8,336
11
0
Spørsmål om odelsrett
301
Vestfold
0
Fruen er fra gård, men har en eldre bror som har lyst til å flytte hjem om et år eller to.
svigerfar ser da for seg å selge gården til sønn for en fordelaktig sum (1-2mill)
Det jeg lurer på: er det slik at min svoger må kjøpe ut lillesøstra si når han overtar, når han evt skal selge eller aldri?
svigerfar ser da for seg å selge gården til sønn for en fordelaktig sum (1-2mill)
Det jeg lurer på: er det slik at min svoger må kjøpe ut lillesøstra si når han overtar, når han evt skal selge eller aldri?
Ja men da til lignende sumn som han må kjøpe gården for ( 1 mill ) Ofte er det eindomer eller lignende som kan gis bort i stede ( store gårder har mye land )
Han kan ikke selge før de andre på listen har fått sin sjangse til å overta gården ( da din fru ).
Blir det bestemt å selge gården så deles summen likt mellom alle. ( Han får ikke 29 mill og de andre bare 1 mill )
Er hvertfall slikt jeg har oppfattet dette. Er slik med nabogården her nå
Prisen er markedspris - 25% åsetesfradrag (salgssummen er da skattefri for selger hvis eiendommen er eid i mer enn ti år)
Da kjøpes den for odelstakst - åsett avgift.
Viss han i fremtiden måtte ønske å selge den så er lillesøstra først i køen til å kjøpe den til odelstakst.
Så hvis din svoger kjøper eiendommen av sine foreldre til markedspris, så er det ikke en del av arveoppgjør, men et salg. Arv fra dine svigerforeldre til din kone faller først i det de har falt fra. Og hvis gården er solgt til markedspris vil ikke den være en del i et arveoppgjør.
Hvis din svoger bestemmer seg for å selge eiendommen innen en viss tidsperiode etter han har overtatt den, vil din kone kunne ha forkjøpsrett til eiendommen. Dette er regulert av odelsloven.
Verdisettingen skjer ihht odelsloven §49 & 50
Det er veldig vanlig at kjøpssummen blir redusert ved at foreldrene gir (avstår) deler av kjøpssummen som forskudd på arv, men da skal dette også gies til øvrige arvinger.
Dette med at øvrige søsken må "kjøpes ut" er en missforståelse av denne praksisen.
Åsetefrådrag som er nevnt lenger oppe kan gis når en åsetesberettiget arving overtar eiendommen på dødsboskiftet.
Litt info:
https://www.slf.dep.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/odel
betyr dette da at hvis svigerfar selger gården som eksempelvis er verdt 2.000.000 (odelstakst??) for 1.200.000 til min svoger, at han da også må gi dattera si 800.000 av kjøpesummen, og da blir sittende igjen med 400.000??
800000kr i rabatt på gården kan vel også gis din svoger som gave, slik at din kone ikke har krav på noenting av dette. Hvis det gis som forskudd på arv, trenger ikke din svigerfar gi din kone noenting før det passer han. Det er ikke slik at arvinger har krav på noen ting før arvelater er død.
Dessuten kan han gjøre disposisjoner over sin formue så lenge man er i live, slik at det ikke trenger være noe igjen til arvingene når arvelater dør.
Arv er ikke noe man nødvendigvis har krav på...
Du må registrere deg som selvnæringsdrivende, og jobbe 100% vedsiden av gården. (hvis du ikke driver veldig stort da).
Så lenge begge foreldrene lever så kan de vel i teorien gjøre hva de vil med pengene, men sitter den ene igjen i uskiftet bo så har arvingene krav på farsarven.
Uansett må den som kjøper eiendommen betale odelstakst - åsettavgift for å komme klar av skattefuten. Hva han som får pengene gjør med de blir en annen sak
Nå skal det vel sies at for familie fredens skyld så er det ikke så lurt å gi det ene barnet 800 000 i gave og ingenting til den andre. Men det blir jo en vurdering. Tror ikke det er vanlig for å si det slik.