#201
 1,519     Oslo     0

Nå er det rentemøte i Norges Bank om et par uker. Har du mot til å komme med en kunnskapsbasert prognose over hva som vil skje eller skal vi bare overlate det til krystallkula mi?


Jeg tror ikke de endrer renten, men de har jo overrasket før. Jeg følger ikke Norges Bank så veldig nøye, så veldig kunnskapsbasert er ikke min prognose. Olsen signaliserte vel i årstalen sin at de ikke så for seg noen ytterlige lettelser i overskuelig fremtid, men de har jo overrasket markedet og analytikere tidligere. Den åpenbare jokeren er selvsagt kronerkursen, men det spørst hvor mye det hjelper på den å kutte med en kvarting eller mer.

Det er ikke priset inne noen renteendring i markedet så vidt jeg vet (er en stund siden jeg så på FRA-kontraktene i Norge), men markedet kan selvsagt også ta feil.

At Norges Bank "driter i" boligpriser er  vel for øvrig å ta vel sterkt i, de har sagt (helt korrekt i mine øyne) at det ikke er deres oppgave å stagge boligprisveksten, men de er selvsagt bekymret for en for kraftig prisstigning og ubalanser i økonomien, noe som på sikt kan få store konsekvenser for produksjon og sysselsetting - to faktorer som Norges Bank på ingen måte driter i.

Tom
  (trådstarter)
   #202
 1,545     Sørlandet     0
Bekymret for kraftig prisstigning og ubalanse i økonomien? Siituasjonen er den motsatte og en sentralbank som styrer etter et inflasjonsmål på 2,5% sliter når inflasjonen er under 1%. Prisstigning er noe sentralbanksjefen ønsker seg. Så ønsker han seg en svakere krone. Ved å sette ned renta, oppnår han begge deler.  Samtidig får industrien lavere rente og eksportindustrien bedre konkurransevilkår.

Og produksjon og sysselsetting? Begge er på topp. Ikke mye ubalanse å spore selv om boligprisene er høye. Og boligprisene? Det er jo ikke boligprisene som er høye, det er tomteprisene som er høye.  Trekker man fra de økte kostnadene til TEK10, er det fremdeles rimelig å bygge en bolig på alle de kjekke stedene der folk ikke har veldig lyst til å bo.


Styringsrenta blir nok satt ned. Vår styringsrente er for høy sammenlignet med våre viktigste handelspartnere. Pengemarkedsrenta vil da synke nesten tilsvarende mye som styringsrenta settes ned. Og pengemengden som finnes uti der er nå så stor at det blir vanskelig å plassere penger trygt og sikkert. Norske banker fremstår som supersolide og vil motta stadig større innskudd  og få stadig rimeligere innlån. Fundingkostnadene vil synke og vi vil ha grisebillige boliglån i lang, laaaaang tid.

Og midt opp i det hele vil politikerne bruke mer penger enn planlagt på veier og infrastruktur. Mer penger enn planlagt på helsevesen også. Og fremdeles vil sentralbanksjefen vår slite med å nå inflasjonsmålet sitt.


Så konklusjonen er : Løp og kjøp!  Renta vil være lav og den vil holde seg lav lenge. Samtidig vil lønnsveksten være god og sysselsettingen høy. Taperne blir de som sitter på gjerdet og setter penga sine i banken i påvente av fallende boligpriser. Det vil ikke skje.  Vi har ikke en boligboble, vi har en boligbombe som snart vil eksplodere da det bygges alt for få boliger i forhold til det behovet som finnes.  Og kommunenes planavdelinger? Ja det er jo en enda større katastrofe. Det reguleres jo alt for få nye områder til boligbygging. Vel, da blir det et enormt press på de tomtene som finnes og det resulterer i at folk kjøper gamle hus, river de og bygger nytt på en tomt som er både stor og sentral. Det blir det ikke flere boliger av.

