76,942    143    1  

Hvordan fjerne radiatorer og oljefyr

 3,573     buskerud     0
Hei,

Hus 1973, 2 voksne/to barn,
Kort fortalt, har oljefyr som suger 400l olje per mnd om vinter til kun oppvarming....med stygge radiatorer, samnt dårlig og kosmetisk gyselig rørlegger  arbeide. ;D

Vurderer p kaste det ut og bytte til panelovener og en luft luft varmepumpe, galskap?


detaljer.

Fyrkjelen er av en type høgfors maxi fra 1988 (satt inn da den fra 73 røk visstnok i 99)

Ny brenner og  2x6kw kolber satt inn i 2004-5
Kolbene funker kun til nød, de svir av 100-200kwh døgnet og klarer ikke varme den  kjelen mere enn til 55-60 grader selv med termostatene satt på 90 grader. Og holdt til ca 3 min dusj...    men funker heldigvis til å varme huset hvis brenner konker eller jeg går tom for olje, men det koster å bruke.

i 2006 setter jeg inn varmtvanns bereder for å slippe å bruke olje hele året , oso 200l nye typen for varmtvann og starter med nedprioritering av fyr anlegget.. 

Gikk fra ca 12000 kwh til elektroniske duppeditter, store plasma tvr (2) og 4 pc`r..

til ca 15000kwh med varmvannet fra bereder. 
bruker ca  1000 liter olje mindre i året ved å bytte til en moderne bereder. Halvering av utgift! 

Så tenker jeg videre.  Har åpen løsning i over etasjen, som fint kan varmes av en varmepumpe, type litt kraftig, toshiba ras 13 polar ol.   

Tester for øyeblikket to 1000w panelister med digitale termostater i underetasje rommene som trenger varme.  Hittil drar de ca 20kw i døgnet.  De varmer ca 70m2.

Dvs... nå bruker jeg ca 40-50kwh til generell el-tjafs, pluss ca 80-100kw  i olje (10-12 liter døgnet)   og kan ende opp på ca  30-50kwh ekstra for å fyre med strøm og varmepumpe, i teorien et pent regnestykke.   Dvs.. totalt 70-100kw døgnet i fyringssesongen kontra 120-150kw

Så er jo saken, jeg trenger ikke rive fyranlegget, men sånn jeg ser det er det en del penger å hente i å selge delene på finn.no, og få et langt penere hus. Men går jeg for strøm og luft/luft så testes det natruligvis en vinter før jeg plukker ned noe.


Sentral varme anlegget har nemlig mye åpne rørstrekk i halve huset og i kjellergang taket mellom etasjene ser ut som et nettverk av rør som hører hjemme på en oljeplatform.. fyrommet er rene kunsverket av rør nett...  Halvparten av radaitoerne henger  på half tolv med et feste, og de fleste er av en type man ikke kan sette termostat på.  Rør dimmen er også bare 10 og 11mm...  En del av huset har vært leid ut som hybel, noe som bærer preg av forfall.

Klart det beste hos meg ville vært kanksje  pellets, men trangt på fyrrom og selv om jeg tror kjelen kan konverteres,  vil  det gå rimelig mye pellets.... samnt må fortsatt se alle de stygge rørene...

Oljetanken er i glassfiber og er 35 år, aner ikke tilstand, men regner med at den holder en stund til. 

luft vann har jeg allerede fått vite ikke lønner seg hos meg.

Problemet er at velger jeg å gå for å beholde sentralvarmen, burde nok 40% byttes ut og det legger en feit kostnad som ikke frister. 

Rive ut, kaste og selge frister mere ;D




   #1
 217     Asker     0
Jeg ville beholdt det vannbårne anlegget og vurdert pellets. Jeg fikk ny påfylling av pellets sist tirsdag og betaler 40 øre per kWh. Har varmet hus og tappevann med pellets på 8. sesong og det funker bra. Radiatorer gir fin strålevarme som gir god komfortfølelse. Det er enkelt og raskt å regulere temperaturen.

Du kan lese om ny pelletsteknologi som får plass på ditt fyrrom i dagens artikkel i Borås Tidning (ble intervjuet i går):
http://www.bt.se/nyheter/naringsliv/

http://www.bt.se/nyheter/naringsliv/pelletsteknik-lockar-amerikaner(1189303).gm
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 3,573     buskerud     0
Takk for linkene, pellets er til vurdering, men frister ikke helt... strøm og varmepumpe blir ikke så mye dyrere, og ganske behaglig det og.. Ikke altfor imponert over radiatorene hos meg, men siden anlegget bærer preg av dårlig håndverk, så kan det være litt av grunnen..
men jeg har somsagt et rør problem og. Hadde ikke anlegget vært kosmetisk dårlig, med f.eks rør som kommer på skrå opp fra støp ol... 

