Modellen (iallefall de nme diskuterer her med 5kW intervaller) er vel eit komprimiss mellom kva folk kan forstå og forhalda seg til og akspetera, samt ein incentiv til ein viss reduksjon av forbrukstoppene. Etter runden nede på Hvaler i 2015 (og høringsrundene) har NVE satt relativt klare begreningser på kva nettselskapa kan gjere. Det er mange modeller som hadde vore meir effektive, bl.a. dynamiske effektavgifter avhengig av om det faktisk er ein forbrukstopp, dette ville gitt delvis samme effekt som om nettselskapa kunne styre nokre større forbrukarar i privatbustader.
Nå er eg flau over politikerne på tinget. 17 desember beslutter dei å stoppe innføring av ein nettleigemodell som
1) Medfører kun for et lite mindretall aukte utgifter og da i størrelseorden maks 2-300 pr. måned (har tilgode å sjå eksempel på nokon som får høgare nettleige, har sett mange eksempler som får redusert). 2) Er hjemla i dagens forskrifter, så denne kunne vore innført for mange år sidan av kvart enkelt nettselskap.
Er det kun gjenvalg og stemmesanking dei har fokus på der inne?? Setja seg inn i saka har dei iallefall ikkje tid til.
Noe av årsaken er nok at den nye modellen er så vanskelig å forholde seg til at de fleste trolig vil bruke strøm omtrent som før og la det stå til. Dermed oppnår ikke nettselskapene nevneverdig. Å endre huset for å krype ned et trinn på effekttrappa kan fort bli urealistisk dyrt og kan fort bli veldig inngripende i komfort.
Effekten vert nok liten er eg og redd; men er den stor nok er jo målet oppnådd; redusert behov for å oppgradere nettet for forbrukstopper.
Men nok syting rundt omkring har tydligvis nådd fram til polikerene som overgår kvarandre i gje julegaver.
Eg vil spare kr. 1380 i året om eg klarer å halde meg under et effektrinn, noko som ikkje dekker særlege utvidingar med fancy automatikk nei. P.t. er eg alle månader over 5kW, men ingen over 10kW (noko som ikkje er enkelt med 35A 1 fas hovedskringer , men teoretisk kan det gå med 1,45 faktor på sikringene ...)
Levde selv i noen år med 35A 1-fas. Husker ikke hva jeg betalte for å få lagt inn 3*63A - det er mellom 25 og 30 år siden, så beløpet er kanskje ikke relevant i dag uansett - men det var ikke noe som gjorde noe stort innhogg i familiebudsjettet, akkurat! Det har kanskje å gjøre med at det lå trefase i gata, så det eneste som skulle til var å trekke en ny kabel fra koblingsboksen inn til huset. Ingen graving i gata. Kanskje jeg var heldigere enn fortjent - hvis det må legges ny kabel lange strekk for deg kan det nok bli en del dyrere enn det var for meg.
Jeg har aldri virkelig utnyttet noen vesentlig andel av tilgjengelig effekt, men det var deilig at det ble slutt med å krabbe opp på kryploftet gjennom takluke uten stige hver gang vi var uforsiktige med strømbruken. (Som småbarnsforeldre ble det en del uforsiktig energibruk ). Det alene gjorde titltaket verd pengene. Hvis det overhodet er økonomisk overkommelig for deg, vil jeg anbefale det!
Det hører med til historien at elektrikeren som gjorde omleggingen stusset da han koblet ned boksen med de gamle hovedsikringene: Alle papirene hans sa at huset hadde 25A inn, ikke 35A. Så her har nok forrige eier følt en begrensing på maks-forbruket, og tatt saken i sine egne hender ...
Merkelig å trekke forskriftsendringen nå. Mange nettselskaper kommer jo til å gjennomføre endringen likevel, siden det er vanskelig å få tannkrem tilbake i tuben, og de kan gjøre det innenfor den gamle forskriften.
Når det er sagt, så var det en dårlig ide å i utgangspunktet å innføre forskriftsendringen bare et halvt år etter at den ble vedtatt. Det ga nettselskapene dårlig tid til å implementere, og ikke minst informere kundene.
Noe av årsaken er nok at den nye modellen er så vanskelig å forholde seg til at de fleste trolig vil bruke strøm omtrent som før og la det stå til.
At folk vil gi blaffen, tror jeg nok stemmer.