Det bygges for lite og selv om det er rimelig å bygge, blir sluttregningen ofte for dyr likevel. Når store utbyggere sier at nå er det nok, burde det ringe noen bjeller...
http://www.hegnar.no/eiendom/article681033.ece

Igjen: Renta vil holde seg lav, innlånene vil ikke bli dyrere, men bli billigere og billigere  og de norske bankene vil tjene mer penger enn noensinne. F.eks har DNB's aksjekurs steget fra 58 kroner til 72 kroner siden nyttår. 24 % verdistigning siden nyttår er jo fenomenalt bra og sier noe om hva markedet tror om den fremtidige inntjeningen til DNB.
Siste redigering: Sunday, March 4, 2012 12:59:44 PM av Tom
Signatur
   #203
 1,519     Oslo     0
Da kuttet Norges Bank med en kvarting - til de flestes overraskelse. Så får vi se hva bankene gjør med boliglånsrentene etter hvert - om noe. En rentehevning fra Norges Bank ser ut til å være et godt stykke unna - de har jo sagt i en evighet at styringsrenten på sikt skal opp. Lite som tyder på det når de kutter enda en gang.

Får høre hva de sier - regner med det er kronekursen som er grunnen. Inflasjonen i Norge har vært langt unna målet lenge, så de bryr de seg neppe så mye om.

Personlig skjønner jeg ikke at de gjør dette - Norge går stort sett så det suser, og sist gang kronen var i nærheten av disse nivåene var rentedifferensialet mot EUR og USD enormt.

1-0 til Tom;)
   #204
 1,421     Bærum     0
Er det da sannsynlig at også fastrentene eventuelt skal enda videre ned?
Signatur
   #205
 1,519     Oslo     0

Er det da sannsynlig at også fastrentene eventuelt skal enda videre ned?

Umiddelbart har det ikke skjedd mye med de lange norske swapretnene, de er stort sett uendret på dagen (men det skal sies at de var en del opp før Norges Bank kuttet). 5 og 10-års renteswappene ligger ganske nøyaktig der de lå i går. De helt korte swaprentene har fallt en del - 2-års-renten er ned ca 0.08 prosentpoeng.

Så slik verden ser ut akkurat nå er det ikke særlig mye som tilsier at det skal være noen endring i fastrenente, i alle fall ikke basert på hva Norges Bank gjorde i dag.

Vi får se hva fremtiden bringer.
Tom
  (trådstarter)
   #206
 1,545     Sørlandet     0
Sentralbanken gjorde mer enn å senke renta i dag. De senket også den såkalte rentebanen og de senket den mye. Mye mer enn spådd på forhånd. I praksis betyr det at Norges Bank tror at renta vil være lav lenge. Imidlertid er problemet til Norges Bank det samme som for alle andre: Ingen vet hva fremtiden bringer.

Lederen for Norsk Industri er selvsagt fornøyd. Det er kronekursen som opptar ham og hans medlemsbedrifter. Fornøyd er også alle med store lån.

Mindre fornøyde er de 11 av 13 sjefsøkonomer som tippet at renta ville forbli den samme. Noen mener at sentralbanksjefen spiller et høyt spill og at kronen uansett vil fortsette å styrke seg. Noen er kanskje litt såre siden de flagget det så innmari sterkt at sentralbanksjefen ikke kom til å tørre å gjøre en dritt med renta. Vel, litt såra og vonbråten blir man kanskje når man som sjefsøkonom går høyt ut for så å tryne skikkelig.

Andre mener at nå stiger boligprisene enda mer og de kan ha rett. Det er sentralbanksjefen enig i. Fordelen med å sette ned renta er imidlertid større enn ulempene slik Norges bank ser det. Inflasjonen vil øke. En god ting, men fortsatt vil sentralbanksjefen slite med å komme opp i 2%.  2,5%, som er inflasjonsmålet, har ingen tro på i nær fremtid. Imidlertid fører rentesenkingen til at politikerne nå må stramme inn på pengebruken og opptre "ansvarlig". Sånn sett holder sentralbanksjefen politikerne i øra, men det er nok ikke til mye hjelp uansett.

