeg regulerte termostaten fra utløpet på pumpa fra 40 til 50 grader. Kan hensikten med denne termostaten være å unngå for varmt vann inn i det vannbårne gulvsystemet? På den måten lage et tregere system, men med jevnere varme? Jeg antar at en da også unngår at gulvene blir veldig varme frem til romtemperaturen når innstilt verdi. Dette er vel også gunstig for parketten.

Som KjellG og oblygre nevner er det et tynt kapilærrør (ser ut som en ståltråd) som går fra venstre T-ledd over pumpa og ned til ventilen "Regulering". Pga. litt dårlig lys på bildet og dårlig oppløsning på opplastingen er det ikke lett å se det på bildet. Kapilærrøret er viklet rundt ventilen "Regulering" og går muligens inn på ventilen, ikke enkelt å se. Hva er funksjonen til dette kapilærrøret og reguleringsventilen?

Jeg kjente at røret merket ? på bildet ble varmt når jeg regulerte termostaten. Av det jeg kan se ser det ut som pumpa går på konstant turtall (=konstant vannstrøm gjennom pumpa), så dette er kanskje bare en retur tilbake til pumpa (miniflow) som sikrer at pumpa kan gå på innstilt/fast turtall selv om det skulle gå lite vann ut i turen? Jeg antar da at dette røret ikke har noen forbindelse med returen?

Det er relativt varmt inne på det tekniskt rommet, så for å unngå unødvendig varmetap vil jeg isolere kobberrørene. Hva bruker jeg til dette?
   #6
 5,608     0
Polyetenskumplast med tape utenpå bruker du for å isolere.
? er bypass for å sikre gjennomstrømming sjølv om alle romtermstatene er lukket.
Det vanligste i dag er å stoppe pumpa når alle romtermostater er lukket.
Reguleringsventilen skal holde konstant temperatur i vatnet inne i shunten uavhengig av temp. på turledning, så eg lurer på kva ideen med termostaten som styrer pumpa er.
  (trådstarter)
   #7
 167     0
Tror jeg begynner å skjønne systemet nå.
Slik jeg tolker at systemet fungerer nå er det ikke noe som stopper pumpen, og vannet vil bare gå i retur rundt og rundt pumpen når alle romtermostatene er lukket. Det er jo litt unødvendig bruk av pumpen både med tanke på strømbruk og slitasje.
Dersom temperaturen i systemet reguleres i reguleringsventilen på innløpet (den merket Regulering på bildet) ser ikke jeg heller at termostaten etter pumpen har noen reell funksjon der den står nå.

Ut fra det jeg kan se må termostaten være feilplassert. Termostaten stopper pumpen når temperaturen faller under innstilt verdi. For meg virker det da naturlig at termostaten skulle vert plassert etter bypassen (merket med ? på bildet) og før turmanifolden hvor alle soneventilene sitter. Det ville jo vert mer fornuftig at pumpa stoppes når det ikke er temperatur på røret mot romtermostatene, og alt vannet da går i bypass til pumpa. Så når noen av soneventilene åpner og det går varmt vann mot disse startet pumpa igjen. Reguleringsventilen er innstilt på 40 grader. Termostaten etter pumpa var også innstilt på 40 grader. Hvis den var plassert etter bypassen ville den jo da stoppet pumpa når temperaturen  mot romventilene ble lavere enn temperaturen inn. Høres ikke det fornuftig ut?

Kan jeg plassere termostaten direkte på turmanifolden? Ut fra profilen på termostaten ser det ut som den er ment å ligge mot turmanifolden.
Ledningene til termostaten er også litt lange, slik at de rekker bort og ser egentlig ut som de er tilpasset for å stå på turmanifolden.
Jeg mistenker at termostaten som bare er festet med en fjør har falt av eller blitt tatt av, og så blitt feilmontert igjen av noen som ikke har skjønt systemet.

Legger med et nytt bilde av slik jeg nå forstår systemet:
Hjelp til å forstå det vannbårne systemet - Capture.PNG - chrlod
Siste redigering: Monday, September 17, 2018 12:22:30 PM av chrlod

  (trådstarter)
   #8
 167     0
Jeg hadde visst sett feil på termostaten. Den stopper pumpen når temperaturen går over innstilt verdi.
Det vil derfor ikke fungere å sette den på fordeleren til turen (turmanifolden).

Jeg har prøvd å sammenlikne med andre system, og ser at det forrige bildet jeg laget ble helt feil.

Så vidt jeg skjønner er det en blandeventil under pumpa som blander varmt vann fra berederen med kaldere vann fra returen til innstilt temperatur på reguleringsventilen. Den regulerer da på temperaturen den leser gjennom kapilærrøret over pumpa.

Det er forskjellige strupere rundt forbi i systemet som gjør at letteste vei for vannet er gjennom turen når en av romaktuatorene står åpne. Hvis det går mer vann ut av pumpa enn det som går i turen vil dette gå i bypass tilbake til pumpa.

Når alle romaktuatorene er lukket vil det heller ikke komme noe kaldt vann fra returen. Temperaturen inn på kald side av blandeventilen under pumpa vil da bli høyere og lik temperaturen ut av pumpa. Burde da termostaten som regulerer pumpa vert plassert her? Det dumme er jo at det ikke er noen plass å sette termostaten her.
   #9
 24,032     Akershus     0
«Regulering med kapillærrør er kort og godt en temperaturstyrt ventil. Kapillærrøret er et oljefylt, muligens med en litt større blære inne i vannstrømmen. Olja i røret utvider seg med temperaturen i vannet og påvirker strupingen i «Regulering .
Signatur
   #10
 3,535     0
(Fra første innlegg: )
Hva er egentlig hensikten denne termostaten? Ser ut som den stopper sirkulasjonspumpa når eg gitt temperatur er nådd, men hva er hensikten med det?

Hvis du har parkettgolv, evt. heltre-golv, vær litt forsiktig med å sette den for høyt. Tommelfingerregel er vel at tregolv ikke skal ha varme over 27°C (enkelte treslag: 25°C) - de tørker ut og sprekker opp.

Nå betyr ikke nødvendigvis 40°C inn til manifolden at det går 40°C ut til golvet. For det første spørs det hvor nøyaktig temostaten er, hvor god temisk kontakt den har med vannet etc. For det andre har du et visst temperaturfall på veien til golvet. For det tredje ligger ikke parkettbordene direkte nedpå varmerørene.

Men likevel: Skrur du opp temperaturen her for å kunne få rommene varmet opp "på en blunk" (f.eks. hvis du har et dårlig isolert hus så rommene blir kjølige om natta, så du programmerer varmesystemet til å kjøre på med maksimal oppvarming hver morgen fra en time før du står opp), og du har parkettgolv, kan du risikere uttrørking og oppsprekking.

Er golvene flis, laminat, vinyl etc. er problemet langt mindre. Kanskje ikke helt borte: Jeg har et badegolv med vinyl over el-varmekabler lagt i betong: Misfargingen av vinylen viser tydelig hvor kablene ligger. Vannbåren varme er adskillig "mykere" enn el-kabler, men legges sjelden i betong, med den utjamnende effekten det har. Det avhenger vel litt av hvor god kontakt vannrørene har med varmefordelingsplatene (vi får krysse fingrene for at det har blitt benyttet!).

Uansett: Har du parkett/tregolv, bør du ikke legge opp til noen rask romoppvarming ved å skru opp termostaten! Det måtte i så fall være i rom der du egentlig har lyst på ny parkett... Smile