#21
 24,032     Akershus     0
Trolig slik at kjøkkenrøret kommer inn etter varmeveksler, men før avtrekksvifta.

Mao, du bør rengjøre vifta med noen års mellomrom.
Signatur

   #22
 4     0
Trykkvakt på balansert ventilasjon er egentlig humbug. Det fungerer for så små volum at en ikke har behov for det, men ved max guff på kjøkkenavtrekket fungerer det fryktelig dårlig.

Et balanser ventilasjonsanlegg bytter ut halve luftmengden i boligen pr time. Typisk en bolig på 150 kvm så er det 350 kbm luft og ventilasjonsanlegget har kapasitet på 175 kbm/t. Når du aktiverer trykkvakta øker innlufta som regel rundt 20-30 % eller rundt 50 kbm/t.

Et kjøkkenavtrekk som trekker 50 kbm/t finnes ikke bortsett fra de til 200 kr. Normalt er 350 til 400 kbm opp til 600 til 800 kbm/t.

Det betyr at setter du kjøkkenavtrekket på max så suges det undertrykk iboligen i løpet av noen få minutter. Det anbefales at kjøkkenavtrekket skal stå på 10-15 minutter før kraftig damp for at de rette luftsirkulasjonene skal komme i gang. Det vil si at en for lengst har så mye undertrykk at effekten på kjøkkenavtrekket er sterkt redusert. Det er ingen av leverandørene som har noen brukbar løsning på dette problemet. Jeg har vært i kontakt med alle sammen og det ender alltid opp med at de innrømmer at i virkeligheten så er det et stort problem.

Så sier de at en kan sette opp et vindu eller ei dør for å få inn luft. Det mener jeg er en latterlig løsning.

Det en kan gjøre er å montere en dobbel isolert ventil som er elektrisk styrt. Det må være to ventiler for å unngå nedising. Disse kobles til bryteren på avtrekket sin max/medium og monteres bak kjøleskapet. Kjøleskapet har godt av litt kald luft av og til og den kalde luften som kommer inn varmes opp og en unngår kald trekk fra åpen vindu/dør.

En unngår også at det trekkes røyk inn fra vedovnen.

Hvis noen har et bedre forslag til løsning som fungerer mottas det med stoor takk.


Gammel tråd, siste post er snart 3 år gammel, så jeg tar denne opp igjen i håp om at det har dukket opp en løsning på problemet eller evt få andres innspill på dette.

Vi holder på å bygge nytt hus og står midt oppe i samme problemstilling. Moderne hus med åpen løsning, delvis høy takhøyde og stort volum på kombinert kjøkken/stue/spisestue. Vi skal ha balansert ventilasjon med Nibe F750.

Har noen funnet en bedre løsning på problemet enn det Aasg skisserer, med dobbel isolert ventil med elstyring?  Vi har stort romvolum og trenger en kjøkkenventilator som monner litt for å ta unna stekeos, og jeg har ikke lyst til å bruke masse penger på en kraftig ekstern motor som jeg ikke får maks effekt ut av pga undertrykk.

Importør av kjøkkenventilator mener at den nyeste generasjonen av kullfilter - som visstnok kom i høst - er så effektiv at disse i praksis er like gode på stekeos som vanlig utkast, og anbefaler den løsningen. Kullfilter løser problemet mtp ventilasjon, men jeg klarer ikke helt å tro at det er like bra i praksis.

Vi har kun erfaring med å bo i gamle og trekkfulle hus, så dette er en helt ny problemstilling for oss.

Alle innspill og evt nye forslag til løsninger er veldig velkomne.
   #23
 24,032     Akershus     0
Hvorfor to ventiler og isolering? Har sett mange veggventiler, alle med en enkel klaff i støpjern, aluminium/silumin eller plast. Dobbel og isolering er sikkert en fordel, men er det nødvendig?

En kan også bruke en manuell ventil.
Signatur
   #24
 21     0
Det går muligens an å styre tilluftsviften/avtrekksviften for ventilasjonssystemet sammen med avtrekksvifte for kjøkkenventilator. Det vil fungere slik at tilluftsviften går på et høyere turtall og fraluftsviften i ventilasjonssystemet går på et lavere turtall når kjøkkenavtrekket er i bruk for å kompensere for undertrykket.
Men om dette er mulig med ditt system eller hva dette vil koste aner jeg ikke.
Undersøk med Nibe og en automatikk/ventilasjons installatør.
Signatur
   #25
 9     Trondheim     0
løfter denne tråden opp igjen. Vi sliter med samme problem nå ifm en SKY ventilator fra røroshetta. Denne suger vel 970 m3/t tror jeg så det vil si vi trenger myyyyyye luft inn. MEN jeg ønsker ikke kaldras fra en eller annen ventilator i huset...

Noen som har komt opp med en løsning?
   #26
 807     Oslo     0
Som nevnt i denne posten så må du inn med et ganske heftig isolert system for å klare å erstatte den faktiske luftmengden en middels til stor ventilator suger ut. Langt over det en stakkars trykkvakt klarer å kompensere for. Ekstrakostnaden på investeringen i forhold til å bare åpne et vindu er ganske stor.

I proffmarkedet er det vanlig å en egen løsning for tilluft i selve ventilatoren. Samme prinsipp som for moderne peiser. Men jeg har ikke sett noen ferdige løsninger for dette på forbrukersiden. Du kan google "make up air", som er det engelske uttrykket for dette, for mer info. Her er et par eksempler på plassbygde alternativer på dette:

https://www.youtube.com/watch?v=Gyph72_y8wQ
https://www.youtube.com/watch?v=RJ-WF7gaiXA
Signatur