Men det at "den nye modellen er så vanskelig å forholde seg til" messes jo som et mantra fra alle kanter, og da blir det en selvoppfyllende profeti. Det er ganske beslektet med at envhver skoleelev i dag "vet" at matematikk er så vanskelig at det kan de like gjerne blokkere for, først som sist.
At modellen skulle være så totalt umulig å forstå, er bare noe tull! Enhver som har kommet seg gjennom grunnskolen har mental kapasitet i overflod til å forstå modellen, så lenge det ikke står hundre mennesker rundt og tuter dem ørene fulle med at "Det er så vanskelig at du aldri vil forstå det".
Er det vanskelig å forstå at prisen på forsikringen går i trinn avengig av kjørelengde? Det fikser de fleste!
Er det vanskelig å forstå at prisen i bomringen er lavere når det ikke er rushtid? Det fikser de fleste.
Er det vanskelig å forstå at bensinpriser verken har med bompenger eller forsikring å gjøre? Det fikser de fleste.
Dengang jentungen (tror hun var i 8.klasse da) kom til pappa med matteboka for hjelp med ei hjemmelekse som hun ikke skjønte bæret av, tok det også meg ganske mye strev å klare å skjære gjennom en jungel av selvhøytidelig didaktikk og pedagogikk før jeg skjønte hva de spurte etter. Da jeg forklarte det på min måte, var reaksjonen: "Var det så enkelt, pappa? Jammen hvorfor sa de det ikke på den måten, da?"
De aller fleste nordmenn som får forklart de nye tariffene på en fornuftig måte vil ha reaksjonen: Er detså enkelt? Da er det jo ikke noe vanskelig, da!
Hovedsikringene har gått 1 gang på 25 år, så det fungerer bra her, til tross for 13A lading av elbil 10 timer i døgnet. Varmepumpe trekker 8A maks, vvb. 2,5A så det faste er vel 20A og skrusikringer klarer 50A i ein time.
Når det er sagt, så var det en dårlig ide å i utgangspunktet å innføre forskriftsendringen bare et halvt år etter at den ble vedtatt. Det ga nettselskapene dårlig tid til å implementere, og ikke minst informere kundene.
Tja ... Endringen betyr jo null og niks for alle de tekniske løsningene for kraftforsyningen. Den vedkommer jo kun regnskapskontoret. Den vesle programkode-stubben som skal til for å sette opp fakturaen for en kunde burde ikke fylle mer enn maksimum femti kodelinjer. Det burde man få til på et halvt år
Nå kom ikke vedtaket om ny tariffstruktur som julekvelden på kjerringa, heller. Det har vært klart i flere år at vi ville få en ny struktur, og det har vært klart hvilke nye elementer som kommer inn - det er bare de spesifikke trinnene og tidspunktene og grensene som har vært uklare. Hvis noen har sittet på gjerdet og sagt: Vi må vente til alle de spesifikke tallene er klare så vi kan skrive en rutine for akkurat de verdiene - det er meningsløst å skrive en generell rutine som bruker et verdisett vi kan spesifisere senere, når det kommer! ... ja da har de seg selv å takke. Detgår an å skrive en rutine som er så skreddersøm at du må starte helt på nytt om f.eks. nattetakst skal forlenges til klokka 08:00. Men var det opp til meg, ville programmereren som sto bak umiddelbart få sparken på grunn av komplett udugelighet.
Også når det gjelder å informere kundene fatter heller ikke jeg hvordan det var mulig å være så ekstremt treige med å komme på banen. De burde naturligvis for mye mer enn et halvt år siden ha beregnet konsekvensene av ulike alternativer. Men om de hadde sittet på gjerdet, og måtte skramle sammen et lite analyseprogram som viser hvor store inntektene ville bli med forrige (n) års forbruksmønster med ulike trinn og ulike tider for natterabatt: Til det trenger man bare et internt, upolert, islolert og begrenset lite program, uten krav om at det skulle være robust nok til å fungere godt også om ti år, som enhver rimelig kvalifisert programmerer kunne sette sammen på maksimum et par dagsverk. Det er overhodet ingen grunn til å klage over "dårlig tid" når du har et halvt år på deg til å finne ut hvor du skal legge trinnene / tidspunktene / prisene.
Noe av årsaken er nok at den nye modellen er så vanskelig å forholde seg til at de fleste trolig vil bruke strøm omtrent som før og la det stå til.
