#11
 142     Oslo     0
Hei,
Tar opp igjen denne tråden, da vi sitter å planlegger vårt ventilasjonssystem. Vi har blitt anbefalt og ha egen tilluft til kjøkkenventilatoren og lurer på å ha en egen ventil som åpner når vi setter på kjøkkenvifta og stenger når vi slår av kjøkkenvifta. Noen som har erfaring med dette?
Planen er å installere tilluftsventilen i benkeplaten bak koketoppen eller på vegg over koketoppen. Noen som har synspunkter på plassering av tilluften?

Alle svar tas mot med takk.

   #12
 175     0
Jeg har lest en del i dokumentasjon ifra Flexit og Villavent/Systemair og på en del av aggregatene til dem kan man koble til signal ifra kjøkkenhetten om at denne er startet.

Da vil systemet selv kompensere for ubalansen i systemet som oppstår når kjøkkenhetten blir startet og blåser luften rett ut. Dette gjøres ved at hastigheten på avtrekksviften reduseres når kjøkkenhetten slås på. Da opprettholder man balansen mellom innblåst luft og avtrekksluft.

Chiefen
   #13
 303     Sandnes     0
Det som er anbefalt er å kjøpe en hvilken som helst kjøkkenventilator som suger luft separat fra ventilasjonssystemet ditt. I denne monterer du en såkalt trykkvakt som gir beskjed til ventilasjonsanlegget ditt når ventilatoren går. Da vil ventilasjonsanlegget blåse inn mer luft enn det suger ut for å kompensere for trykkfallet.

En trykkvakt er altså en komponent man (om jeg skjønner riktig) monterer i luftveien ut fra ventilatoren. Den føler når det går mye luft forbi.
   #14
 76     Larvik     1

Det som er anbefalt er å kjøpe en hvilken som helst kjøkkenventilator som suger luft separat fra ventilasjonssystemet ditt. I denne monterer du en såkalt trykkvakt som gir beskjed til ventilasjonsanlegget ditt når ventilatoren går. Da vil ventilasjonsanlegget blåse inn mer luft enn det suger ut for å kompensere for trykkfallet.

En trykkvakt er altså en komponent man (om jeg skjønner riktig) monterer i luftveien ut fra ventilatoren. Den føler når det går mye luft forbi.


Det var nyttig info, takk skal du ha!  Smile
   #15
 142     Oslo     0

Det som er anbefalt er å kjøpe en hvilken som helst kjøkkenventilator som suger luft separat fra ventilasjonssystemet ditt. I denne monterer du en såkalt trykkvakt som gir beskjed til ventilasjonsanlegget ditt når ventilatoren går. Da vil ventilasjonsanlegget blåse inn mer luft enn det suger ut for å kompensere for trykkfallet.

En trykkvakt er altså en komponent man (om jeg skjønner riktig) monterer i luftveien ut fra ventilatoren. Den føler når det går mye luft forbi.


Tusen takk for svar, men tenkte å ha separat tilluft til kjøkken ventilator (på lik linje med den du har til vedovnen). Planen er derfor å hente luft utenifra, via en ventil med et spjell som er knyttet til kjøkken ventilatoren. Tilluften føres til en åpning i nærheten av komfyrtoppen. Ønsker i utgangspunktet ikke å "tulle" med ventilasjonsanlegget.
Er dette en mulig løsnin, og er det noen som har erfaring med en slik løsning?
   #16
 303     Sandnes     0
For en vedovn anbefaler Villavent minst 2stk 16x16 veggventiler hvis man ikke har tilluft. Det du må tenke på er at tilluften skal tilsvare det kjøkkenventilatoren suger ut. Åpne et vindu er også mulig. Du kan vel finne mange varianter på dette.

Det er vel ikke akkurat noe som blir ødelagt om dere kjører kjøkkenventilatoren uten å ha mer tilluft over kortere tidsrom. Det værste som kan skje er vel at dere kan suge røyk ut av en vedovn/peis pga undertrykk i leiligheten.

PS! Ventilasjonsanlegg er designet for å ha en slik trykkvakt så man "tuller" ikke med ventilasjonsanlegget.
   #17
 113     Tromsø     0
BEAM sitt kan man kjøre opp tilluften med fjernkontrollen slik at det ikke blir undertrykk når man kjører kjøkkenventilatoren. Funker vist ikke med trykkvakt på disse Beam Heru Agregatene.

   #18
 303     Sandnes     0
Man kan jo selvfølgelig gjøre dette i kontrollpanelet til Villavent også. Men det kan jo bli noe tungvint i lengden.
   #19
 3,387     0
Kjøkkenvifta bør absolutt ha eget rørsystem uavhengig av ventilasjonsanlegget.

Vedovnen bør absolutt ha egen tilluft ellers blir det bare tull.

Trykkvakt på balansert ventilasjon er egentlig humbug. Det fungerer for så små volum at en ikke har behov for det, men ved max guff på kjøkkenavtrekket fungerer det fryktelig dårlig.

Et balanser ventilasjonsanlegg bytter ut halve luftmengden i boligen pr time. Typisk en bolig på 150 kvm så er det 350 kbm luft og ventilasjonsanlegget har kapasitet på 175 kbm/t. Når du aktiverer trykkvakta øker innlufta som regel rundt 20-30 % eller rundt 50 kbm/t.

Et kjøkkenavtrekk som trekker 50 kbm/t finnes ikke bortsett fra de til 200 kr. Normalt er 350 til 400 kbm opp til 600 til 800 kbm/t.

Det betyr at setter du kjøkkenavtrekket på max så suges det undertrykk iboligen i løpet av noen få minutter. Det anbefales at kjøkkenavtrekket skal stå på 10-15 minutter før kraftig damp for at de rette luftsirkulasjonene skal komme i gang. Det vil si at en for lengst har så mye undertrykk at effekten på kjøkkenavtrekket er sterkt redusert. Det er ingen av leverandørene som har noen brukbar løsning på dette problemet. Jeg har vært i kontakt med alle sammen og det ender alltid opp med at de innrømmer at i virkeligheten så er det et stort problem.

Så sier de at en kan sette opp et vindu eller ei dør for å få inn luft. Det mener jeg er en latterlig løsning.

Det en kan gjøre er å montere en dobbel isolert ventil som er elektrisk styrt. Det må være to ventiler for å unngå nedising. Disse kobles til bryteren på avtrekket sin max/medium og monteres bak kjøleskapet. Kjøleskapet har godt av litt kald luft av og til og den kalde luften som kommer inn varmes opp og en unngår kald trekk fra åpen vindu/dør.

En unngår også at det trekkes røyk inn fra vedovnen.

Hvis noen har et bedre forslag til løsning som fungerer mottas det med stoor takk.
   #20
 234     0
Vi fikk nylig beskjed fra vår husleverandør at det var komt noe nytt balansert ventilasjons anlegg som kunne kobles sammen med avtrekk fra kjøkken viften uten at en skulle få noe problem med tilgriset varmeveksler osv. Noen som har hørt om dette? Er meget skeptisk til dette.