En ting som kan påvirke boligprisene er at regjering og kommuner gjør et felles løft slik at planavdelinger landet rundt kan få lagt ut flere nye boligområder. Tomtemangelen er prekær i sentrale strøk og fører til høyere priser enn nødvendig. En dugnad på området vil kunne holde boligprisene i sjakk, ja kanskje få de til å flate helt ut. Ned går de nok neppe. Andre mener at løsningen er å bygge høyere hus med flere leiligheter.  ;)

Det siste spørsmålet er om bankene vil senke boliglånsrenta til sine kunder som følge av dette. Vel, for min del har jeg uansett fastrente til 3,35%, men for dem som har flytende rente er jo dette viktig å få svar på.


Kommer folk til å låne mer nå når de vet at boliglånsrenta vil holde seg lav lenge? Vil boligprisene stige ytterligere? Tja.. jeg tror boligprisene vil stabilisere seg og ikke stige mer enn lønnsveksten tilsier. Jeg tror også at folk ser at lån skal betales tilbake. De som låner mer, reduserer kanskje forbruket på andre områder og prioriterer nedbetaling? Jeg er blant dem.
Signatur
   #207
 1,519     Oslo     0


Det siste spørsmålet er om bankene vil senke boliglånsrenta til sine kunder som følge av dette. Vel, for min del har jeg uansett fastrente til 3,35%, men for dem som har flytende rente er jo dette viktig å få svar på.


Jepp. Det som skjer nå er at Nordea venter på DNB, DNB venter på Nordea og alle andre venter på DNB og Nordea.

Finansdirektøren i DNB tror ikke rentene skal ned, men denne kommenataren kom før Norges Bank kuttet.

3M NIBOR ligger an til å være i underkant av 20 basispunkter lavere i morgen enn hva den var i dag (NIBOR settes klokken 12, altså var dagens NIBOR satt før rentemøtet).

Men som du sier, rentebanen ble senket kraftig. Så det blir neppe de store bevegelsene på boliglånsrentene i noen retning i nærmeste fremtid med mindre noe overraskende skulle skje. Finansieringskostnadene på boligkredittobligasjoner har kommet noe med målt som spread over NIBOR/EURIBOR, men de er fortsatt høyere enn hva snittkostnaden i boligkredittselskapene er, følgelig er snittfundingkostnadene målt som margin over NIBOR fortsatt økende, bare ikke like raskt som for et par måneder siden.

For øvrig synest jeg personlig det er greit at Norges Bank sier ganske klart ifra at det ikke er deres ansvar å regulere boligprisveksten i Norge - poltikere har flust med virkelmidler de kan bruke om de virkelig ønsker det, med siden nordmenn flest er boligeiere og har boliglån så er neppe det noen politisk vinnersak, og tidligere erfaringer tilsier at de ikke kommer til å gjøre noe, og det kommer til å ta lang tid om de faktisk har tenkt å prøve å gjøre noe.

Jeg er enig i at det er et farlig spill de spiller. Lav rente er ingen garanti mot sterk valuta - sveitiske franc styrket seg voldsomt for en tid siden, dette til tross for at Svetis har de laveste rentene i den vestlige verden. Sveitsiske renter er i praksis negative, francen svekket seg først når sentralbaken sa at de skulle holde kursen mot EUR over 1.20 for enhver pris, på det sterkeste kostet det under en sveitserfranc å kjøpe en Euro.

   #208
 611     Øvre Eiker     0
Myndighetene har jo flere tilgjengelige virkemidler som vil bremse boligprisveksten uten å gjøre dem upopulære; legge ut flere tomter, forenkle byggesaksbehandling, lempe på kravene til nye boliger, tillate høyere utnyttelsesgrad på tomter, samt tillate at det bygges høyere i pressområder. Hvis andre hindre fjernes kan lav rente på sikt føre til lavere boligpriser fordi flere får anledning til å bygge.
Tom
  (trådstarter)
   #209
 1,545     Sørlandet     0
Enig, men å ha virkemidlene tilgjengelig og å benytte seg av dem er to forskjellige ting.