Men det at "den nye modellen er så vanskelig å forholde seg til" messes jo som et mantra fra alle kanter, og da blir det en selvoppfyllende profeti. Det er ganske beslektet med at envhver skoleelev i dag "vet" at matematikk er så vanskelig at det kan de like gjerne blokkere for, først som sist.
At modellen skulle være så totalt umulig å forstå, er bare noe tull!
Legg merke til at jeg ikke sier at modellen er vanskelig å forstå, men hvordan skal en reagere på den?
Jeg gikk igjennom timesforbruket mitt i januar 2020. Av 720 timer var 15 stk over 5kWh/h, men bare litt. Hvis vi nå sier at jeg ønsker å pine meg under 5 (eller 10 eller15), hvordan skal jeg gjøre dette i praksis? Hva for registreringssystemer trenger jeg? Hvilke styringssystemer? Hva koster dette? Hvor mange av mine vvb, ovner, varmekabler, vp må byttes til «smarte ditto? Hvor trygg er jeg på at jeg faktisk sparer noe som helst på å fylle huset med komplisert utstyr som ingen forstår og som er utdatert om få år, ny SW, ny oppdatering, utdatert, kjøp nytt. Repeat.
Min påstand: De fleste forstår modellen, men velger å fortsette som før fordi alternativene er for dyre og kompliserte.
Etter runden nede på Hvaler i 2015 (og høringsrundene) har NVE satt relativt klare begreningser på kva nettselskapa kan gjere.
Det er mange modeller som hadde vore meir effektive, bl.a. dynamiske effektavgifter avhengig av om det faktisk er ein forbrukstopp, dette ville gitt delvis samme effekt som om nettselskapa kunne styre nokre større forbrukarar i privatbustader.
17 desember beslutter dei å stoppe innføring av ein nettleigemodell som
1) Medfører kun for et lite mindretall aukte utgifter og da i størrelseorden maks 2-300 pr. måned (har tilgode å sjå eksempel på nokon som får høgare nettleige, har sett mange eksempler som får redusert).
2) Er hjemla i dagens forskrifter, så denne kunne vore innført for mange år sidan av kvart enkelt nettselskap.
Er det kun gjenvalg og stemmesanking dei har fokus på der inne??
Setja seg inn i saka har dei iallefall ikkje tid til.
Men nok syting rundt omkring har tydligvis nådd fram til polikerene som overgår kvarandre i gje julegaver.
Eg vil spare kr. 1380 i året om eg klarer å halde meg under et effektrinn, noko som ikkje dekker særlege utvidingar med fancy automatikk nei. P.t. er eg alle månader over 5kW, men ingen over 10kW (noko som ikkje er enkelt med 35A 1 fas hovedskringer , men teoretisk kan det gå med 1,45 faktor på sikringene ...)
Jeg har aldri virkelig utnyttet noen vesentlig andel av tilgjengelig effekt, men det var deilig at det ble slutt med å krabbe opp på kryploftet gjennom takluke uten stige hver gang vi var uforsiktige med strømbruken. (Som småbarnsforeldre ble det en del uforsiktig energibruk ). Det alene gjorde titltaket verd pengene. Hvis det overhodet er økonomisk overkommelig for deg, vil jeg anbefale det!
Det hører med til historien at elektrikeren som gjorde omleggingen stusset da han koblet ned boksen med de gamle hovedsikringene: Alle papirene hans sa at huset hadde 25A inn, ikke 35A. Så her har nok forrige eier følt en begrensing på maks-forbruket, og tatt saken i sine egne hender ...
Når det er sagt, så var det en dårlig ide å i utgangspunktet å innføre forskriftsendringen bare et halvt år etter at den ble vedtatt. Det ga nettselskapene dårlig tid til å implementere, og ikke minst informere kundene.
At folk vil gi blaffen, tror jeg nok stemmer.
Men det at "den nye modellen er så vanskelig å forholde seg til" messes jo som et mantra fra alle kanter, og da blir det en selvoppfyllende profeti. Det er ganske beslektet med at envhver skoleelev i dag "vet" at matematikk er så vanskelig at det kan de like gjerne blokkere for, først som sist.
At modellen skulle være så totalt umulig å forstå, er bare noe tull! Enhver som har kommet seg gjennom grunnskolen har mental kapasitet i overflod til å forstå modellen, så lenge det ikke står hundre mennesker rundt og tuter dem ørene fulle med at "Det er så vanskelig at du aldri vil forstå det".
