1,185    39    5  

Diverse spørsmål om varme/kjøling i moderne hus

 34     0
Hei,

Vi prosjekterer nytt hus og i disse månedene med ekstreme strømpriser frister det jo å investere litt ekstra i energisparing. Regner med isolasjon og tetthetsgrad blir som et standard hus bygget etter TEK17, men så er det varmeanleggene i seg selv vi grubler litt på. Huset er på omtrent 280 kvm, med sokkelleilighet
Aller helst har vi lyst på VBV og bergvarme, men forstår at dette er luksusvarianten av oppvarming? Muligens like greit å legge VBV rør og senere supplere med bergvarme, da sparer man vel noen hundre tusen?

Både jeg og samboeren kan ikke fordra for høy varme, og er litt bekymret for hvordan det er i et nytt hus (vi har bare bodd i gamle rønner). Vi vil for eksempel ha det kaldt på soverommet om kvelden, hvordan får man dette til med balansert ventilasjon? Og fungerer det godt å bruke bergvarmekilden til kjøling om sommeren, må man ha ekstrautstyr for dette? 


   #1
 321     Oslo     0
VBV og bergarme er luksusvarianten hva angår effektivitet….men også pris. For at det skal bli en "investering", og ikke bare et stort dyrt utstillingvindu for rørleggeren i teknisk rom, så bør lønnsomheten regnes på. Nye hus har ikke like stort energibehov som eldre hus. Med stort hus og utleie kan det bli lønnsomt gitt lang levetid på varmepumpen. Jeg har ikke klart å regne L/V (som er billigere enn bergvarme) hjem på et TEK17 hus på 240m2, selv med høyere strømpriser enn det som har vært siste 10 årene og 20 års levetid på pumpen. Men jeg har ikke utleieleilighet, og boligen ligger på østlandet.

Jeg er usikker på hva du mener med at du sparer noen hundre tusen med å vente med å kjøpe varmepumpen. Du utsetter vel bare en nødvendig kost for at det skal bli økonomi i en så stor investering. Borehullet kan det kanskje lønne seg å ta sammen med grunnarbeider om entrepenøren tilbyr denne tjenesten (pakkepris/reduserte rigg-drift kostnader).

Det kan være utfordrende med kjøling på nye hus. Nye hus har ofte store vinduspartier som slipper mye varme inn. Det kan løses med utvendig solskjerming og/eller dedikerte kjøleløsninger (som du er inne på). Det beste er selvsagt en kombinasjon.

Balansert ventilasjon benyttes primært for å bytte ut dårlig inneluft. Og til det fungerer det utmerket. Det er ikke en egnet energibærer, dvs. du bør ikke tenke på dette som en løsning for verken å kjøle ned eller varme opp et rom.

Det fungerer utmerket å bruke bergvarme til kjøling. Det bruker knapt strøm. Men det krever ekstrautstyr, og fordyrer installasjonen. En god metode er da å sette inn viftekonvektor på soverom. De er støysvake, bruker lite strøm og det finnes modeller som kan bygges inn i veggen om man ønsker det. Veldig finurlig måte å løse det på.

Alternativt kan eksempelvis også l/l pumpe også benyttes til kjøling, men det må være koblet til en utedel og bruker mer strøm. Men strømprisen på sommeren er lav, L/L pumpene har en luftrensende funksjon og investeringskosten ligger på en annen planet enn bergvarme. Det finnes også kanalmoduler som skjuler innemodulen om man ønsker det. Skulle jeg likevel kjøpt bergvarme, hadde jeg brukt det til kjøling også.

Jeg fikk selv et overslag på 12-15ˋ per ekstra standard type viftekonvektor ferdig installert. I tillegg måtte varmepumpen ha en ekstra modul for å muliggjøre kjølefunksjon på bergvarme.
Siste redigering: Friday, December 17, 2021 4:04:16 PM av HåkonN
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 34     0
Takk for svar HåkonN. Er klar over den pågående diskusjonen rundt VBV vs. folie/kabel i nyere hus, så har ikke bestemt oss enda.
Det fungerer utmerket å bruke bergvarme til kjøling. Det bruker knapt strøm. Men det krever ekstrautstyr, og fordyrer installasjonen. En god metode er da å sette inn viftekonvektor på soverom. De er støysvake, bruker lite strøm og det finnes modeller som kan bygges inn i veggen om man ønsker det. Veldig finurlig måte å løse det på.

Jeg fikk selv et overslag på 12-15ˋ per ekstra standard type viftekonvektor ferdig installert. I tillegg måtte varmepumpen ha en ekstra modul for å muliggjøre kjølefunksjon på bergvarme.

Vet du hvilken modul dette var snakk om, og omtrent hva det kostet å installere?
Må man ha sånne viftekonvektorer på hvert soverom for å få kjøling når man sover isåfall?
   #3
 321     Oslo     0
Jeg fikk aldri skriftlig tilbud på installasjonen av frikjøling, men det var ikke snakk om store summer. Nibe har denne oppgitt som tilbehør for bergvarmepumper (men de er jo ikke de eneste som produserer pumper selvsagt):

NIBE PCS 44 er et frikjølingssett. Benyttes når varmepumpen også skal benyttes til kjøling i tillegg til oppvarming. Leveres med sirkulasjonspumpe, stengeventil, tilbakeslagsventil, tilbehørskort og to stk. temperaturfølere. Ekspansjonskar må settes inn på kuldebærerkretsen dersom dette ikke finnes fra tidligere.