Burde i utgangspunktet sett litt nøyere på det den gang jeg kjøpte huset, men da var oljeprisen lav...  og mesteparten av det som nå har "kommet" fram var i en del av huset som var utleid og kjeller.

Men nå har vi  slått sammen hele hust fordi vi trengte på sikt plassen, og ser nå at det er mye som er vanskellig å få fint uten store kostnader.  Ser på panelovner og varmepumpe som en enkel g rimelig måte å kutte kostnader og få et penere hus. 

Her er bilde av taket  kjeller gjennomgangen til underetasjen... dette er noe av det bedre, siden her er røra byttet ut, her er de svarte stålrøra som hang og dingla under kloakkluft røret,  bytta mot nytt kobber oppunder taket.   Dette er det siste jeg fikset for noen år siden,  før oljeprisen steg, og jeg tok over resten av huset og gikk dønn lei hele skiten..

skal få ordnet bilde av fyrommet imorra ...  klart man kan jo senke taket og pakke inn kobberør og el sånn halvulovlig, men kutter jeg kobberet, krever det ikke mye jobb å pakke inn det ene røret i ei kasse....

Det skal sies at huset mitt ligger  slika at stua mi er i sola hele dagen, så enkelte uker om sommeren hadde en varmepumpe for kjøling vært kjekt.. 

Gjør ingen forhastede beslutninger, derfor lufter jeg ideene mine her, tilfelle noen andre har hatt lignende problemer...
Skrote oljefyr og radiatorer? - rot.jpg - woodbear
   #3
 1,214     Norge     0
jeg hadde iallefall ikkje revet bort det vannbårne anlegget når det nå en gang er der!!
Signatur
   #4
 1,214     Norge     0
hvem har sagt til deg at luft/vann ikkje lønner seg??
Signatur
   #5
 159     Ottestad     1
Jeg hadde heller ikke fjernet det vannbårne anlegget! Hvor ofte feier du oljefyren din?
Signatur
   #6
 217     Asker     0
Er jo enig at denne rørdragning var omfattende og ikke helt pen. Kobber sammen med stålrør er heller ikke så bra, rent korrosjonsmessig. Maling av rør kan vel kanskje skjule de litt.

Likevel, jeg synes du bør vurdere å beholde det vannbårne anlegget. Det kan jo tenkes at en luft/luft varmepumpe kan gi varme det meste av året og at du kan installere en pelletbrenner i oljefyren som startes opp i kuldeperioder om vinteren.
Kjøres det på pellets, tar du både oppvarming og tappevannproduksjon.

Har din Högforskjel en modellbetegnelse 17 eller 17-30?
Jeg regner med at den kan brukes til pellets.
Signatur
   #7
 1,103     Oslo / Østfold     0
Ville heller ikke fjernet eksisterende sentralvarmeanlegg. Men så har jeg jo vokst opp i en rørfamilie og har en sønn som også er rørlegger. Begynner å bli noen år siden jeg bygget anlegg, men drifter et par større i flerfamilieboliger. Kunne ikke tenke meg å bytte til elektrisk. Både av hensyn til støvproblematikken og rensing av panelovener, brannsikring i forhold til gardiner og møbler og sist brannskader på unger og dyr. Joda, vet det finnes oljefylte ovner. Har det på hytta og fritidshuset. Men de koster fort 3000 - 4000 pr. stk med automatikk.
Ville heller ha byttet ut kjelen og beholdt distribusjonsnettet. Kjenner ikke til pellets, men drifter både olje og elektrokjele. Hva med en elektrokjele eller kanskje hente varme fra luft eller fjell.

   #9
 1,103     Oslo / Østfold     0
Hvis du har service en gang i året og ikke feier utover dette, har du lite å klage over.
Jeg kjører mine kjeler på Fyringsolje 1 (Villaolje) og feier hver annen måned. I tillegg har jeg brennerrens en tre-fire ganger i løpet av sesongen. Men så har jeg jo vokst opp med dette og liker å skru.
   #10
 159     Ottestad     0
Akeleie har helt rett. Feiing er viktig for god virkningsgrad. Soten som setter seg i fyren isolerer godt og gir dårlig virkningsgrad.
Signatur