Er det vanskelig å forstå at prisen på forsikringen går i trinn avengig av kjørelengde? Det fikser de fleste!
Er det vanskelig å forstå at prisen i bomringen er lavere når det ikke er rushtid? Det fikser de fleste.
Er det vanskelig å forstå at bensinpriser verken har med bompenger eller forsikring å gjøre? Det fikser de fleste.
Dengang jentungen (tror hun var i 8.klasse da) kom til pappa med matteboka for hjelp med ei hjemmelekse som hun ikke skjønte bæret av, tok det også meg ganske mye strev å klare å skjære gjennom en jungel av selvhøytidelig didaktikk og pedagogikk før jeg skjønte hva de spurte etter. Da jeg forklarte det på min måte, var reaksjonen: "Var det så enkelt, pappa? Jammen hvorfor sa de det ikke på den måten, da?"
De aller fleste nordmenn som får forklart de nye tariffene på en fornuftig måte vil ha reaksjonen: Er detså enkelt? Da er det jo ikke noe vanskelig, da!
Hovedsikringene har gått 1 gang på 25 år, så det fungerer bra her, til tross for 13A lading av elbil 10 timer i døgnet. Varmepumpe trekker 8A maks, vvb. 2,5A så det faste er vel 20A og skrusikringer klarer 50A i ein time.
Tja ... Endringen betyr jo null og niks for alle de tekniske løsningene for kraftforsyningen. Den vedkommer jo kun regnskapskontoret. Den vesle programkode-stubben som skal til for å sette opp fakturaen for en kunde burde ikke fylle mer enn maksimum femti kodelinjer. Det burde man få til på et halvt år
Nå kom ikke vedtaket om ny tariffstruktur som julekvelden på kjerringa, heller. Det har vært klart i flere år at vi ville få en ny struktur, og det har vært klart hvilke nye elementer som kommer inn - det er bare de spesifikke trinnene og tidspunktene og grensene som har vært uklare. Hvis noen har sittet på gjerdet og sagt: Vi må vente til alle de spesifikke tallene er klare så vi kan skrive en rutine for akkurat de verdiene - det er meningsløst å skrive en generell rutine som bruker et verdisett vi kan spesifisere senere, når det kommer! ... ja da har de seg selv å takke. Detgår an å skrive en rutine som er så skreddersøm at du må starte helt på nytt om f.eks. nattetakst skal forlenges til klokka 08:00. Men var det opp til meg, ville programmereren som sto bak umiddelbart få sparken på grunn av komplett udugelighet.
Også når det gjelder å informere kundene fatter heller ikke jeg hvordan det var mulig å være så ekstremt treige med å komme på banen. De burde naturligvis for mye mer enn et halvt år siden ha beregnet konsekvensene av ulike alternativer. Men om de hadde sittet på gjerdet, og måtte skramle sammen et lite analyseprogram som viser hvor store inntektene ville bli med forrige (n) års forbruksmønster med ulike trinn og ulike tider for natterabatt: Til det trenger man bare et internt, upolert, islolert og begrenset lite program, uten krav om at det skulle være robust nok til å fungere godt også om ti år, som enhver rimelig kvalifisert programmerer kunne sette sammen på maksimum et par dagsverk. Det er overhodet ingen grunn til å klage over "dårlig tid" når du har et halvt år på deg til å finne ut hvor du skal legge trinnene / tidspunktene / prisene.
Legg merke til at jeg ikke sier at modellen er vanskelig å forstå, men hvordan skal en reagere på den?
Jeg gikk igjennom timesforbruket mitt i januar 2020. Av 720 timer var 15 stk over 5kWh/h, men bare litt. Hvis vi nå sier at jeg ønsker å pine meg under 5 (eller 10 eller15), hvordan skal jeg gjøre dette i praksis? Hva for registreringssystemer trenger jeg? Hvilke styringssystemer? Hva koster dette? Hvor mange av mine vvb, ovner, varmekabler, vp må byttes til «smarte ditto?
Hvor trygg er jeg på at jeg faktisk sparer noe som helst på å fylle huset med komplisert utstyr som ingen forstår og som er utdatert om få år, ny SW, ny oppdatering, utdatert, kjøp nytt. Repeat.
Min påstand:
De fleste forstår modellen, men velger å fortsette som før fordi alternativene er for dyre og kompliserte.