Foreslår at du forespør en komplett pris inkl. installasjon, så du er sikker på å få med deg alle kostnader.

Ja, du må ha en viftekonvektor på hvert soverom. Sånn sett blir det som en panelovn på veggen, en for hvert rom.

Den trenger tur/retur slange for kjøling, dreneringsslange og strøm (sitter en vifte i den), så du er i rett fase av byggeperioden om du ønsker dette.

Søker på du på viftekonvektor på Google, og velger bilder, så ser du flere eksempler på hvordan de ser ut.

Veldig forlokkende løsning om du først har bergvarme altså.
Signatur
   #4
 24,032     Akershus     0
Balanser ventilasjon og kalde soverom er en utffordring. Ventilasjonssystemet henter varme fra stue og bad og leverer gjennomsnittet til soverommene. Mange synes det blir for varmt. Det finnes alternativer, men da løper også kostnadene. En får ingenting gratis.

Om en bygger nytt, med bergvarme/kjøling, kan en se på å sirkulere kjøligere vann i gulvsløyfene, men igjen, det har sin pris.
Signatur
   #5
 321     Oslo     0
Usikker på om kjølig vann i gulvsløyfene er veien å gå for hvermansen. Ikke fordi det ikke er mulig, men man bør alliere seg med fagfolk som har rett kompetanse slik at det blir gjort riktig. Det er slettes ikke en vanlig måte å gjøre det på i Norge, og erfaring med kjøling gjennom bergvarme virket noe varierende når jeg ringte rundt. Det er andre faktorer å ta hensyn til her også. Tepper vil isolere gulvet, varme stiger etc.

Det kan også være lurt å se på hvor store vinduer man må ha (spesielt på fasaden mot sola), utvendig solskjerming, hvilken himmelretning friskluft hentes fra på balansert ventilasjon, hvor man plasserer soverom ift. sola etc. 

Summen av god prosjektering kan utgjøre enormt for innemiljøet. Smile

Jeg har en relativt billig luft/luft varmepumpe på soverommet i dag, og på de varmeste dagene går den hardt rett før leggetid for å få rom og seng skikkelig iskaldt. Bare prøv å plasser innerdelen så den ikke blåser direkte ned på sengen (gulvmoduler og kanalmoduler finnes også), og finn en som er støysvak på laveste modus (19-20dB). Flere har kommet med ganske pene og mindre innerdeler siste årene.

Det vil også være en kilde til oppvarming selvsagt, men behovet er jo svært begrenset for de fleste av oss på soverommet. Panelovnen kan man i det minste droppe, og viktigst - soverommet blir perfekt om sommeren.

Dette er vel den desidert mest brukte løsningen i Norge til kjøling. 


Signatur
HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg har bekjente som endte opp med stort hus og 30k kWh pr år. Så å tro at nye moderne hus ikke bruker strøm er første tabben dere bør unngå. Nå kan det hende det går mye varmtvann e.l men et eksempel er det i alle fall.
   #7
 321     Oslo     0
Hvor lang er en strikk? 30k sier oss ikke mye. Mitt nye hus er kalkulert til 25k, elbiler, badstue og boblebad ikke inkludert.
Signatur

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
30k kWh viser at nye hus bruker overraskende mye energi 20-30år gamle litt mindre hus bruker mange ganger mindre enn dette. Så ha direkte virkende el varme på alt dette er egentlig problemet
jaf
   #9
 6,176     tromsø     0
Enig med Hit. Selv om et hus er TEK 17, så betyr ikke det at huset bruker lite strøm. Glassflater har elendig isolasjonsverdi. 1m2 glass slipper ut like mye varme som 10m2 vegg. En må rekne ut hvor mye energi huset skal bruker. Kaldt på soverom = Enkel panelovn. Det er mange ting som spiller inn. Veldig lett å lage et hus, som en nesten ikke klarer å regulere varmen på. Det kan fort bli varmt om dagen og kaldt om natten.  
   #10
 19     0
Vi holder på å bygge nytt hus med bergvarme og vannbåren gulvvarme i alle rom. Etter en veldig varm sommer i leiligheten vi leier nå så kom vi fram til at vi ville ha mulighet for kjøling i huset.
Etter å ha vurdert viftekonvektor(er) og kanalkjøling landa vi på gulvkjøling. Kanalkjøling ville krevd fullstendig redesign av ventilasjonssystemet, siden huset er prosjektert med avtrekk, ikke balansert ventilasjon. Det vi likte med gulvkjøling framfor viftekonvektor er at vi automatisk får kjøling i alle rom, at kjølinga blir usynlig, og lavere pris. Det er selvfølgelig noen ulemper med gulvkjøling som begrensa kjøling på fuktige dager siden vanntemperaturen alltid må være over duggpunkt for å unngå kondens, og dårligere naturlig sirkulasjon siden kaldluft synker.

Vi kjøpte en Uponor EPG-6-A-W for å få kjøling:
https://www.uponor.com/sv-se/vvs/produktkatalog/varme-och-kyla/pump-och-shuntgrupp/uponor-fluvia/uponor-fluvia-move-plus-push-epg-6-a-w
Vi kommer til å ha Uponor romsregulering, så det bør ikke være noe stort problem å få systemene til å snakke sammen.
Vi kommer bare til å ha én kjøle-/varmekrets, så vi får ikke mulighet til å kjøle noen rom samtidig som vi varmer andre, men ser ikke det som noe stort problem.