#11
 21,481     Enebolig     0
Risikovurdering gjøres kontinuerlig i hodet. 5 sikre har det i programmet, men etter min mening er den meningsløs.

  (trådstarter)
   #12
 18     0

Litt merkelig å bruke forumet til å drive kompetanseoppbygging for en kommersiell aktivitet. Hvis man er så blank bør man vurdere hensiktsmessigheten i å prøve å tjene penger på området.


NetBusiness prosjektet ble startet  2009 av prosjektleder som har 3 års erfaring fra Telenor Networks (installasjon av telefoni/ADSL) og tre års erfarng fra installasjon av 800.000 AMR målere (smarte el-målere basert på PLC og GPRS) i Sverige.

Prosjektet har erfaringen, men spørsmålet er nå:
Det finnes en stemplings-app, der man kan stemple på en aktivitet, se på verneblad dersom aktivteten innvolverer kjemikalier (dersom kjemikaliet innvolverer helserisiko vil også eksponeringstid beregnes) og se på aktivitesbeskrivelse med en rekke detaljer. Dersom aktiviteten involverer EL-installasjon bør skal utførende alltid gjennomføre en risikovurdering før arbeidet starter?
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 18     0

Det ligger ganske klare føringer på hvilke risikovurderinger og kontroller som skal utføres på installasjonsoppdrag.
Sjekk 5 sikre og start i den enden. 5 sikre er bransjestandarden som er utarbeidet av DSB og Nelfo, muligens også NK64.
Det er selvsagt mulig å ha forskjellige sjekklister på forskjellige typer oppdrag, men risiko skal alltid vurderes.

OT: Hva er den store forskjellen på løsningen deres og Handyman som er veletablert i bransjen?


I juli-leveransen kommer NetBusiness sin egen versjon av kursfortegnelse, risikovurdering og sluttrapport, men når NELFO godkjenner, vil NetBusiness produsere alle av de 5 sikre.

Forskjellen mellom Handyman og NetBusiness er prisen.
NetBusiness en-bruker er gratis, og da har du tilgang til alle apper og internett-innlogging. Alle brukere i tilegg koster kr 49,- per måned. Som du beskriver over er Handyman veletablert, men NetBusiness er laget basert på innspill fra brukere, og tiden fra 29-juli-leveransen til slutten av august vil være beta-test-periode.
På grunn av lav pris vil support være redusert, og begrenset til e-post.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 18     0

Risikovurdering gjøres kontinuerlig i hodet. 5 sikre har det i programmet, men etter min mening er den meningsløs.


Det er nettopp dette jeg er ute etter:
Risikovurderdering i henhold til de 5 sikre er svært omfattende. Bør man heller spørre utførende om det er utført risikovurdering? Man kan si at det er lov å tenke selv, men å få en lite påminnelse hadde kanskje vært en god ide?
Signatur
   #15
 21,481     Enebolig     0
For min del er det idioti, intet annet enn en byråkratisk suksesshistorie. Om en prosjektleder og montør utfører en risikovurdering på "papir" er helt meningsløst. Det blir helgardering hele veien, en vane, og man raser gjennom for å bli ferdig med det. De fleste gjør det når jobben er ferdig. Risikovurdering gjøres i hodet, ikke på papir.

Dette er min mening, men må si at jeg ikke kjenner noen som er uenige.
  (trådstarter)
   #17
 18     0
Dokumentasjon for dokumentasjonen skyld har kun en verdi for den som ønsker å være uten skyld dersom noe skulle oppstå.

Når man gjør en risikovurdering i hodet gjør man følgende vurdering:
Jobben har:
1. Ingen risiko
2. Ingen risiko så lenge gjeldende rutiner følges (gjelder for erfarne utførere)
3. Har risiko

Jeg mener at dersom 1 og 2, er det ikke behov for risikovurdering. Det er kun 3.

Det man gjør hver dag er man ekspert på (punkt 2). Det man ikke gjør hver dag er man ikke ekspert på. Derfor er punkt 3 de jobber som utførende ikke utfører hver dag.

Jeg mener også at for uerfarne utførere gjelder kun punkt 1 og 3. Enten har jobben risiko eller har den ikke. De har ikke nok erfaring til å ha rutiner i "fingrene".
Signatur

   #18
 21,481     Enebolig     0
Men hva vil du frem til? En risikovurdering på papir har ingen verdi. Fraskrive seg ansvar...joda, det tviler jeg ikke på når det gjelder Norges byråkratihelvete.

Men det gir ingen mening. 5 sikre spør meg om jeg har tenkt igjennom jobben. Ja, selvfølgelig har jeg det. Og selvfølgelig gjør jeg det mens jeg holder på. Ren idioti.
  (trådstarter)
   #19
 18     0
Beklager. Det jeg vil komme frem til er om det hadde vært bra å tvinge utfører til å tenke igjenom sikkerheten, bekrefte dette ved å ved å velge en av de tre valgene nevnt over.

Dersom prosjektleder har identifisert dette som at det er risiko kan prosjektleder lage en forenklet sjekkliste for den bestemte oppgaven. Sjekklisten vil være unik for den oppgaven, og det er prosjektleder som lager sjekklisten.

Sjekklisten er ment å redde liv og unngå skader, men dersom det er er heft, kan det like gjerne droppes. Vil en sjekkliste laget av leder for den bestemte oppgaven bli brukt, eller blir det bare heft?
Signatur
   #20
 241     0
Jeg er ikke elektriker men synes som Torango det er interessant at dette forumet anvendes for å utvikle kommersiell butikk, jeg trodde dette handlet om å bygge bolig.

For at NetBusiness skal være i stand til å lage systemet dere ønsker så er det vel å anbefale 10 studiepoeng her http://www.uib.no/kurs/PTEK251-F-V.2013 som en start, for så å sette seg inn i risikovurdering ved elektrisk installasjon kanskje også starte her:http://www.nelfo.no/viewpage.aspx?mid=435

Risikovurdering er forøvrig noe som utføres hele tiden selv om man bare skal gå over stuegolvet så vurderer man jo kontinuerlig om man skal ta neste skritt.

Når man har en fagutdannelse så er det inkludert i opplæringen hvilke vurderinger som skal gjøres og hvilke tiltak det medfører. Forøvrig så er det vel prosjekterende leder for de enkelte prosjektene som utfører risikoanalysen.

Håper det ikke tas ille opp!