Legge ut flere tomter:  
Ansvarlig er planavdelingen i kommunen. De mangler ressurser og får heller ikke ekstra øremerkede midler av staten.

Forenkle byggesaksbehandling:
Staten gjør det motsatte og de gjør det så rigid at byggesaksavdelingen ikke har en sjanse til å holde hodet over vannet. Plan-og bygningsloven er langt fra klar nok og Fylkesmannens saksbehandlere har ingen ensartet praksis i ankebehandlingen.

Lempe på kravene til nye boliger:
Man kan jo drømme om det, men kravene har blitt hinsides og detaljreguleringen kjenner ingen grenser. Hvordan havnet vi i en situasjon der 1% av landets befolkning med rullestol skal ha gjennomslag for at alle leiligheter og hus skal ha såkalt "universell utforming".  Eller er leiligheten det nye distribuerte sykehjemmet? TEK10? Skal man le eller grine? Halvmetertykke vegger i en enebolig tar like mye areal som en hybel. Da dropper man hybelen. Hvor lang tid tar det å spare inn 20 cm ekstra glava? Like lang tid som det tar å oppdage kondesproblemet i en 50 cm glavavegg?

Utnyttelsesgrad:
Der er det gjort litt. Jeg har utnyttelsesgrad 0,15 og fikk disp til 0,18  ;)

Bygges høyere. Tja..... vi får vel se.


I dag leste jeg at alle utleieleiligheter i de største byene skal gjennomgås med tanke på lovlighet. I praksis stryker halvparten fordi de ikke har ekstra parkeringsplass, bod ute, bod inne, nok vindusflate osv. Hva gjør det med leieprisene hvis halvparten av studentboligene i en storby plutselig får utleieforbud? Venstre mente man burde fire litt på ekstreme krav, men hvem bryr seg om et parti som vaker i sperregrensen?

Å ha en mulighet til forenkling og reduserte krav er ikke det samme som at man vil benytte seg av det. Da blir det bare dyrere og dyrere og vi skylder alt på den lave renta for at det blir slik. Hallo? Er det noen hjemme?


Vær trygg på en ting: Boligprisene vil holde seg høye og det finnes ikke et fnugg av tvil om saken. Om lånerenta synker med et par tidels prosent, spiller det nada rolle i den store sammenhengen. Poenget er at man både må klare å se hva som forårsaker problemet og også klare å løse problemet når man har funnet rotårsaken til elendigheten.

I 2010 ble vi 63.000 nye innbyggere i Norge. Europarekord basert på folketall.
I 2011 ble vi 64.000 nye innbyggere i Norge. Ny europarekord.
I 2012 ble vi..... samtidig som boligbyggingen var på et nytt lavmål?

Psst. Er det en godt bevart hemmelighet at samtlige av disse nye innbyggerne trengte et sted å bo? Politikerne vet det åpenbart ikke.
Signatur
   #210
 1,519     Oslo     0
Ja, politikiere har med all mulig tydlighet demonstrert at de ikke har umiddelbare planer om å legge til rette for økt boligbygging eller større tilgang på enheter for utleie. Jeg tror heller ikke litt endring på renta har noe å si, de er allerede svært lave og så lenge banker regner på en eller annen rente man skal tåle uansett er det begrenset hvor mye mer man får låne okke som.

Lave renter har imdilertid svært mye å si for annet forbruk, siden lave lånerenter gir mye penger som kan brukes på andre ting rimelig umiddelbart. Det er forskjell på et terminbeløp på 15000 kroner og 25000 kroner for en familie. Etter skatt utgjør det 6-7000 kroner i måneden. I fjor vinter slo de høye strømregningene rimelig brutalt inn i forbruket til Ola og Kari Nordmann.

De er i gang med mer reell formuebeskatning av boligformuen, jeg regner med den aktiviteten vil tilta i årene fremover.